- DEILIG: Til daglig kjemper Eva Joly en hard kamp mot sine politiske motstandere. For henne har det vært befriende å skrive en skjønnlitterær bok.
Foto: Roger Vikström
- DEILIG: Til daglig kjemper Eva Joly en hard kamp mot sine politiske motstandere. For henne har det vært befriende å skrive en skjønnlitterær bok. Foto: Roger VikströmVis mer

- Derfor fikk jeg kule i posten

Eva Joly vet hvilke krefter hun står overfor.

STOCKHOLM (Dagbladet): - Kulen fikk jeg nok blant annet fordi jeg tenker annerledes. Noen opplever at jeg vil røre ved den franske storheten. Det tåler de dårlig, sier presidentkandidat og forfatter Eva Joly til Dagbladet.

Korrupsjonsbekjemperen har mottatt flere trusslebrev i løpet av valgkampen. Ett av brevene Joly fikk i januar inneholdt en revolverkule.

- Jeg har alltid visst hvilke krefter jeg står overfor - deriblant multinasjonale selskaper og kjernekraftlobbyister. Det er mange som ikke liker min analyse av deres årsinntekter og skatteparadis.

- Er du redd?

- Det at jeg er så aktiv, beskytter meg. Og nå har jeg fått livvakter - igjen. Men jeg kan ikke la noe slikt stoppe meg.

- Terapi Midt oppe i presidentvalgkampen, som har bestått av både dårlige meningsmålinger (som Joly mener er ukorrekte), interne konflikter i partiet, og altså en kule i posten - lanserer hun i tillegg nå sin skjønnlitterære debut i Norge, «Liras øyne».

- Det har vært deilig å gjøre noe helt utenfor det jeg vanligvis driver med. Det å skrive har vært en form for terapi, sier Joly.

Gjennom romanen, som er skrevet i samarbeid med den franske journalisten Judith Perrignon, ønsker Joly blant annet å få fram hvordan rettsvesenet feiler når statsoverhoder skal etterforskes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selvopplevd Boka følger sjefen for økonomiavsnittet i Nigeria, den franske rettsskriveren Félix og den russiske gravejournalisten Lira. Sammen blir de vitne til en rekke dødsfall.

Selv om «Liras øyne» er en skjønnlitterær thriller, reflekterer den også et reelt verdensbilde.

- Grådighet hersker i alle land. Jeg har selv opplevd omtrent alt jeg skriver om i boka, forteller Joly.

Arven etter Næss Joly håper at boka på en tilgjengelig måte kan gi leserne et innblikk i den virkeligheten hun selv kjenner så godt.

- Er nordmenn naive når det gjelder korrupsjon?

- Det er de samme fenomenene i Norge som overalt. Men korrupsjonen blomstrer ikke like mye i Norge fordi systemet er mer gjennomsiktig.

- Ta ansvar Joly kjemper en hard kamp mot mektige motstandere, og forteller at Arne Næss sin livsfilosofi har betydd mye for henne.

- Jeg føler at jeg på et vis bærer hans arv videre - kampen for menneskets stilling i samfunnet.

I Jolys øyne er det avgjørende at folket selv involverer seg for å bevare det norske demokratiet.

- Vi kan ikke la det være opp til politikerne, da vil demokratiet forvitre, sier hun.