Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Derfor er jeg surrogatmor

Jeg gjør det ikke for pengene, jeg gjør det av kjærlighet.

De fleste får én: «Tvillingfødsler er mer vanlige i surrogatsvangerskap enn ellers, men det er likevel slik at det fleste surrogater blir gravide med én baby», skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Berit Roald/Scanpix
De fleste får én: «Tvillingfødsler er mer vanlige i surrogatsvangerskap enn ellers, men det er likevel slik at det fleste surrogater blir gravide med én baby», skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Berit Roald/Scanpix Vis mer

Jeg er en amerikansk dame som var surrogatmor for et norsk par i 2008. Vi har holdt god kontakt siden fødselen, og gjennom dem, Facebook og Google translate har jeg fulgt den norske debatten om surrogati. Det jeg har lest opprører meg. Særlig er det ille at mange mener mye om de kvinnene som er surrogatmødre, men ingen synes å noen gang ha snakket med en.

Både i USA og India er det frivillig om man vil være surrogatmor. I India er det nok likevel oftere slik at den sosioøkonomiske virkeligheten for de lavere kastene ikke tilbyr jobber eller bærekraftig inntekt, noe som gjør surrogati til det eneste alternativet for mange kvinner og deres familier. Slik er det ikke USA.

I USA må surrogaten og hennes familie være selvforsynt og ikke avhengig av noen form for offentlig støtte. Surrogatbyråene gjennomfører bakgrunnssjekker av kredittverdighet og av eventuelle kriminelle rulleblad på både surrogaten og hennes ektefelle for å sikre at de har betalt sine skatter og ikke er i noen form for inkassosituasjon. Med andre ord kan du ikke leve i fattigdom eller være fattig dersom du vil bli surrogat. I USA får både surrogaten og hennes ektefelle rådgivning og gjennomgår flere timers psykologiske tester for å sørge for at de tilregnelige og inngår avtalen av fri vilje.

Her vil de fleste surrogatbyråene, med mindre både de tiltenkte foreldrene og surrogaten godtar mer, bare tillate overføring av maksimalt to embryoer om gangen slik at ikke mer enn en tvillinggraviditet er mulig. De fleste surrogatikontrakter inkluderer opptil tre overføringer per surrogat, ofte måneder fra hverandre hvis embryoene ikke fester seg og overlever i første forsøk.

Det blir sagt at den medisinske prosessen som surrogater må gjennom er smertefull. Ja, surrogaten må tåle måneder med injeksjoner og ta medisiner for å sikre en vellykket graviditet. Men sprøytene er faktisk ikke så ille, og stopper i rundt uke elleve, når babyens morkake har utviklet seg.

I Amerika får vi, i likhet med i India, betalt får å være surrogatmødre. Prisen avhenger av byrået og surrogaten, og beløpet blir nedfelt i kontraktene. Når du eller barnet ditt trenger hjertekirurgi, leter du ikke etter den beste hjertekirurgen til å gjøre arbeidet, den beste personen til jobben? Vel, jeg er «den beste personen til jobben». Jeg får flotte babyer. Jeg har «dokumentasjon» også. Deres navn er Beto (syv år) og Sarah (fem år), mine to barn. Også har jeg referanser. Deres navn er «Intended Parent One» og «Intended Parent Two». Inkludert i disse referansene er bevis for en godt utført jobb, nemlig begge deres to barn (nå to og et halvt år gamle). I tillegg kommer mine nåværende referanser, «Intended Parent Three» og «Intended Parent Four» sammen med deres ufødte barn (termin i desember 2011).

Hva er forskjellen mellom en hjertekirurg og meg? I USA vil du gjerne betale ham 600 000 dollar for å arbeide på barnets hjerte i fire timer. Du betaler meg 23 000 dollar for å gjennomleve 17 måneder med medisiner, graviditet, tester, og til slutt fødsel, slik at du kan ha en familie, bare for å oppleve at noen i Norge forteller deg at du har utnyttet meg for å få din familie.

I debatten er det blitt påpekt at surrogatmødre oftere får tvillinger, noe som kan gjøre svangerskapet mer risikabelt. Vi får kompensert ekstra for tvillingsvangerskap fordi en baby kan fødes naturlig, mens tvillinger ofte blir født ved keisersnitt. Det er også risiko for mulige komplikasjoner, som å miste reproduktive organer hvis noe går galt. Så er det risikoen for død. Ja, vi risikerer livene våre som surrogater for å gi andre mennesker babyer. Vi gjør det av kjærlighet, ikke for penger. Det kan ikke settes en pris på et liv, verken mitt eller ditt.

Tvillingfødsler er mer vanlige i surrogatsvangerskap enn ellers, men det er likevel slik at det fleste surrogater blir gravide med én baby. I begge mine surrogatgraviditeter, har jeg vært så heldig å få tvillinger. De første tvillingene ble født i uke 37 og begge veide over 3 kilo. Mine andre tvillinger har termin i desember 2011.

Igjen, vi gjør det ikke for pengene. Ja, det er hyggelig å få betalt. Men om jeg ikke var surrogat, ville jeg fortsatt være fullt ut i stand til å betale regninger, brødfø min familie, oppdra mine barn og gå på sykepleierskolen. Ingen av de pengene jeg får fra surrogatien betaler for noe av det.

Surrogati blir ofte beskrevet som menneskehandel. Er surrogati mer menneskehandel enn adopsjon? Spør du meg, er adopsjon mer menneskehandel. Et adoptivbarn «er ikke er ditt» - det er på ingen måte genetisk knyttet til verken mor eller far. Adoptivbarnet er ofte forlatt av sine genetiske foreldre og slektninger, utstøtt av sine egne.

Hvis du ønsker å adoptere et barn, kommer ikke sosialtjenesten hjem til deg? Må du ikke gå gjennom et byrå? Har de ikke intervjuet deg og sjekket om du er kvalifisert til å være forelder før du får adoptere? Har de ikke sjekket inntekten din for å se om du er økonomisk i stand til å sørge for barna? Du må kompensere barnehjemmet eller betale en utenlandsk regjering en avgift for å starte og avslutte forhandlinger. Jeg er ikke imot adopsjon og jeg har flere venner som har bygget deres familier på adopsjon (de visste ikke om surrogati på den tiden).

Imidlertid gir surrogati deg noe som adopsjon ikke kan: Ditt eget barn. Dette barnet er ditt, for alltid. Det er genetisk knyttet til deg. Siden surrogaten ikke bruker egne egg, er det ikke genetisk knyttet til henne.

Når du går gjennom et amerikansk byrå med en kontrakt, er alle foreldrenes rettigheter og forpliktelser avgjort før barnet engang er unnfanget. Både surrogaten og de genetiske foreldrene vet at det er ingen vei tilbake. Du betaler flyplassen (byrået) og piloten (surrogaten) for å bære din familie trygt fra din lokale flyplass til den destinasjonen du ønsker. Den eneste forskjellen er at med en surrogat, tar turen mye lengre tid.