Derfor er Sweden Rock en av Nordens beste festivaler

Har solgt 200.000 billetter fordelt på 50 nasjonaliteter.

VERDENS BESTE FESTIVAL: Denne Stockholm-gjengen valfarter til Sweden Rock og har bare lovord å melde. Foto: Torgrim Øyre
VERDENS BESTE FESTIVAL: Denne Stockholm-gjengen valfarter til Sweden Rock og har bare lovord å melde. Foto: Torgrim ØyreVis mer

Dag tre i Norje. Lydverkets Asbjørn Slettemark, Johan Öberg, Henrik Bromée og Dagbladets Torgrim Øyre er på Seden Rock Festival utenfor Sölvesborg.

Vi blir vekket av at Henrik får besøk av sin gamle kompis, politimannen Peter (47). Peter har vært på Sweden Rock hver gang siden 1995. med unntak av den ene gangen han «mådde så sjukt dåligt» at han ikke klarte å stavre seg på beina.

Peter snakker varmt om den gangen han så Status Quo ta festivalen med storm. Like stor innlevelse viser han når han forteller om den gangen han tok taxi ut av festivalområdet for å slippe å høre en aldrende David Coverdale radbrekke gamle Whitesnake-klassikere. 

PÅ SWEDEN ROCK: Dagbladets Torgrim Øyre, Johan Öberg og Asbjørn Slettemark fra NRK. Foto: Dagbladet.
PÅ SWEDEN ROCK: Dagbladets Torgrim Øyre, Johan Öberg og Asbjørn Slettemark fra NRK. Foto: Dagbladet. Vis mer

Årets program er han bare sånn passe fornøyd med, men det er ikke alltid programmet er det viktigste. Det sosiale og den fantastiske stemningen på Sweden Rock er noe helt eget.

Ja, også neste år har de jo booket Rush. Tidenes Sweden Rock-booking, konkluderer han.

Kjærlighet for musikken Inntrykket vi sitter med er at det er mange som Peter på Sweden Rock. Genuine rocke-elskere som kommer tilbake år etter år. For man vet alltid hva man får på festivaler som Sweden Rock.

Her handler det ikke om å snakke de siste trendene etter munnen. Slikt bryr man seg ikke om i Norje, og godt er det.

Innholdsmessig har ikke fredagen så mange ting bobilkollektivet vårt higer etter. Da det i tillegg øser ned, føles det like greit å bruke første halvdel av dagen til å slappe av og reflektere litt over hvorfor Sweden Rock har blitt en slik suksess.

Asbjørn mener det har mye å si at de var de første som tok den klassiske rockearven på alvor  og innså at det også var et stort marked for fordums storheter. Men det har selvsagt også mye å si at det er en festival som er drevet på beinhard entusiasme.

20 års drift har også gjort Sweden Rock til et svært veloljet maskineri. Alle som jobber her er vennlige og vet til enhver tid hva som skjer hvor — det gjør at det er trivelig å være gjest her. Det er også gjennomgående fredfullt her.

  Kulinarisk Det er dags for å gå og hilse på Lemmy Kilminster og se hvordan hans Motörhead bærer seg åt om dagen.

På veien anbefaler Henrik, som har en svigermor fra Ungarn, at vi plukker opp en ungarsk rett han kaller for Langos, en slags fritert pizzabunn man fyller med alskens herligheter, gjerne toppet med en god dæsj rømme.

Det kulinariske utvalget på Sweden Rock er i det hele tatt ganske rikholdig. Her finner man wokad älg side om side med klassiske thai-retter, taco og monsterpølser.

Gamle helter duger fortsatt Motörhead låter bra og de har for anledningen med seg den klassiske Bömber-lysriggen, utformet som, ja — et bombefly. Det er dog åpenbart at sjefen sjøl, Lemmy, begynner å merke alderen. Stort sett er det gitarist Phil Campell som må ta seg av mellomsnakket.

Så var det dags for siste post på programmet, selveste Twisted Sister uten sminke. Vi passerer folk i alle fasonger, som seg hør og bør på festival.

STAMGJEST: Tobias Engdahl (32) kommer tilbake til Sweden Rock år etter år. Han tiltrekkes av fellesskapet og den vennlige stemningen. Man kan prate med hvem som helst og alle er der fordi de elsker musikken. Her med sin velfylte prioriteringsliste. Foto: Torgrim Øyre
STAMGJEST: Tobias Engdahl (32) kommer tilbake til Sweden Rock år etter år. Han tiltrekkes av fellesskapet og den vennlige stemningen. Man kan prate med hvem som helst og alle er der fordi de elsker musikken. Her med sin velfylte prioriteringsliste. Foto: Torgrim Øyre Vis mer

Noen unggutter i fargesprakende spandex, store MC-gubber, menn i kilt. Men mest av alt er det den tradisjonelle hardrockbunaden som gjelder. Denimvester med tøymerker, patronbelte og slitte jeans.

Utfordrer de unge Twisted Sister åpner med «What You Don't Know (Sure Can't Hurt You)» og de gamle glamheltene fra New York viser at de fortsatt har et par sylindere som virker. I sær er vokalist Dee Snider et fantastisk skue der han hopper og danser, åler seg langs gulvet eller ligger på rygg fremme på egorampen og synger.

Det er nok mang en ung rocker som må vurdere treningsleir etter den forestillingen. «We?re Not Gonna Take it», «SMF» og selvsagt «I Wanna Rock» er selvsagte rockeraketter i Sölvesborgnatten.

Men så er det slutt og vi må hvile. Lørdag formiddag kan nemlig bli det store høydepunktet for Henrik, og meget mulig oss andre også.

KULINARISK: Sweden Rock har mange ulike kjøkken å by på. Henrik viser frem den ungarske stoltheten, Langos. Foto: Torgrim Øyre
KULINARISK: Sweden Rock har mange ulike kjøkken å by på. Henrik viser frem den ungarske stoltheten, Langos. Foto: Torgrim Øyre Vis mer

Da skal nemlig Hedmarks stolthet, Return i ilden. 

NY BESETNING: Henrik og Johan får guttedrømmen oppfylt, her flanker de Twisted Sisters Dee Snider i Sölvesborg. Foto: Torgrim Øyre
NY BESETNING: Henrik og Johan får guttedrømmen oppfylt, her flanker de Twisted Sisters Dee Snider i Sölvesborg. Foto: Torgrim Øyre Vis mer