Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Derfor er Listhaug farlig

Regjeringens styrkes mot neste valg.

SPISSFORMULERT: «Godhetstyranniet rir Norge som en mare», sa Sylvi Listhaug i forrige måned. Nå er hun innvandrings- og integreringsminister. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SPISSFORMULERT: «Godhetstyranniet rir Norge som en mare», sa Sylvi Listhaug i forrige måned. Nå er hun innvandrings- og integreringsminister. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Kommentar

«Godhetstyranniet rir Norge som en mare», sa Sylvi Listhaug i forrige måned. Hun gikk hardt ut mot kirken, biskopenes preses Helga Byfuglien og Kjell Magne Bondevik, og sa i Dagsnytt Atten at hun mente Jesus ser behovet for å kutte i bistandsmidlene. I dag har hun fått ansvaret for integrering av flyktninger, som ny innvandrings- og integreringsminister.

Dugnadsånden som preget tidlig høst, med de landsomfattende aksjonene som ønsket flyktninger velkommen til Norge, er blitt supplert av en ny uro. Den store økningen i antall asylsøkere gir grobunn for frykt og ekstremisme. Dette stemningsskiftet må tas på alvor. Den siste tida har norske asylmottak blitt satt i brann, en baby har dødd etter to måneder på et norsk mottak uten kontinuerlig legehjelp og drukningsdøden til en 17-årig syrisk flyktning er blitt møtt med jubel i lokalavisas kommentarfelt.

En slik tid trenger ansvarlige politikere som bruker innestemme for å forklare og berolige, heller enn å piske opp stemningen. Det er også Listhaug i stand til. Mer om det seinere.

Den tidligere landbruksministeren er sentral i regjeringskabalen Erna Solberg og Siv Jensen har jobbet med de siste ukene. Statsministerens lenge bebudede nye mannskap fikk blomster, og Jon Georg Dales far Eldar var en blant mange stolte familiemedlemmer da fire helt ferske statsråder kunne klappes inn i regjeringen på Slottsplassen i dag. De får juleferie, men ingen fredningsperiode. Fra nyttår starter den lange valgkampen fram mot stortingsvalget i 2017.

Torhild Widvey, Robert Eriksson og Tine Sundtoft er ferdige som statsråder. Regjeringen topper laget. Neste valgkamp skal frontes blant annet av fiskeriminister Per Sandberg (Frp), arbeidsminister Anniken Hauglie (H), kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) og landbruksminister Jon Georg Dale (Frp). Sylvi Listhaug får en ny og større rolle enn før, Vidar Helgesen får nye oppgaver som klimaminister, statsministeren vil ha ham i en mer synlig rolle framover. Det får derimot neppe Elisabeth Aspaker (H), som blir europaminister i en post som flyttes fra Statsministerens kontor til Utenriksdepartementet.

Statsminister Erna Solberg ser etter grundighet, fagkunnskap og lojalitet hos Høyres statsråder.

Den nye kulturministeren, Linda Hofstad Helleland, har i mange år vært sentral i Høyres stortingsgruppe, og var av mange tippet som statsråd også for to år siden. Helleland er gift med partiets parlamentariske leder, har vært leder av Høyres kvinneforum og hatt ulike tillitsverv i Høyre siden tenåra. Hun har sittet i familie- og kulturkomiteen, men kulturlivet får igjen en statsråd oftere karakterisert som politisk potet enn en tydelig kulturprofil.

Arbeidsminister Anniken Hauglie har lang erfaring som politisk rådgiver og har vært byråd i Oslo for både for kunnskap og utdanning, sosiale tjenester og helse og sosiale tjenester. Hun er både dyktig, nøktern og grundig, og får den viktige jobben med å heve Høyres troverdighet i arbeidsspørsmål fra mot stortingsvalget.

Siden hun de siste åra har vært tydeligst i skoledebatter, var hun også aktuell som kunnskapsminister. Torbjørn Røe Isaksen ville i så fall tatt tilbake sitt gamle domene arbeidslivspolitikk, garantert med stor suksess. Dette skal også ha blitt diskutert i prosessen, men for Høyre er troverdighet på kunnskapspolitikken også helt avgjørende. Derfor er det nok lurt av Erna å beholde Torbjørn Røe Isaksen som Trond Giskes hovedsmotstander i skoledebattene fram mot valget.

Per Sandberg er ny fiskeriminister, et tilsynelatende sjakktrekk av statsministeren. Som SV demonstrerte i forrige regjering: De argeste interne kritikere blir mer stuerene så snart de kommer i regjeringskontorene. Nå må Frp-nestlederen roe ned retorikken og forsvare regjeringen utad, og konsentrere seg om et fagfelt han aldri har vært opptatt av tidligere. Ved å gå inn i regjering signaliserer han samling om regjeringsprosjektet, og får muligheten til å reise land og strand rundt og møte velgere.

Den nye landbruksministeren er et stort politisk talent. Jon Georg Dale er bare 31 år, men har allerede lang erfaring som lokalpolitiker i Volda, som fylkespolitiker, politisk rådgiver og statssekretær. Som vara møtte han også 280 dager på Stortinget i forrige periode. Han har de siste åra sittet i betrodde stillinger for partiet, nå sist som statssekretær for Siv Jensen. Som odelsgutt og sauebonde, med erfaring fra både kjøttoppskjæring og fiskeopdrett, har han gode forutsetninger for å gjøre en god jobb når han nå overtar etter stjerneskuddet Sylvi Listhaug.

Hun går altså videre til en av de mest sentrale posisjonene for regjeringen i tida som kommer: Innvandrings- og integreringsminister. Som landbruksminister har hun gjort en god jobb, men Listhaug har hele veien og stadig mer vært synlig også på andre politiske felt. Spissformulert, beinhard og alltid smilende har den tidligere oslobyråden fra Sunnmøre gjort seg fortjent til rollen som en av Frps fremste politikere.

Fremskrittspartiet har lenge ivret for å samle de ulike feltene knyttet til innvandring og integrering under en statsråd, Erna Solberg skal en stund ha vært enig i behovet. Innvandring og integrering henger tett sammen, så det er en god ide. Statsministeren er opptatt av å begrense antall departmenter, derfor blir Listhaug statsråd i Justis- og beredskapsdepartmentet sammen med Anders Anundsen. Regjeringen blir etter rokaden spisset mot de store utfordringene ved den økte asyltilstrømningen og totalt sett styrket som lag fram mot stortingsvalget.

Listhaug har tidligere uttalt blant annet at vi bør servere svin i fengslene, at homoparaden neppe styrker homofiles rettigheter og at hun ikke tror på menneskeskapte klimaendringer. Hun har også sagt at islamister kommer hit for å «utnytte den grenseløse norske naiviteten.»

Allerede i ettermiddag vil en av hennes viktigste oppgaver framover markereres. Da skal integreringsavtalen mellom Høyre, Frp, Ap, Sp, KrF og Venstre etter planen legges fram på en pressekonferanse, etter først å ha blitt godkjent i gruppemøtene. Avtalen følger opp asylforliket om innstramminger i asylpolitikken og grensekontroll, med omforent politikk rundt integrering, bosetting og kommunenes situasjon.

Dette er helt avgjørende for å håndtere asyltilstrømningen. Listhaug kan nok det også, om hun tar integreringsdelen av jobben like alvorlig som innvandringsdelen. Nå må tidligere uttalelser balanseres med målrettet arbeid for å bosette og integrere asylsøkere. Hvis ikke kan hun være farlig. Men Listhaug er en dyktig politiker. Om hun bare lar frykten for «godhet» fare, kan Frps stjerneskudd bidra til å håndtere stemningsskiftet heller enn å piske opp stemningen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media