Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

- Derfor er mindre empati bra for verden

Vi må forstå hverandres følelser, slik at vi lettere kan bli enige om å se bort ifra dem.

VERDENSSMERTEN: Det er lettere å føle empati med de som er nær oss og like oss, enn de som er annerledes, skumle og lagt borte. Foto: NTB SCANPIX
VERDENSSMERTEN: Det er lettere å føle empati med de som er nær oss og like oss, enn de som er annerledes, skumle og lagt borte. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Motsetningen mellom å handle etter råd fra hjertet versus hodet, mellom følelser og fornuft, er en falsk dikotomi. Vi er ikke rene fornufts- eller følelsesvesener. Vi er begge deler. Noen mener derfor at vi må vi lytte mer til hverandres følelser når vi skal ta politiske beslutninger: Folk føler sterkt. Det må gjenspeiles i politikken.

I Morgenbladet har Sylo Taraku skrevet godt om «Emokratiets æra»: Et samfunn styrt av følelsesutbrudd og stemningsbølger snarere enn rasjonell debatt. Som motgift for det irrasjonelle og impulsive må vi ta hverandres følelser mer på alvor, skriver han. Og vi må appellere til hjertet når vi skal lokke velgere. Det er en god og terapeutisk tekst i en tid preget av splid og populisme. Men ikke fordi konklusjonen som følger av teksten skal være at følelser får en større plass i beslutningstaking. Tvert imot: Vi må forstå hverandres følelser, slik at vi lettere kan bli enige om å se bort ifra dem. Som følgesvenn i politikken er fornuften bedre enn følelsene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

Få tilgang på egne premiumartikler, videodokumentarer, eAvisa og Magasinet.

1 ÅR

KUN I FEBRUAR

100 kr*

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 100 kr* år. Fornyes automatisk til 795,-/år

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (795,-/år) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr måned. Fornyes automatisk til 99,-/måned

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE

PRØV PLUSS

1 kr**

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 1 kr** uke. Fornyes automatisk til 55,-/uke

**Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (55,-uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (795,-/år). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (55,-/uke). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Øvrige abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?