DEBATT

Y-blokka rives

Derfor er Y-blokka så viktig

Y-blokka er et monument over mer demokrati, mer fellesskap. Og den kan også være et veiskille for moderne bærekraft: Bygnings- og samfunnsbevarende.

VERNEKAMP ER KLIMAKAMP: Du restaurerer det som kan restaureres. CO2-utslippet ved rivning og reising av nytt bygg, kommer til å være nesten ti ganger så stort enn om man bevarer Y-blokka, skriver Iselin Shumba som her taler under støttekonserten for Y-blokka, 11. februar. Foto: Lars Elton
VERNEKAMP ER KLIMAKAMP: Du restaurerer det som kan restaureres. CO2-utslippet ved rivning og reising av nytt bygg, kommer til å være nesten ti ganger så stort enn om man bevarer Y-blokka, skriver Iselin Shumba som her taler under støttekonserten for Y-blokka, 11. februar. Foto: Lars Elton Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Da er den endelige beslutningen om at Y-blokka skal rives gitt av kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H). Bulldoserne skulle egentlig ha vært der for et halvt år siden. Men en konstant motstand har gjort at iverksettingen har uteblitt.

Hvorfor er motstanden så stor?

Funksjon, framtid og fellesskap er visjonsverdier landet vårt er bygget på. Funksjonalismen som Erling Viksjø, arkitekten bak Y-blokka, var en del av, bygget med ønske om nettopp å bevare disse verdiene.

Jeg har tatt meg i å lure på om utformingen av det nye regjeringskvartalet er et forslag til en slags borgerlig borg? Er det derfor de ikke lytter? Ønsker den; som hva jeg vil kalle, en desperat sammensatt regjering, å bygge et monument over sin regjeringsperiode? En periode hvor forskjellene har økt og fortsatt øker. En periode hvor kvinnekroppen ble solgt på forhandlingsbordet for å beholde makta. Personlig hadde det vært behagelig å glemme.

Måten vi bygger på, sier noe om hva som betegner vår felles bevissthet. Kunsten forsøker på forskende vis hele tiden å favne hvor sant, sammensatt og sårt, og til tider sykt, menneskelivet er. Arkitekturen er ikke noe unntak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer