BANNLYST: Ole Brumm er fra før bannlyst fra kinesiske sosiale medier, og nå også fra kinesisk Disneyland. Foto: NTB scanpix
BANNLYST: Ole Brumm er fra før bannlyst fra kinesiske sosiale medier, og nå også fra kinesisk Disneyland. Foto: NTB scanpixVis mer

Disney

Derfor er Ole Brumm bannlyst fra kinesisk Disneyland

Kinesiske myndigheter har nok en gang slått ned mot Ole Brumm-figuren.

Denne gangen er det kinesiske Disneyland som faller offer for den strenge kinesiske sensuren.

Sammenliknet med presidenten

At noe så tilsynelatende uskyldig som Ole Brumm kan bli sett på som et motstandssymbol, kan kanskje være vanskelig å forstå.

Det bunner i at den runde, litt mentalt enkle bjørnen er blitt sammenliknet med den kinesiske presidenten Xi Jinping.

Sammenlikningen mellom de to dukket først opp i 2013. Da ble bilder av Brumm og hans slanke venn Tigergutt satt opp mot bilder av den trinne Xi og den helslanke Barack Obama.

Det har ikke falt i god jord hos Kinas styrende kommunistparti.

Shanghai Disneyland vil nå fjerne alle spor av Ole Brumm. Parken har to Brumm-attraksjoner, som nå skal få nytt tema og nye navn, skriver nettavisa The Independent.

OLE BRUMM: Filmen «Nye eventyr i Hundremeterskogen» kom i 2011. Sjekk ut denne traileren og se om du synes det er noe hold i påstandene om at Xi Jinping og Ole Brumm er like. Video: Disney Vis mer

Årets mest sensurerte

Det er ikke første gang at Ole Brumm blir sensurert av kinesiske myndigheter.

I 2014 ble det lagt ut bilder av Xi og den japanske statsminister Shinzo Abe, den gang koblet til en animert versjon der Brumm trykker hoven til eselet Tussi. Det har etter hvert blitt et symbol for kritikk mot Jinping, som kom til makten i 2013.

Året etter ble Brumm og Xi montert sammen i et bilde der de to står i en lekebil og liksom hilser folket. Bildet ble raskt kalt årets mest sensurerte.

Bildene av Xi Jinping og Ole Brumm ble raskt så populære at både bildene og selve frasen «Winnie the Pooh» (Ole Brumm på engelsk) ble bannlyst fra kinesiske sosiale medier.

- Usikkerhet

I juli i fjor ble også talkshowet «Last week tonight» og programleder John Oliver blokkert og sensurert fra det kinesiske kontaktnettverket Weibo, etter at Oliver kritiserte president Jinping.

- Å slå ned på Ole Brumm-sammenlikningene utstråler ikke akkurat styrke. Det tyder på at det finnes en merkelig usikkerhet i ham, sa Oliver om presidenten ifølge The Independent.

Disney-filmen «Christopher Robin», som handler om Ole Brumm og hans menneskelige venn Christopher Robin, skal heller ikke ha sluppet gjennom den kinesiske sensuren, ifølge Hollywood Reporter.

Filmen, som hadde verdenspremiere i juli i år, fikk ikke lanseres i Kina.