Derfor får vi ikke vite hvem som har kjøpt «Skrik»

- Ikke uvanlig at kunstkjøpere er anonyme.

TROR PÅ OFFENTLIGGJØRING: Norske kunsteksperter forstår hvorfor «Skrik»-kjøperen har valgt å ikke stå fram med det første, men håper og tror at det vil skje med tiden. Foto: Johannes Worsøe Berg
TROR PÅ OFFENTLIGGJØRING: Norske kunsteksperter forstår hvorfor «Skrik»-kjøperen har valgt å ikke stå fram med det første, men håper og tror at det vil skje med tiden. Foto: Johannes Worsøe BergVis mer

(Dagbladet): - Vi har kke fått noen signaler på hvem kjøperen er. Sotheby's var under pressekonferansen veldig tydelige på at vedkommende ønsker å være diskré, sier Thomas Berntsen, daglig leder ved kunsthandelen Kaare Berntsen.

Berntsen var selv tilstede under auksjonen i natt.

Syv interessenter kjempet en tolv minutter lang kamp om å bli «Skrik»s nye eier, før salget resulterte i én ny eier og én ny verdensrekord.

Med en prislapp på 687 millioner kroner går det inn i kunsthistoriebøkene som tidenes dyreste kunstverk solgt på auksjon.

Men kjøperen har valgt å forbli anonym - inntil videre.

Høy diskresjon Berntsen bedyrer at til tross for at kjøperen har valgt å ikke offentliggjøre navnet sitt umiddelbart, betyr det ikke at det aldri vil bli kjent for offentligheten.

- IKKE UVANLIG: Kunsthistoriker Ina Johannesen sier at det slettes ikke er uvanlig for kunstkjøpere å være anonyme.
Foto : Harald Flor / Dagbladet
- IKKE UVANLIG: Kunsthistoriker Ina Johannesen sier at det slettes ikke er uvanlig for kunstkjøpere å være anonyme. Foto : Harald Flor / Dagbladet Vis mer

-  Det er veldig ofte knyttet diskresjon til denne type salg. Men så vil det komme spekulasjoner i ettertid, og så får man se hva det bringer. Rent publikumsmessig er det en fordel om det havner i et museum, sier Berntsen til Dagbladet.

Dagbladet har tidligere vært i kontakt med flere norske kunsteksperter som sier at kjøperen ikke er pliktet til å stå fram.

I teorien kan det derfor hende at den rekorddyre «Skrik»-versjonen aldri vil vises for offentligheten igjen.

Kunsthistoriker Ina Johannesen tror imidlertid ikke at det vil bli tilfellet.

- Jeg håper vi får vite hvem kjøperen er i løpet av kort tid. Så får vi smøre oss med tålmodighet så lenge, sier hun på telefon fra New York.

- Ville blitt stor pågang Hun understreker at det slettes ikke er uvanlig at kunstkjøpere er anonyme.

- KAN OFFENTLIGGJØRES: Thomas Berntsen ved kunsthandel Kaare Berntsen utelukker ikke at den nye eieren av «Skrik» blir offentliggjort.
Foto: Berit Roald / SCANPIX
- KAN OFFENTLIGGJØRES: Thomas Berntsen ved kunsthandel Kaare Berntsen utelukker ikke at den nye eieren av «Skrik» blir offentliggjort. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

- Særlig i en sak som denne hvor bildet og salget har fått så mye oppmerksomhet. Det hadde blitt en enorm pågang om vedkommende hadde stått fram.

Hun tror kjøperen ønsker å time selv når han eller hun ønsker å offentliggjøre navnet sitt.

- Og det kan like godt hende at en institusjon ville utsatt det, ikke bare privatpersoner, sier hun.