Det nynorske ordet «trump»:

Derfor er «trump» det mest søkte ordet i nynorskordboka

Beskrives som «en stor, tung og stiv skapning» eller «en egen og tverr kar».

IKKE FLATTERENDE: Ifølge nynorskordboka er en trump «en stor, tung og stiv skapning» eller «en egen og tverr kar».
 Ordet finnes også som adverb, med betydningen «truging, tvang, press, makt, hard metode». FOTO: DPA / NTB Scanpix
IKKE FLATTERENDE: Ifølge nynorskordboka er en trump «en stor, tung og stiv skapning» eller «en egen og tverr kar».  Ordet finnes også som adverb, med betydningen «truging, tvang, press, makt, hard metode». FOTO: DPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter at programleder Linda Eide tok for seg betydningen av det nynorske ordet «trump», har det rast opp i toppen av nynorskordbokas søkerhistorikk.

Nå er det blitt det mest søkte ordet i den nynorske ordboka på nett, melder Kulturnytt på NRK P2. I løpet av den første uka etter «Eides språksjov» ble sendt, hadde ordet «trump» rundt 19.000 treff.

Til sammenligning hadde de mest populære ordene i slutten av 2016, opp mot 10.000 treff i gjennomsnitt i løpet av tre måneder.

Tverr kar

Ordet, som også er den amerikanske presidentens etternavn, har ingen positiv betydning. Ifølge nynorskordboka er en trump «en stor, tung og stiv skapning» eller «en egen og tverr kar».

Ordet finnes også som adverb, med betydningen «truging, tvang, press, makt, hard metode».

- Ordet «trump» er brukt som en personkarakteristikk. Når man ser hva det betyr på norsk, og vet at den amerikanske presidenten bærer dette navnet blir det en ekstra komisk effekt av det, sier Daniel Gusfre Ims, seksjonssjef i Språkrådet, til Dagbladet.

- Kan få oppsving

Ordet er ikke mye brukt, men Ims ser ikke bort fra at oppmerksomheten den siste tiden kan føre til at bruken øker. Men om det vil bli brukt i sin tradisjonelle betydning er han usikker på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer