Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stjernekamp 2018

Derfor er «Stjernekamp»-Alexanders gitar full av blod

I kveld er det hardrock og joik på «Stjernekamp», og Alexander har lånt gitar av metall-bandet Kvelertak.

GIR ALT: Det er snart klart for ukas sending av «Stjernekamp», og deltagerne er villige til å gi alt for å gå videre i konkurransen. Reporter: Mathilde Lea. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire deltakere står igjen før sesongens åttende «Stjernekamp» er i gang.

Det er Ulrikke Brandstorp, Ella Marie Hætta Isaksen, Ole Børud og Alexander Pavelich. Konkurransen tilspisser seg, og deltakerne er sultne på å gå videre.

Kveldens program er delt i to, og byr på ulike utfordringer for artistene. I første del slår artistene seg løs med hardrock på scenen. I programmets andre del er det derimot samisk kultur som står på menyen - med joik.

Slår ut håret

Ole Børud en av dem som føler seg ganske på hjemmebane, med sin bakgrunn innen dødsmetall. Han har tidligere gitt ut musikk blant annet med inspirasjon fra Metallica. I kveld har han tenkt til å virkelig slå ut håret - bokstavelig talt.

For Børud, som vanligvis har det lange håret samlet i en hestehale, kommer til å slippe håret løst i en real «headbang» i kveld. Han skal synge «The Trooper» av Iron Maiden.

- Nå er det på tide med hardrock! Hva annet kan man gjøre når man slipper løs håret? Selvfølgelig må det banges! Det er ikke noe å lure på, sier Børud til Dagbladet.

Han og Alexander Pavelich møter Dagbladet backstage før generalprøven, begge ikledd rocke-antrekket sitt.

- Jeg prøver å hylle Bruce Dickinson med dette antrekket. Det er ikke noe every day outfit, men du verden så gøy. Man blir liksom gira av å ha på seg disse klærne, sier Børud.

- I hver sending hjelper antrekket det med de siste ti prosentene som skal til for å få det til å sitte. Sånn som når jeg hadde på meg den EDM-Gandalf-frakken forrige gang, så ble jeg liksom i rollen. Det hjelper å gå med lenke og helsvarte klær, så blir det hardrock og metall, sier Pavelich, og legger til:

- Det blir det ekstra stjernestøvet.

Blod på gitaren

Mens Pavelich drar noen Metallica-riff på gitaren, viser Børud hvordan en ekte «headbanging» skal utføres.

For å få den rette «hardrock»-feelingen, har Alexander Pavelich lånt seg en helt spesiell rekvisitt. Når han i kveld skal synge «Enter Sandman» av Metallica, er det med gitaren til Maciek Ofstad i det norske metall-bandet Kvelertak.

Men den lånte gitaren er dekket med blod.

- Det skal være litt blod når det er hardrock, sier Pavelich til Dagbladet.

Hva som har skjedd, kan du se i videoen øverst i saken!

På hjemmebane

Ella Marie Hætta Isaksen er på hjemmebane i kveld. Hun skal synge «Maze» av Mari Boine og Liu Sola, ikledd sin egen Kautokeino-kofte. I salen sitter mange av Ella Maries venner og familie, som også har tatt på seg kofta for anledningen.

- Jeg skal joike i Kauto-kofta mi, som søskenbarnet mitt har sydd, forteller Ella Marie til Dagbladet.

Saken fortsetter under videoen.

REKKER HUN DET?: Ella Marie Hætta Isaksen er klar for ukas «Stjernekamp»-sending. Men en ting bekymrer henne ... Reporter: Mathilde Lea. Video: John Terje Pedersen. Klipp: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Til antrekket hører det med mange smådeler som skal settes på riktig. Deriblant søljer laget av horn, sko med bånd som skal surres rundt beina, samt et sjal som skal festes riktig.

Selv om Ella Marie har mamma Britt Elin Hætta Isaksen med seg som hjelp, blir det svært knapp tid til å skifte antrekk.

- Det tar meg vanligvis en halvtime å kle på meg. Så vi får se på hvordan det går når jeg i dag må ha et raskt kostymeskifte fra hardrock til kofta, sier Ella Marie.

Spesiell betydning

Joiken Ella Marie har valgt hører til bygda Masi (Máze på samisk), Den har en helt spesiell betydning for henne.

- Jeg mener å huske det er den første joiken jeg husker å ha joiket. Jeg likte veldig godt melodien, og så har jeg i ettertid skjønt bakgrunnen for joiken, sier hun.

Masi var nemlig sentrum for en politisk konflikt på 70-tallet. Joiken representerer en del av protesten som ble lagt ned mot vannkraftutbyggingen. Det ble foreslått å bygge ut Alta-Kautokeino-vassdraget, og å demme ned bygda, noe det samiske lokalsamfunnet protesterte kraftig mot.

- Jeg vil minne folk om den kraften man kan skape om så mange mennesker går sammen om en sak. Spesielt kanskje i våre dager, hvor miljøvern aldri har vært viktigere, sier Ella Marie.

Saken fortsetter under videoen.

TØYSEKOPPER: Se deltakerne tøyser med “Stjernekamp”-dommerne. Video: NRK Vis mer Vis mer

- Ukontrollert galskap

Ulrikke Brandstorp har funnet kveldens sceneantrekk hjemme i sitt eget klesskap.

- Antrekket i dag er mitt personlige antrekk. Jeg hadde ikke lyst til å være for lik min første rockeopptreden med svarte bukser, så jeg kikket i skapet og tenkte ... hmmm, der ser jeg noe, forteller Brandstorp til Dagbladet før sending.

Klærne tok hun meg seg til NRKs kostymeansvarlige, og fikk godkjenning: «det sitter jo som ei kule!».

- Jeg er jo litt harry. Det er deilig med alt som er harry. Jeg liker å være litt tøff. Jeg liker boots, jeg liker nettingtopper, jeg liker å «gønne» på litt. Det er det jeg står for, sier hun.

Selv om Ulrikke Brandstorp har fått tatt ut sin litt gærne side ved flere opptredener, trekker hun likevel fram hardrock som en mulighet til å ta dra strikken enda litt lenger.

- Hardrock, det er noe annet. Da kan du virkelig bare kjøre på med en salig blanding av alt. Du kan være litt tøff, litt sexy, du kan sparke ting, du kan hive ting. Alt er lov!, sier hun, og legger til:

- Under hip hop så var det kontrollert galskap. I kveld er det ukontrollert galskap!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!