AKSEPTERTE NOMINASJONEN: Fredag morgen aksepterte Hillary Clinton nominasjonen som Demokratenes presidentkandidat: - Sterke krefter truer med å splitte oss. Video: CNN Vis mer

Derfor er Trump en av Hillarys viktigste hjelpere

Donald Trump kan sende tradisjonelle republikanske velgere i fanget på Hillary Clinton og Demokratene.

Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): Fallhøyden var stor da Hillary Clinton i natt norsk tid holdt det som trolig var hennes livs viktigste tale på Demokratenes landsmøte i Philadelphia. Hun har skrevet historie og er den første kvinnelige presidentkandidaten for ett av de to store partiene i USA.

JUBLER: Hillary Clinton jublet etter å ha akseptert nominasjonen som Demokratenes første kvinnelige presidentkandidat. Foto: AFP PHOTO / Robyn Beck
JUBLER: Hillary Clinton jublet etter å ha akseptert nominasjonen som Demokratenes første kvinnelige presidentkandidat. Foto: AFP PHOTO / Robyn Beck Vis mer

CLINTON LEVERTE på proft og stødig vis det hun måtte levere. CNNs meningsmåling viste også hvordan et flertall hadde et positivt inntrykk av talen like etterpå. Presidentkandidaten kom på scenen etter en introduksjon fra datteren Chelsea som var så følelsesmessig at den sendte tårer nedover kinnene på pappa Bill. Hillary forsøkte selv å framstå som varm og menneskelig. Hun passet på å ta passelige doser selvkritikk. Hun strakk ut en hånd til de mange Bernie Sanders-tilhengerne, som fortsatt har store problemer med å akseptere henne. Hun strakk også ut en hånd til republikanere og moderate sentrumsvelgere som føler et dypt ubehag over Republikanernes kandidat Donald Trump. Og hun strakk ut en hånd til de sinte og frustrerte delene av befolkningen som krever forandring, og som føler at USA går i feil retning. Mange av dem støtter Trump.

SAMTIDIG SVAR DET jammen smart at hun sørget for å sende landsmøtets sterkeste talere på scenen tidligere i uka. Slik unngikk hun å bli overskygget på landsmøtets siste kveld. Clinton har ikke den joviale folkeligheten til slugger og visepresident Joe Biden, den elegante sjarmen og styrken til førstedame Michelle Obama, de karismatiske fortellerevnene til ektemannen Bill eller de retoriske ferdighetene til president Barack Obama. Selv klarte neppe Hillary Clinton å gi folk et nytt bilde av seg selv. Etter flere tiår i offentligheten er bildet av henne vanskelig å rokke ved. Hun oppfattes fortsatt av mange som en politisk maskin uten stor utstråling, som lite troverdig, og som en pragmatisk og kalkulerende maktpolitiker med altfor mange bånd til USAs politiske og økonomiske elite.

OMSTRIDT: Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump driver en svært utradisjonell valgkamp. Foto: AP Photo/Evan Vucci
OMSTRIDT: Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump driver en svært utradisjonell valgkamp. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer

MENINGSMÅLINGER VISER at Clinton og hennes kontroversielle republikanske motkandidat er to av de mest mislikte presidentkandidatene noensinne. Etter de to partienes landsmøter kan Demokratene ha fått et lite forsprang nå når den virkelige valgkampen starter. Det kan de i så fall blant annet takke Donald Trump for. En ting er at Republikanerne bare klarte å mønstre et B-lag av talere fordi mange av partiets både kommende og gamle stjerner holdt seg langt unna, og at Trump i stedet fylte på med egne familiemedlemmer og ansatte. Også Demokratene hadde store problemer ved inngangen til landsmøtet. De måtte håndtere den svære og pinlige epostlekkasjen som tvang partiets leder til å trekke seg, og de måtte håndtere den dype splittelsen mellom Hillary- og Bernie-tilhengere. Den største forskjellen er imidlertid budskapene USA sitter igjen med etter landsmøtene.

TRUMP OG REPUBLIKANERNE tegner et bekmørkt bilde av et USA og en verden på randen av undergang. Clinton og Demokratene erkjenner at mye ikke er bra, men tegner samtidig et langt lysere bilde. Mens sola for lengst har gått ned i Trumps verden, stjal Clinton den republikanske presidenten Ronald Reagans optimistiske metafor om morgen i Amerika. Demokratene ser kanskje en grå morgen, men de tror skyene vil lette. Mens Trump beskriver en elendighet som bare han og høye murer alene kan få landet ut av, ser Clinton løsninger og styrke gjennom fellesskap og samarbeid. Med narsissistiske Trump i førersete handler Det republikanske partiet nå mest om å hylle og løfte fram en rasistisk og sint demagog som gjerne oppfordrer Russland til å bedrive cyberspionasje mot USA.

DERMED KAN Demokratene ta over saker og verdier som tidligere har mobilisert mange av de tradisjonelle republikanske velgerne. Vanligvis har Republikanerne vasset i patriotisme, moral og religion. Nå har de overlatt dette til Demokratene. Det var hos Demokratene at krigsveteraner ble hyllet, og at militære ledere hyllet Hillary. Det var hos Demokratene republikanere, tidligere Ronald Reagan-medarbeidere og styrtrike milliardærer som Michael Bloomberg kom med sterke advarsler mot Trump. Samtidig har USA tatt steg i progressiv retning, og Demokratene vet de har store deler av befolkningen i ryggen når de på moralsk vis forsvarer innstramming av våpenlover, styrking av homofiles rettigheter og appellerer til minoriteter.

MYE KAN forandre seg før valget i november. Vi må også vente på meningsmålingene for å se hvordan landsmøtene har påvirket velgeroppslutningen. Bildet foreløpig er imidlertid at Trump fortsetter å vise seg som en unikt ukvalifisert presidentkandidat. Hillary Clinton er stødig, men tilhører samtidig etablissementet. Derfor er hun langt fra den beste kandidaten Demokratene kunne ha stilt med i et år hvor så mange velgere er sinte og krever forandring. Det ironiske er at den lite feministiske outsiderkandidaten Trump med sine små hender nå kan ha bidratt til å skyve Hillary Clinton nærmere rollen som USAs første kvinnelige president.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.