Derfor er Kjell Askildsen nummer én

Juryen har talt: Kjell Askildsens novellesamling «Thomas F\'s siste nedtegnelser til almenheten» er den beste boka som er kommet ut i Norge i løpet av de siste 25 årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kjell Askildsens novellesamling «Thomas F\'s siste nedtegnelser til almenheten» utkom i 1983. Samlingen består av bare to noveller. Tittelnovellen «Thomas F» handler om en gammel manns ensomme liv og misantropiske refleksjoner. Han er skildret i spennet mellom en forsonet desillusjonisme og et håp som han selv syns er tåpelig, på grensen mellom et stort hovmot og en tiltakende hjelpeløshet. Han fremstiller sin desillusjonisme som det eneste intelligente livssyn, men trenger samtidig oppmuntringen: «Ikke gi opp Thomas, ikke gi opp.» Den andre novellen, «Carl Lange» handler om den mistenkte hovedpersonen og forholdet til etterforskeren Osmundsen.

Begge novellene er bygd opp av flere kortstykker eller episoder. I tittelnovellen «Thomas F» har disse kortstykkene en selvstendig motivisk karakter, og er skilt ut som selvstendige avsnitt med egne overskrifter, det dreier seg om ti i tallet. De er parallelt utformet, slik at de ligner en serie med møter som hører tematisk tett sammen. I «Carl Lange» er ikke episodene skilt ut med egne overskrifter. Novellen består av seks møter mellom den mistenkte Carl og etterforskeren Osmundsen. Carl blir trukket inn i en sedelighetssak der en mindreårig pike er blitt voldtatt. Han er rimeligvis uskyldig. Likevel setter mistanken i gang en prosess som i realiteten kommer til å undergrave hele Carls identitetsfølelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer