Munchmuseet Lambda

Derfor er «Lystårnet» blitt mørkt, tungt og matt

Fagansvarlig for Munchmuseet sier Plan- og bygningsetaten aldri ønsket et lyst og reflekterende bygg.

BJØRVIKA: Fasaden på det nye Munchmuseet får flere til å reagere. Reporter: Mathilde Lea. Video: Malene Storrusten. Klipp: Emilie Rydning og Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fasaden på signalbygget Munchmuseet i Bjørvika blir kledd med 4000 perforerte aluminiumsplater, og materialvalget vekker nå sterke følelser. Fagfolk mener at uttrykket til den matte og mørke metallfasaden bryter med «lystårnet» som ble presentert i 2009.

«En stor svart og truende koloss», er dommen fra arkitekt Gaute Brochmann, som er redaktør av tidsskriftet Arkitektur N og byutviklingsskribent i Morgenbladet.

Arkitekt Didrik Hvoslef-Eide mener at bygget «ser trist og grått ut» og at platene «ødelegger den transparente virkningen som uttrykt i konkurranseprosjektet».

- Suger

Brochmann var i utgangspunktet positiv til det nye Munchmuseet ut fra tegningene, men sier han er blitt mer og mer skeptisk etter hvert som bygget reiser seg og fasaden blir mørkere.

- Jeg vi si at Munchmuseet suger, både i betydningen at det ikke ser bra ut - men også i betydningen at det suger alt lys ut av Bjørvika, sa Brochmann til Dagbladet.

Da juryen enstemmig gikk inn for å vedta byggingen av det nye Munchmuseet i Oslo i 2009, beskrev de Lambda-bygget som et «lystårn», som i kontrast til operaen skulle være lyst og gjennomskinnelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer