Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Derfor fant ingen kronprinsens aksjer

Kronprins Haakon står ikke oppført under eget navn, slik det kreves av allmennaksjeloven.

EIDE UKJENTE AKSJER: Dagbladet har tidligere kunnet fortelle historien om hvordan kronprinsparet kastet glans over Yara under et statsbesøk i Thailand i 2004, mens han eide aksjer i selskapet.  Foto: NTB Scanpix
EIDE UKJENTE AKSJER: Dagbladet har tidligere kunnet fortelle historien om hvordan kronprinsparet kastet glans over Yara under et statsbesøk i Thailand i 2004, mens han eide aksjer i selskapet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I over 42 år eide kronprins Haakon aksjer i norsk næringsliv uten at offentligheten visste om det. Svaret var alltid enten «ingen kommentar» eller at kongefamilien ikke eide aksjer i norske selskaper når spørsmålene ble brakt til torgs av pressen.

Men nylig snudde Slottet.

De informerte da Dagbladet om at kronprinsen fikk aksjer av Norsk Hydro i dåpsgave i 1973, som gjennom emisjoner, fusjoner og selskapsendringer nå er blitt til 300 aksjer i gjødselgiganten Yara.

«KHM»

Aksjeposten er verdt 92 000 kroner, og er en av rundt 34 400 aksjeposter i Yara.

Juridisk direktør i Verdipapirsentralen, Jorunn B. Øystese, opplyser til Dagbladet at allmennaksjeloven krever at aksjeeierregisteret blant annet skal inneholde opplysninger om:

• Aksjeeiernes navn, fødselsdato og adresse, eller - for juridiske personer - foretaksnavn, organisasjonsnummer og adresse.

• Antall aksjer som eies av den enkelte aksjeeier.

I kronprins Haakon Magnus' tilfelle står bare initialene KHM ført inn i feltet for etternavn. Feltet for fornavn står tomt. KHM er heller ikke noen offisiell tittel for kronprinsen - slik H.K.H. Kronprins Haakon er.

I feltet for adressen og kontaktinfo til kronprinsens aksjepost står verken Henrik Ibsen gate 1, som er adressen til Slottet, eller Semsveien 198 A, kronprinsens hjemmeadresse på Skaugum i Asker, oppført.

Formuesforvaltning

I adressefeltet står i stedet Formuesforvaltning AS, Norges største privateide rådgivnings- og forvaltningsselskap. Som kontaktperson står Stein Erik Haavi. Han har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

- Vi uttaler oss verken om kunder eller potensielle kunder. Håper du har forståelse for det. Eventuell videre oppfølging må du i så fall ta med Slottet, skriver kommunikasjonsdirektør Arne Harket i Formuesforvaltning i en sms.

Styreleder i Formuesforvaltning er Ole Jacob Sunde. Han sitter også i styret prinsesse Märtha Louises fond.

UTEN EGET NAVN: Kronprins Haakons aksjepost i Yaras aksjebok var ikke lett å finne. Den er en av 34 400 aksjeposter og ikke ført på kronprinsens navn.
UTEN EGET NAVN: Kronprins Haakons aksjepost i Yaras aksjebok var ikke lett å finne. Den er en av 34 400 aksjeposter og ikke ført på kronprinsens navn. Vis mer

- Kjenner du til hvorfor kronprinsens aksjepost i Yara er håndtert av Formuesforvaltning AS?

- Ja, det gjør jeg jo. Men jeg synes ikke det er riktig at jeg uttaler meg om det i det offentlige rom. Det synes jeg det er riktig at de involverte parter sier noe om, sier Sunde.

Forening

Kronprinsen er ikke oppført som en ordinær aksjonær, men i kategorien «forening». Klassifiseringen brukes normalt om aksjespareklubber og liknende.

Verken Hydro, Yara eller Slottet kan forklare hvorfor kategorien «forening» er blitt brukt. Dagbladet har ikke funnet noen forening kalt KHM registrert i Brønnøysundregisteret.

- Dåpsgaven ble gitt for over 40 år siden. Vi har i dag ikke detaljene rundt hvordan selve overføringen av Hydro-aksjen skjedde, sier kommunikasjonssjef i Hydro, Halvor Molland.

I den siste rubrikken står antallet aksjer redegjort for.

- Offentlig interesse

At verken eierens navn eller adresse sier noe om identiteten til den virkelige eier av aksjeposten, kan forklare at kronprinsens Yara-aksjer har gått under radaren til norsk presse i 42 år. I tillegg har Slottet ikke ønsket å svare på aksjeeierskap, eller svart nei, på spørsmål om de kongelige eier enkeltaksjer i norske selskaper.

Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ber de kongelige være åpne.

- Kongefamilien har så mange forskjellige oppgaver, blant annet med å representere Norge i utlandet, at det er av allmenn offentlig interesse å vite hvilke eierinteresser de har, sier Bernt.

I en serie saker har Dagbladet satt søkelys på offentlighet i kongehuset og statforvaltningens forhold til kongehuset.

- Det skal fremgå ved navn hvem som er aksjonærer i et selskap. Samfunnet er tjent med åpenhet rundt disse forholdene, sier generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International.

- Bør kronprinsen selge Yara-aksjene?

- Det kan oppstå bindinger og uheldige rollekonflikter. Og det må Slottet vurdere nøye. De får ta en vurdering selv, sier Slettemark.

Utelukker ikke å beholde aksjene

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen på Slottet ønsker ikke å svare på spørsmål om hvorfor Yara-aksjene ikke er registrert under kronprins Haakons eget navn.

- Vurderer kronprinsen å selge Yara-aksjene?

- Vi vil se nærmere på dette og gjøre en vurdering i ro og mak, sier Hagen.

Slottet har tidligere forklart at de ikke visste om aksjeposten.

- Så begynte Dagbladet å stille spørsmålet om dette. For å kunne gi gode svar har vi gått gjennom økonomistyringen og virksomheten vår, altså både ved hoffet og for kongefamilien. I denne runden dukket disse aksjene opp, som kronprinsen trodde var solgt for lengst, sa Hagen da aksjene ble kjent forrige uke.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart