Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Derfor får Trump Kina-kjeft

Insisterer på å kalle coronaviruset for «kinesisk virus».

KINA: Ved flere anledninger, både på Twitter og i intervjuer, har Donald Trump stemplet coronaviruset med geografisk tilhørighet. Video: AP Vis mer

- Jeg tror ikke du behøver å være professor i retorikk for å vite det.

Jens Kjeldsen humrer på andre siden av telefonforbindelsen.

PROFESSOR I RETORIKK: Jens Kjeldsen har politisk kommunikasjon som en av sine hovedinteresser. Foto: Universitetet i Bergen
PROFESSOR I RETORIKK: Jens Kjeldsen har politisk kommunikasjon som en av sine hovedinteresser. Foto: Universitetet i Bergen Vis mer

Kjeldsen er retorikkprofessor ved Universitetet i Bergen, og har akkurat fått spørsmål om hvorfor USAs president insisterer på å kalle coronaviruset for «kinesisk virus».

Ved flere anledninger, både på Twitter og i intervjuer, har Donald Trump stemplet viruset med geografisk tilhørighet.

Da Trump holdt pressekonferanse torsdag, knipset en fotograf fra Washington Post bilde av presidentens notater.

Der ser man tydelig at ordet «Corona» er streket over med svart tusj, og erstattet av ordet «Chinese», etterfulgt av «virus».

Selv om de første sykdomstilfellene riktignok ble påvist i Kina, har begrepet fått mange til å reise bust.

- Viruset kommer fra Kina. Jeg ønsker å være nøyaktig, lyder Trumps forsvar, ifølge CNN.

«Typisk» Trump

Jens Kjeldsen mener språkbruken er en klassisk retorisk avledningsmanøver fra Trump.

- Han er i en vanskelig posisjon fordi landet er i en vanskelig posisjon. Og han ser jo at det kan bli en utfordring for ham i forhold til tillit og tiltro og troverdighet i situasjonen som landet er i nå, sier Kjeldsen til Dagbladet.

- Det som alltid har vært Trumps beste strategi, har vært å angripe motstanderen. Man avleder oppmerksomheten fra sine egne problemer og utfordringer.

Det er imidlertid vanskelig for presidenten å angripe viruset, påpeker Kjeldsen.

Dermed legger Trump skylden på kineserne for den verdensomspennende krisen. Og avleder oppmerksomheten fra egen håndtering av pandemien.

Bemerkelsesverdig

- De første sykdomstilfellene ble påvist i Kina. Hvorfor er det ikke korrekt å kalle det et kinesisk virus?

- Poenget er ikke at det ikke er korrekt. Men man kan spørre: Hvorfor kalle det et kinesisk virus? Det er bemerkelsesverdig at ingen andre bruker dette begrepet. Hele verden kaller det coronavirus, sier Kjeldsen.

- Om det kom fra den ene eller andre plassen, har ingenting å si. Med mindre du vil tilskrive skyld og unngå ansvar selv.

Fordommer og rasisme

Også Sindre Stranden Tollefsen, kommunikasjonsleder i norske Amnesty, er kritisk til begrepet «kinesisk virus».

Men av en annen grunn enn Jens Kjeldsen.

KRITISK: Sindre Stranden Tollefsen, kommunikasjonsleder i norske Amnesty. Foto: Kyrre Lien / Amnesty
KRITISK: Sindre Stranden Tollefsen, kommunikasjonsleder i norske Amnesty. Foto: Kyrre Lien / Amnesty Vis mer

Tollefsen argumenterer nemlig for at den amerikanske presidentens retorikk nører opp under fordommer og rasisme.

- Det er helt konkrete eksempler på at mennesker med asiatisk utseende får lide under denne type fordomsfulle benevnelser, sier Tollefsen til Dagbladet.

Han forteller at Amnesty har sett en rekke eksempler fra hele verden, der mennesker skal ha blitt utsatt for både vold, rasisme og diskriminering i forbindelse med coronavirus-utbruddet.

Også i Norge har rasisme knyttet til viruset gjort seg gjeldende, sier Tollefsen, og refererer til en VG-sak fra forrige uke, der flere deler sine historier.

IKKE TESTET: Statsminister Erna Solberg er ikke testet for coronaviruset. Det bekrefter Statsministerens kontor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Blame game»

Tollefsen kommer journalisten i forkjøpet:

- Noen vil si at dette bare er en benevnelse av hvilket land viruset kommer fra. Men nå har alle oppegående redaksjoner i Norge og mange store mediehus kalt det for covid-19 eller coronaviruset. Trump spiller rett inn i en type stemning som finnes, som vi vet kan få direkte negative konsekvenser, for både mennesker fra Kina og folk med asiatisk utseende.

Også Tollefsen tolker begrepet som et forsøk på å plassere skyld.

- Hvorfor han skal insistere på å bruke dette begrepet er fullstendig uforståelig, hvis han ikke har en politisk hensikt, sier Amnesty-kommunikasjonslederen.

- Hvis det er én ting verden ikke tåler akkurat nå, er det et blame game. Det eneste vi må se etter nå, er løsninger.

Biden reagerer

Trump avfeier anklagene om rasisme.

Presidenten sa tirsdag at Kina-stempelet var en måte å imøtegå en angivelig kampanje fra myndighetene i Beijing, om at det amerikanske militæret var kilden til virusutbruddet.

New York Times skriver at Trump «ikke satte pris på» disse påstandene, og påsto at de «skaper stigma».

Presidentens retorikk møter motbør fra en rekke hold.

CNN skriver at de etter råd fra både Verdens helseorganisasjon (WHO) og medisinske eksperter slår fast at begrepet «kinesisk virus» er både upresist og stigmatiserende.

Ikke overraskende er både kinesiske myndigheter og mannen som ligger an til å bli Demokratenes presidentkandidat, USAs tidligere visepresident Joe Biden, kritisk til Trumps språkbruk. Det skriver CNBC.

Kina-eksperter som New York Times har snakket med, frykter at utsagnet nører opp under fremmedhat, og bidrar til å øke spenningen mellom de to landene.

Hele Norges coronakart