Regjeringen har bidratt til god kommuneøkonomi og økt lokalt selvstyre. Det gir lokalpolitikere gode muligheter til å utvikle tjenestene til innbyggerne. Men som politikere må vi også heve blikket, se 10 til 20 år frem i tid, og gi gode svar på hvordan utfordringene skal møtes. I tiårene som kommer vil oljeinntektene gå ned og velferdsutfordringene gå opp. Det blir færre yrkesaktive og flere pensjonister. Senterpartiet ser bakover, og har ikke noen svar på morgendagens utfordringer.
Heidi Greni viser til at Dovre kommune topper kommunebarometeret i Kommunal Rapport, og også andre små kommuner ligger høyt oppe på denne oversikten – det er bra! Men kommunebarometeret viser også at de store kommunene totalt sett gjør det bedre enn de små kommunene Innbyggerundersøkelsen til Difi viser at innbyggerne generelt er godt fornøyd, men den gir heller ikke grunnlag for å si at små kommuner er bedre enn store kommuner.
Selv om mye er bra i små kommuner er det også slik at det er noen generelle utviklingstrekk som gjør at endringer er nødvendig. De minste kommunene kommer bra ut når det for eksempel gjelder gruppestørrelse i skolen, men dårligere ut når det gjelder innhold og kvalitet i tjenestene, bl.a. i skolen. De minste kommunene vurderer også egen kompetanse innenfor f.eks. pleie- og omsorg som lavere enn større kommuner. De har også større rekrutteringsproblemer både i grunnskole og pleie- og omsorg.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger