Derfor er jeg mot boklov

Litteraturen trenger økt salg i volum for å styrke betydningen den har i samfunnet.

FRIPRIS BEST: «Fri konkurranse kan i bidra til å heve kravene til kvalitet,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Morten Holm / NTB scanpix
FRIPRIS BEST: «Fri konkurranse kan i bidra til å heve kravene til kvalitet,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Morten Holm / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tom Egeland skrev i Dagens Næringsliv 14. mai om hvorfor han er for boklov. Jeg vil si noe om hvorfor jeg er imot. For tiden skriver jeg riktignok serielitteratur, som står utenfor særordninger og det gode selskap for øvrig, men jeg jobber hardt og målrettet for å utvikle meg som forfatter og ser for meg at jeg skal inn i «normalmarkedet».

«Få skjenker forfatterne en tanke,» skriver Egeland, i den betydningen at et fritt marked vil være skadelig for oss som yrkesgruppe, og litteraturen for øvrig. Det er da jeg blir så glødende uenig!

Frihet er et grunnleggende kriterium for at kreativitet skal leve og ekspandere. Enhver forfatter ønsker å nå ut til flest mulig lesere med sine bøker. Den muligheten maksimeres bare hvis markedet får regulere seg selv. Fri konkurranse kan i tillegg bidra til å heve kravene til kvalitet. Det har vi forfattere godt av på alle måter, både for å styrke motivasjonen, og fordi vi blir lykkeligere forfattere dersom anstrengelsene for å heve kvaliteten på det vi leverer trappes opp ytterligere i alle ledd.

Boklov, fastprisordninger og unntak fra konkurranseforskrifter kan være ødeleggende for motivasjonen til å skrive, som igjen kan føre til at utviklingen som forfatter stagnerer. Når jeg ser at bokloven sannsynligvis går igjennom, kjenner jeg på motivasjonssvikt hver eneste dag, som jeg må bruke unødig mye krefter på å kjempe imot. Tanken på at mine framtidige åndsverk skal inn i et marked som er regulert av staten på en slik måte at muligheten for å nå lesere begrenses, er veldig lite fristende. For å si det mildt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer