DEBATT

Derfor er jeg for reservasjonsrett

Vi kan ivareta kvinners rett til abort, samtidig som vi ivaretar legers samvittighetsfrihet i spørsmålet om liv, ved å innføre en begrenset reservasjonsrett.

GJENINNFØRING: «Den reservasjonsretten som Høyre, Frp og KrF nå foreslår å gjeninnføre, er i realiteten en innstramming og en tydeliggjøring av den ordningen vi hadde i over 30 år», skriver innleggsforfatteren. Illustrasjonsfoto: Espen Røst
GJENINNFØRING: «Den reservasjonsretten som Høyre, Frp og KrF nå foreslår å gjeninnføre, er i realiteten en innstramming og en tydeliggjøring av den ordningen vi hadde i over 30 år», skriver innleggsforfatteren. Illustrasjonsfoto: Espen Røst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er ikke religiøs på noen måte, har ikke et spesielt konservativt syn på abort, og jeg regner meg selv som verdiliberal i de fleste spørsmål. I forkant av, og under, Høyres landsmøte i år var jeg også en av dem som rettet skarp kritikk mot programkomiteens forslag til endringer i abortloven og fikk landsmøtet til å snu i spørsmålet om å fjerne egenskaper ved fosteret som et selvstendig abortkriterium. Når jeg likevel er tilhenger av fastlegers adgang til å reservere seg mot å henvise til abort, er det fordi jeg mener det er viktig at samfunnet ikke blir så strømlinjeformet at det ikke har plass til mennesker med verdier som majoriteten ikke deler eller har liten forståelse for.

Spørsmålet om reservasjonsrett er ikke et rent prinsipielt spørsmål. Det handler ikke om kvinners rett til selvbestemt abort versus legers samvittighetsfrihet. Om dét hadde vært dilemmaet, ville mitt standpunkt, uten videre betenkningstid, landet på kvinners rett til selvbestemt abort. Det er imidlertid ikke slik at alle dikotomier er gjensidig utelukkende. Det er fullt mulig å ivareta begge disse prinsippene på en gang. Den løsningen heter reservasjonsrett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer