Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det nynorske ordet «trump»:

Derfor er «trump» det mest søkte ordet i nynorskordboka

Beskrives som «en stor, tung og stiv skapning» eller «en egen og tverr kar».

IKKE FLATTERENDE: Ifølge nynorskordboka er en trump «en stor, tung og stiv skapning» eller «en egen og tverr kar».
&nbsp;<span style="background-color: initial;">Ordet finnes også som adverb, med betydningen «truging, tvang, press, makt, hard metode». FOTO: DPA / NTB Scanpix</span>
IKKE FLATTERENDE: Ifølge nynorskordboka er en trump «en stor, tung og stiv skapning» eller «en egen og tverr kar».  Ordet finnes også som adverb, med betydningen «truging, tvang, press, makt, hard metode». FOTO: DPA / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Etter at programleder Linda Eide tok for seg betydningen av det nynorske ordet «trump», har det rast opp i toppen av nynorskordbokas søkerhistorikk.

Nå er det blitt det mest søkte ordet i den nynorske ordboka på nett, melder Kulturnytt på NRK P2. I løpet av den første uka etter «Eides språksjov» ble sendt, hadde ordet «trump» rundt 19.000 treff.

Til sammenligning hadde de mest populære ordene i slutten av 2016, opp mot 10.000 treff i gjennomsnitt i løpet av tre måneder.

Tverr kar

Ordet, som også er den amerikanske presidentens etternavn, har ingen positiv betydning. Ifølge nynorskordboka er en trump «en stor, tung og stiv skapning» eller «en egen og tverr kar».

Ordet finnes også som adverb, med betydningen «truging, tvang, press, makt, hard metode».

- Ordet «trump» er brukt som en personkarakteristikk. Når man ser hva det betyr på norsk, og vet at den amerikanske presidenten bærer dette navnet blir det en ekstra komisk effekt av det, sier Daniel Gusfre Ims, seksjonssjef i Språkrådet, til Dagbladet.

OPPSVING: Etter at Linda Eide tok for seg det nynorske ordet «trump» i sitt språkprogram 25. januar, har bevisstheten rundt ordet økt betraktelig. Foto: NRK
OPPSVING: Etter at Linda Eide tok for seg det nynorske ordet «trump» i sitt språkprogram 25. januar, har bevisstheten rundt ordet økt betraktelig. Foto: NRK Vis mer

- Kan få oppsving

Ordet er ikke mye brukt, men Ims ser ikke bort fra at oppmerksomheten den siste tiden kan føre til at bruken øker. Men om det vil bli brukt i sin tradisjonelle betydning er han usikker på.

- Det er godt mulig at det får en oppsving. Det har i hvert fall blitt kjent for langt flere. Men de som har brukt det i det siste har nok referert mer til den amerikanske presidenten, enn til det tradisjonelle ordet, sier Ims.

«Skrive» på andreplass

Hallstein Mjelde, overingeniør ved Universitetet i Bergen, som drifter Språkrådets nynorskordbok, forteller at ordet «trump» ligger langt over de andre ordene folk søker etter.

I januar hadde ordet «trump» 18537 treff. Deretter følger ordet «skrive» med 7798 treff, «vere» med 4701 treff, «være» med 4254 treff, «bli» med 3864 treff, og «komme» med 3785 treff.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media