Derfor er norske skuespillere ettertraktet i Hollywood

- Det har ingenting med utseende å gjøre.

(Dagbladet): Overskrifter om norske skuespillere som har gjort sitt inntog på det store, amerikanske lerretet har vært mange, og særlig den siste tida.

Den anerkjente Hollywood-coachen Ivana Chubbuck, stjerneagent Darren Boghosian og skuespillermanager Lene Seested mener at Norge og Skandinavia for alvor er i vinden, og at norske stjerner har en lysende filmframtid foran seg.

Fra uvirkelig til hverdagslig - Det er en spotlight på denne delen av verden nå, sier Boghosian, som allerede representerer Ingrid Bolsø Berdal og Jakob Oftebro, men også internasjonale stjerner som Jason Biggs og Christian Slater.

Han viser til blant annet Aksel Hennie, Ingrid Bolsø Berdal og Tobias Santelmanns «Hercules»-suksess, og Kristofer Hivju, som har jobbet med Will Smith og spilt i «Game of Thrones».

Seested dro til Hollywood for 15 år siden. Den gang banket hun på dører, og fortalte om skandinavisk geografi. Det slipper hun nå. 

- Mye har forandret seg siden den gang. Før var det uvirkelig å få den telefonen fra Hollywood. Nå får jeg ofte henvendelser om klienter som er svært aktuelle for store filmer og tv-serier. Mulighetene kommer på løpende bånd, for nå vet folk om skandinaverne og hva slags skuespillere de er, sier Seested, som har blant andre Agnes Kittelsen, Mariann Hole, Helena Christensen, Dennis Storhøi, Frank Kjosås og Kristofer Hivju i stallen.

- Har hovedrolle-look Ifølge de tre ekspertene, er det mye som gjør norske skuespillere attraktive i Hollywood.

- Dere fikser den amerikanske aksenten, i motsetning til folk fra eksempelvis latinske land, eller Tyskland og Frankrike. Det er dere, australierne, engelskmennene som klarer det, sier Boghosian.

Boghosian og Seested mener også at nordmenn har en klar fordel hva utseende gjelder.

- Kombinasjonen av at dere fikser den amerikanske aksenten og har hovedrolle-looken, tror jeg gir dere en klar fordel og potensial til å bli store stjerner, sier Boghosian, før danske Seested legger til:

- Utseendet er røft, mektig og ekte. Vi har ikke mye Botox og ansiksløftinger, det er ekte vare som kommer inn i rommet. Og så er det noe fresht over det, for mange nordmenn er veldig fysisk og psykisk sterke.

- Sterk arbeidsmoral Chubbuck er imidlertid uenig i sine to kolleger:

SETTER GODE EKSEMPLER: Aksel Hennie, Ingrid Bolsø Berdal og Tobias Santelmann står alle på «Hercules»-rollelista. Hollywood-eksperter mener de har bidratt til at den amerikanske filmindustriens øyne nå rettes mot Norge i større grad enn før. Foto: SF Norge AS
SETTER GODE EKSEMPLER: Aksel Hennie, Ingrid Bolsø Berdal og Tobias Santelmann står alle på «Hercules»-rollelista. Hollywood-eksperter mener de har bidratt til at den amerikanske filmindustriens øyne nå rettes mot Norge i større grad enn før. Foto: SF Norge AS Vis mer

- Det har ingenting med utseende å gjøre, sier hun kontant og utdyper:

- Jeg tror at det som gjør nordmenn spesielle, er en sterk arbeidsmoral. Alle nordmenn jeg har jobbet med, har jobbet ræva av seg. Nordmenn imponerer meg. Gir jeg dem noe å gjøre, gjøre de mer.

Trente opp nordmenn Chubbuck, Boghosian og Seested tilbrakte helga i Norge for å gjøre norske skuespillere enda mer attraktive over dammen.

Lista over Chubbucks stjerneelever er lang: Brad Pitt, Halle Berry, Beyoncé, Jessica Biel og Jim Carrey, for å nevne noen. Hun har blant annet undervist ved den anerkjente dramaskolen Julliard i New York og gitt ut boka «The Power of the Actor: The Chubbuck Technique».

- Jon Voight sa en gang til meg: Gode skuespillere slutter aldri å lære. Det er jeg helt enig i. Ingen flyter på utseendet, rent talent eller nettverk alene. Hardt arbeid er nøkkelen, sier Chubbuck.

I helga fikk flere profilerte nordmenn sjansen til å lære av Chubbuck, da hun sammen med manager Lene Seested og Hollywood-agent Darren Boghosian inviterte til kurs i Oslo. Blant de som deltok, var Hivju, Santelmann, Viktoria Winge, Frank Kjosås og Marie Blokhus.

Skuespiller-ekteparet Kjosås og Blokhus sier til Dagbladet at de er svært imponert og inspirert etter møtet med den anerkjente Hollywood-coachen.

- For meg personlig så åpner hennes metoder opp helt nye dører for meg som skuespiller. Det er deilig at hun er så direkte, unorsk, og dropper høflighetene, men bare går rett på sak. Hun er en tøff og utrolig profesjonell dame, sier Kjosås.

VET HVA DE SNAKKER OM: Den danske manageren Lene Seested, Hollywood-coachen Ivana Chubbuch og stjerneagenten Darren Boghosian jobber alle med flere profilerte filmstjerner. De har stor tro på at norske skuespillere har gode forutsetninger i Hollywood. 
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VET HVA DE SNAKKER OM: Den danske manageren Lene Seested, Hollywood-coachen Ivana Chubbuch og stjerneagenten Darren Boghosian jobber alle med flere profilerte filmstjerner. De har stor tro på at norske skuespillere har gode forutsetninger i Hollywood. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

For dem handlet kurset først og fremst om å utvikle seg som skuespillere, men de legger ikke skjul på at et tilbud fra utlandet også hadde vært lokkende.

- Ivana sa noe om definere suksess for seg selv, og hvilke ambisjoner man har. Vi er veldig privilegert som får muligheten til å jobbe som skuespiller i Norge, sier Blokhus og legger til:

- Men selvfølgelig er det ingen av oss som sier nei hvis et tilbud fra Hollywood dukker opp.