TV-framtida: Spillefilmens tid er over, skriver Aksel Kielland. Han peker blant annet ut tredjesesongen av kultserien Twin Peaks som en mulig kurs for en filmfortelling hinsides kinoen.
 Foto: KPA
TV-framtida: Spillefilmens tid er over, skriver Aksel Kielland. Han peker blant annet ut tredjesesongen av kultserien Twin Peaks som en mulig kurs for en filmfortelling hinsides kinoen. Foto: KPAVis mer

Derfor er spillefilmens storhetstid over

TV-dramaer, historisk lange filmer og en epidemi av blockbusteroppfølgere er alle tegn som peker mot en ny film for et nytt århundre, skriver Aksel Kielland.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det mest oppsiktsvekkende med årets filmfestival i Cannes var ikke den høye terrorberedskapen eller at beslutningen om å gi Gullpalmen til Ken Loach synes politisk motivert, men at filmene var usedvanlig lange.

Flere av de mest kritikerroste filmene - som Maren Ades «Toni Erdmann» og Andrea Arnolds «American Honey» - hadde en spilletid på oppimot tre timer, og Alejandro Jodorowskys 130 minutter lange «Endless Poetry» fortsatte bokstavelig talt der hans forrige film «Dance of Reality» sluttet.

Selv om dette er uvanlig til Cannes å være, speiler det en generell tendens i dagens mediebilde som peker mot lengre og mer føljetongbaserte fortellinger.

Oppfølger-planer

Siden 90-tallet har spilletida på amerikanske blockbustere gradvis økt, og i dag fortelles stadig flere av disse filmene som episoder i filmserier som er strukturert enten lineært (som oppfølgere), lateralt (som «shared universe»-tilnærmingen Marvel Studios har gått i bresjen for) eller begge deler.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn