Derfor er strømming en miljøversting

Utslippene fra musikkonsum har økt enormt i strømmealderen, viser ny forskning.

TOPPER LISTENE: Drake er Spotifys - og antakelig verdens - mest strømmede artist. I 2018 ble låtene hans strømmet hele 8,2 milliarder ganger på Spotify aleine. Foto: NTB Scanpix/AFP
TOPPER LISTENE: Drake er Spotifys - og antakelig verdens - mest strømmede artist. I 2018 ble låtene hans strømmet hele 8,2 milliarder ganger på Spotify aleine. Foto: NTB Scanpix/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Er du som nordmenn flest, strømmer du musikk mye og ofte. Faktisk er nordmenn i verdenstoppen når det gjelder Spotify-bruk - og norsk ungdom både kjøper og strømmer mer enn våre nordiske naboer.

Instinktivt vil de fleste tenke at strømming av musikk er miljøvennlig - det produseres mindre fysiske produkter og dermed mindre avfall. Produksjonen av CD-er og kassetter, som i stor grad er laget av plast, har stupt. Men slik er det ikke.

- Resultatene overrasket meg, sier Kyle Devine til Dagbladet. Han er førsteamanuensis ved Instituttet for Musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo, og har forsket på miljøkonsekvensene ved musikkstrømming. Resultatene er klare: CO₂-utslippene har gått kraftig opp i strømmingens tidsalder.

På 1980-tallet utgjorde utslippene fra musikkonsum tilsvarende 136 millioner kg CO₂. Nå er de estimert til å være mellom 200 og 350 millioner kg.

- Det er en utbredt forestilling om at når ting blir digitale, blir de dematerialisert, forklarer Devine.

- Men digitale filer er fysiske ting - om ikke de var det, ville harddisken på dataene våre aldri bli fulle. For å lagre og overføre disse filene rundt omkring i verden, trenger man en telekommunikativ infrastruktur som krever svært mye energi, i tillegg til all teknologien vi bruker til disse filene - smarttelefoner og PC-er, for eksempel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer