Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Derfor er politikk ut

Senterpartiets generalsekretær Per Olaf Lundteigen og Arbeiderpartiets partisekretær Solveig Torsvik har oppdaget at norsk politikk kjeder folk. Partiene må fornye seg, foreslår de tappert, og foreskriver en real dose intern selvkritikk som veien å gå.

  • Som om det ville hjelpe. Som om ikke problemene stikker atskillig dypere. Som om norske politikere og deres servile logring for populistiske TV-formater ikke for lengst har mistet troverdighet.
  • Den spanske filosofen Fernando Savater, han med de to suksessbøkene «Tanker fra en kannibal» og «Den politiske brødrister», er inne på noe av det samme i et intervju med den danske Weekendavisen. Blant dagens unge er politikk helt ut, mens etikk er in, fastslår Savater.
  • Han sier: «De unge på nitten- tjue år er helt uinteressert i politikk. Det forbinder de bare med korrupsjon, manipulasjon og løgn, mens etikken er blitt noe det er verdt å strebe mot. Man vil nedsette etiske komiteer, man skal løse problemene på en etisk forsvarlig måte og så videre.» Savater forklarer det slik: «Jeg tror først og fremst at det dreier seg om de politiske ideers forfall. Æ...Å I dag er det vanskelig å komme opp med en ærlig politisk idé, og derfor er det vanskelig å forklare folk at politikk i seg selv har en rekke verdier.» Han eksemplifiserer slik: «I Spania er det mange unge som reiser av sted som frivillige hjelpere i organisasjoner. Æ...Å I dag reiser de unge ut, ikke tilskyndet av politiske holdninger, men ut fra et personlig engasjement av medmenneskelig karakter.»
  • Siden den greske antikken, og sikkert lenge før det, har ungdom vært opptatt av moralske problemstillinger. Så lenge politikk dreide seg om etikk og verdier, var de selvsagt også engasjert i politikk. Men når politikken, som i dagens norske debatt, forfaller til intetsigende bruduljer om Brustad-buer, står handlingslammet overfor store finansielle aktører og frikoplet fra de grunnleggende spørsmål et globalt tidsskifte og en internasjonalisert ungdomskultur stiller, kan man ikke vente noe annet enn at folk vender den ryggen.
  • Eller sagt på en annen måte: Det holder ikke med selvkritikk. Hva det dreier seg om, er å skape en ny politikk for en ny tid. I et nytt språk. For nye generasjoner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media