ET LITE STYKKE NORGE: Mulla Krekar i brunost, i kunstverket «Korleis Likar De Meg No? Mulla G-35» av kunstner Ole John Aandal, på årets Høstutstilling. FOTO: NTB scanpix
ET LITE STYKKE NORGE: Mulla Krekar i brunost, i kunstverket «Korleis Likar De Meg No? Mulla G-35» av kunstner Ole John Aandal, på årets Høstutstilling. FOTO: NTB scanpixVis mer

Høstutstillingen 2018

Derfor får mulla Krekar en byste i brunost

- En filleristing av det norske, sier kunstner Ole John Aandal (58) om sin brunost-byste av mulla Krekar.

Denne helga åpnet Høstutstillingen på Kunstnernes Hus i Oslo. Blant kunstverkene du kan se, er en byste av mulla Krekar.

Men det er ikke en helt vanlig skulptur. Mulla Krekar-bysten er nemlig laget av ekte brunost.

Kunstnerveteran Ole John Aandal (58) står bak den 18 cm høye bysten, som er kalt «Korleis Likar De Meg No? Mulla G-35».

I skulpturen kombinerer han brunosten, som mange nordmenn elsker, med mulla Krekar, som Aandal omtaler som «Norges mest upopulære mann».

- Den peker på det norske, det vi liker, til forskjell fra han som er Norges mest upopulære mann, sier Aandal.

Han mener det er en kvalitet også ved den som er upopulær.

- Hyllest

- Hvis man ser på den som er mest upopulær, så er det også en person som er den sterkeste, nærmest som en bjørk i storm. En som har bein i nesa og som fortsatt overlever.

- Er det en slags hyllest til mulla Krekar?

- Ja, men jeg er ikke opptatt av at det er akkurat ham. Jeg er mest opptatt av prinsippet. Jeg er forundret over at den som ikke har så mye støtteapparat rundt seg, tåler så mye mediepress og er som kjerringa mot strømmen. Dette er verdier som vi nordmenn vanligvis liker, sier Aandal.

Mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad, er som kjent en tidligere geriljaleder fra det kurdiske Nord-Irak, som kom som kvoteflyktning til Norgen. Han ble vedtatt utvist av hensyn til rikets sikkerhet i 2003, men han er fortsatt i Norge.

Mulla Krekar er blitt dømt til to år og ti måneders fengsel for trusler mot Høyre-leder Erna Solberg og tre kurdere, og ble også dømt til halvannet års fengsel for trusler i 2015.

- Noen kan oppleve det som provoserende at du tilsynelatende hyller en mann som er dømt for trusler?

- Ja, det vil sikkert noen gjøre, det er sikkert noen som vil mene det motsatte også. Jeg kan ikke ta hensyn til det. Jeg må bare lage det jeg mener er betimelig.

- Feite, rike og avskyelige nordmenn

Aandal er først og fremst kjent som fotokunstner, og bor i Oslo sammen med kona Eline Mugaas, som også er en anerkjent fotokunstner.

Dagbladets anmelder Arve Rød trakk fram Aandals byste som en av «de umiddelbare favorittene» på Høstutstillingen.

Tittelen på verket er en referanse til det kjente kunstverket av David Hammons «How Ya Like Me Now» fra 1988. Dette portrettet viser den svarte borgerrettighetsaktivisten Jesse Jackson som hvit.

Aandal sier at han ikke er så opptatt av hva mulla Krekar er dømt for, eller sier.

- Jeg har ikke studert så nøye hva han faktiskt har sagt eller sier. Jeg er ikke så opptatt av det. Jeg er opptatt av nordmenn og hva som er de norske tilstandene, sier Aandal.

Og de norske tilstandene mener kunstneren at ikke er bra.

- Det å være nordmann var kjennetegnet av enkelhet eller sparsommelighet. Det handlet om en type naivitet, som var sjarmerende, fordi det var så bondsk eller primitivt. Det fungerte bra i nasjonsbyggingen. Men i nyere tid er nordmenn blitt feite, rike og avskyelige.

- Du mener det?

- Ja. Bare sett deg på en hvilken som helst bensinstasjon, om det er på Otta eller Steinkjer, og se på alle som velter ut av firehjulstrekkerne sine for å kjøpe pølser for en tier. Det er så vidt de kan gå. Og de parkerer heller ikke i forhold til hverandre, det er ikke noe samkjøring, sier Aandal.

Vil lage 2,5 meter høy mulla

Aandal sier at kunstverket kan ses som en kritikk av det norske.

- Ja. Det er en filleristing av det norske. Vi er kommet til et sted der både Gerhardsen og gud er døde. Nå må vi finne opp et nytt norsk lim, sier Aandal.

Han mener vi må finne ut av hva som binder oss sammen.

- Hva er det vi har til felles, vi som sitter på bussen sammen? Hvordan skal vi finne et lagspill, noe som ikke handler om å kjøpe enda større påhengsmotor eller mer gress på hyttetaket? Hva er det vi ikke får kjøpt i hyllene på Biltema eller blant alle hyllene med italiensk vin på Vinmonopolet? Det er det jeg spør om hva er, sier Aandal.

Brunost-mullaen på Kunstnernes Hus er bare en liten del av et større kunstverk som Aandal jobber med. Kunstverket skal blant annet omfatte en roman.

Aandal sier at han også vil lage en enda større mulla-byste i brunost, i Sør-Trøndelag der mulla Krekar skulle tvangsbosettes.

- Den skal bli to og en halv meter høy, og skal være et nasjonalt minnesmerke på Kyrksæterøra, sier Aanal.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra mulla Krekar gjennom advokat Brynjar Meling.