FORFATTERDEBUT: Pål Nordseth gir ut bok om Kongsbergs jazzfestival. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORFATTERDEBUT: Pål Nordseth gir ut bok om Kongsbergs jazzfestival. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Derfor fikk norske jazzmusikere illegalt sølv på Kongsberg

50 års jazzhistorie mellom to permer.

(Dagbladet): I dag gis boka «Jazz på trass. Kongsberg Jazzfestival gjennom 50 år 1964-2014» ut. Det i anledning 50-årsjubileet til Kongsberg jazzfestival, og den er skrevet av Dagblad-journalist Pål Nordseth.

Boka er en detaljert historieforetelling om Kongsberg jazzfestival gjennom et halvt århundre, og rommer en rekke små og store anekdoter. 

Ildsjeler Jazzfestivalen drives i stor grad av frivillige funksjonærer, og mange av dem har stablet festivalen på beina helt siden 60-tallet.

- Dersom alle i festivaladministrasjonen hadde sluttet på dagen, ville festivalen fortsatt gå sin vante gang. Funksjonærene har holdt på så lenge at alle rutiner er helt innarbeidet, sier Nordseth.

Også han har bidratt som frivillig til festivalen. På 90-tallet marsjerte han rundt i Kongsbergs gater med tromme og proklamerte festivalprogrammet fra en lang pergamentrull.
 
- Jeg har sluttet med det nå, forsikrer Nordseth, som mener han gjør musikken en tjeneste ved å legge trommene på hylla. 

Nytt og gammelt Kongsberg jazzfestival har gjennom årenes løp gitt plass til både veletablerte og mindre kjente artister på sitt program, og i år gjester blant andre Van Morrison festivalen, som går av stabelen fra 1.-4. juli. 

- Festivalen har vært veldig viktig for den norske jazzscenen fordi Kongsbergjazzen har vært frampå og avantgarde i musikkvalget, sier Nordseth. 

Hvert år strømmer 10-15 000 ivrige publikummere til Kongsberg for flere dager med variert musikk. Nordseth mener festivalen er midt i blinken for de som ønsker å utfordre musikksmaken sin og understreker hvor viktig festivalen har vært for Kongsberg by. 

Kvalitet først Da festivalen hadde 50-årsjubileum i fjor var Kongsberg fylt til randen av 50 000 jazzinteresserte fra fjern og nær. Det var da boken egentlig skulle gis ut, men den ble forsinket med ett år. 

- Det ble ganske hektisk med fulltidsjobb og skriving, forteller Nordseth. 

Han mener at festivalen historisk sett har hatt et oppsiktsvekkende godt program med navn som Stevie Wonder, Roland Kirk, Charles Mingus og Dizzy Gillespie.

- Festivalen har hatt ordentlig gode artister, og har introdusert norsk publikum for viktige navn, sier Nordseth. 

Likevel har festivalarrangementet ikke vært uten problemer, og jazzfestivalen har gått med store økonomiske underskudd ved flere anledninger. I 1965 måtte Kjell Gunnar Hoff, en av festivalarrangørene, låne penger av sin far for å betale artistene.

GOD STEMNING:I 2008 spilte Wilco med Jeff Tweedy i spissen på Kongsberg jazzfestival. Foto: Bjørn-Owe Holmberg
GOD STEMNING:I 2008 spilte Wilco med Jeff Tweedy i spissen på Kongsberg jazzfestival. Foto: Bjørn-Owe Holmberg Vis mer

- Det er takket være et enormt engasjement fra frivliige og arrangører at festivalen har holdt seg flytende til tross for økonomiske vansker, forteller Nordseth. 

Mottok ulovlig sølv I mange år har Kongsberg jazzfestival delt ut sin egen musikerpris. På 90-tallet ble det bestemt at man skulle dele ut et håndfast trofe i tillegg til prispengene, som på den tida var 50 000 kroner. Ideen var å bruke noe relatert til Kongsberg og sølvgruvene, og det ble utformet et vakkert glasstrofe med steinsokkel.  

Men å finne stein med sølv fra gruvene som kunne benyttes, var ikke så enkelt. Etter mye leting og mange forespørsler kom festivalens funksjonærer i kontakt med en mann i Drammen som kunne levere stein fra gruvene. 

"Men det var alltid noe pussig. Møte på jernbanestasjonen. Mistenksomhet. Hastig avskjed", forteller funksjonærveteranen Walter Grønli i boka.   Sannheten gikk opp for ham først i 2013, da en 47 år gammel drammenser ble pågrepet og dømt for ulovlig sølvutvinning. Han hadde drevet sin lyssky virksomhet i gruveåsen på Kongsberg i 20 år. 

Det hadde ikke falt funksjonæren inn at han hadde deltatt i ulovlig virksomhet, og de som mottok prisen i disse årene har en svært sjelden stein med sølvårer fra gruvene på Kongsberg. Det ble ikke laget flere.