Sval:

Derfor fikk hun navnet Sval

Artisten Sval (20) kan takke faren sin for sitt unike navn.

SVAL: Selv om Sval bare er 20 år har hun allerede hatt en lang karriere siden hun vant MGP junior i 2011. Foto: Kristin Svorte
SVAL: Selv om Sval bare er 20 år har hun allerede hatt en lang karriere siden hun vant MGP junior i 2011. Foto: Kristin SvorteVis mer

For fem år siden, da Sval Rosenløw Eeg var 15 år, satt hun i et møterom fylt av voksne folk fra et plateselskap. Så fikk hun spørsmålet: «Hvem er artisten Sval?»

- Det er ganske vanskelig å svare på når du ikke engang vet hvem personen Sval er, forteller hun til Dagbladet.

20-åringen, som ble et kjent navn for mange da hun vant Melodi Grand Prix junior i 2011 med låta «Trenger deg», sier hun ønsker å være en artist som er lik seg selv som privatperson.

- Å vokse opp er vanskelig i seg selv, og det er mange ting som skal falle på plass. Jo mer jeg har funnet ut hvem jeg er som person, jo lettere har det blitt å finne ut hvem artisten Sval er.

Barnestjerne

Som seksåring begynte hun å skrive sanger, men det var først da hun var tolv år at hun meldte seg på Melodi Grand Prix. Hun ser tilbake på det som en god opplevelse.

- Jeg tror jeg var ganske skjermet fra å innse hvor stort det var. Alt jeg tenkte på var å synge låta mi flest mulig ganger. Jeg husker jeg tenkte at dersom jeg vinner så får jeg synge den tre ganger. Det var det viktigste for meg, sier hun.

VANT: 12 år gamle Sval gikk av med seieren i Melodi Grand Prix junior i 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
VANT: 12 år gamle Sval gikk av med seieren i Melodi Grand Prix junior i 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Faren til Sval er forfatter Harald Rosenløw Eeg. Da Sval ble med på Melodi Grand Prix junior trodde mange at det var han som hadde skrevet sangen for henne.

- Jeg synes det er veldig komisk. Låtene mine har alltid vært som en dagbok for meg, og det hadde vært veldig rart om jeg som 12-åring skrev dagbok med faren min, sier hun og ler.

Men selv om faren ikke hadde noe med låtskrivingen hennes å gjøre, så kan Sval takke han for navnet hun fikk.

- Før jeg ble født hadde pappa skrevet en historie om en prinsesse som het Sval. Han fant opp navnet. Det som er morsomt er at jeg var veldig «guttete» da jeg var liten, og en prinsesse var det siste jeg ønsket å være, forteller hun og fortsetter:

- Men det er en veldig fin historie og jeg har blitt veldig glad i navnet mitt.

BARE MUSIKK: Etter videregående var ferdig kunne Sval fokusere 100 prosent på karrieren. Foto: Kristin Svorte
BARE MUSIKK: Etter videregående var ferdig kunne Sval fokusere 100 prosent på karrieren. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Fraværsgrensa

Da Sval vant MGP junior hadde hun akkurat begynt på ungdomsskolen. Hverdagen ble snudd på hodet.

- Jeg kunne være borte fra skolen i ei uke, men plutselig måtte jeg hjem for å rekke eksamen. Mens jeg hadde konsert i en by langt unna, var venninnene mine på håndballturnering. Det tok opp like mye av fritida, vi bare prioriterte forskjellig.

På videregående ble det vanskeligere. Da kom fraværsgrensa.

«Det føltes naturlig å synge for «kids», da jeg var en «kid» selv» Sval Rosenløw Eeg (20)

- Den var seig! Men det gikk fint. Skolen jeg gikk på var i Nydalen i Oslo så da jeg skulle spille på Senkveld, som har studio i rett ved, tryglet jeg læreren om å kunne løpe bort til lydprøven. De var veldig snille på det.

Takket være hardt arbeid besto hun videregående med glans.

- Jeg var veldig målrettet, selv om jeg av og til kunne sitte med pappa og felle en tåre fordi jeg ikke forsto matte. Det var aldri noe som ble prioritert ned for noe annet, verken skolen eller musikken.

Nytt publikum

Etter videregående har det bare vært fokus på musikken. De siste to åra har tiden gått til å lage ny musikk for et eldre publikum enn tidligere.

- Jeg angrer aldri på noe jeg har gitt ut eller skrevet. Jeg kan se tilbake og tenke at det er ting jeg ville gjort annerledes, med ofte skyldes det at jeg var et barn den gang. Det føltes naturlig å synge for «kids», da jeg var en «kid» selv.

I mars ga hun ut singelen «Ruin your party», og fredag slipper hun EPen «Young Alien». Sval forteller at den handler om å finne ut hvem man er.

- Det er en ærlig EP om mitt liv og mine tanker. Det er en speiling av den jeg er nå. «Young Alien» handler om å være ensom i egne følelser, og hvor ensom man kan bli av å ikke snakke om hvordan man har det.

Før besto store deler av konsertrepertoaret av låter hun skrev som 13-åring.

- Det er veldig gøy å spille det jeg har skrevet fra jeg var 18 til nå. Det føles er mer aktuelt og det jeg vil formidle føles viktigere på en måte, sier hun.