Debatt: Søppel i fjæra

Derfor er jeg blitt en strandrydder

Mange dyr lider, helt unødvendig, og det er på grunn av mennesket og dets oppførsel.

MYE PLAST: Ca ett tonn med plast og annen dritt har artikkelforfatteren plukket - og dermed redusert problemet bittelitt, som han skriver. Foto:Jan Roar Hatlem
MYE PLAST: Ca ett tonn med plast og annen dritt har artikkelforfatteren plukket - og dermed redusert problemet bittelitt, som han skriver. Foto:Jan Roar HatlemVis mer
Meninger

1. Jeg er glad i, og har empati med og omtanke for dyr. Hvalen som ble funnet død på Sotra, med magesekken full av plast.......det gjorde noe med meg. Tanken på hvor mye lidelse, i lang tid, det stakkars dyret må ha gått gjennom. Og det er jo på ingen måte alene. Mange dyr lider, helt unødvendig, og det er på grunn av mennesket og dets oppførsel.

2. Om vi fortsetter som nå, sier prognosene at vi rundt 2050 vil ha mer plast enn fisk og skalldyr i havet. Det skremmer meg, og er noe jeg ganske enkelt nekter å være med på. Og jeg nekter også for at det ikke skal være mulig å gjøre noe med det. Det handler jo ikke om oppheve noen naturlover, ikke skal vi finne opp en tidsmaskin eller en romferge så rask at vi kan ta helgeturer til Mars og Jupiter. Vi har klart å skape dette problemet, klart at vi da også kan løse det. Det handler faktisk utelukkende om vilje.

3. Tanken på at jeg gjennom mat og drikke får i meg en masse mikroplast er i grunnen ikke spesielt spennende.

4. Frisk luft skader aldri.

5. Fine naturoppevelser. På mine turer har jeg sett hjort, oter, røyskatt, mink, rev, hoggorm og diverse fugl. Pluss hilst på nærgående sauer. Jeg sier til meg selv at de kommer så nærme fordi de vil hilse og si takk for innsatsen :)

6. Er smertelig klar over at jeg trenger mosjon. Siden det å gå bare for å gå frister meg omtrent like mye som et langvarig tannlegebesøk, med innslag av rotfylling uten bedøvelse, er strandrydding et utmerket alternativ.

7. Jeg har ingen ambisjoner om å redde verden, men skal vi få bukt med det økende problemet er min lille innsats ikke med å gjøre verden noe dårligere, heller. Mange bekker små, i mitt tilfelle så langt ca ett tonn med plast og annen dritt, er med på å redusere problemet bittelitt.

8. Jeg kan dessverre ikke skryte på meg rent rulleblad når det gjelder å ikke kaste avfall der ikke skal kastes. Men jeg kan jo forsøke å gjøre mitt totale fotavtrykk litt bedre.

9. Jeg kan jo håpe på, at når en staur som meg har innsett at det vi har holdt på med ikke går lenger og prøver å ta skjeen i en annen hånd, kan det inspirere andre.

10. Ei fjære uten plast og annen dritt er nå et finere syn enn ei fjære full av den samme dritten.

Derfor er jeg blitt strandrydder.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.