Derfor filmer Rolfsen sin egen sak: - Dette kan også bli en film

Ulrik Imtiaz Rolfsen i Høyesterett.

DOKUMENTERER ALT: Filmskaper Imtiaz Rolfsen filmer sin egen ankesak i Høyesterett der spørsmål om kildevern i forbindelse med beslag av upublisert materiale skal behandles. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DOKUMENTERER ALT: Filmskaper Imtiaz Rolfsen filmer sin egen ankesak i Høyesterett der spørsmål om kildevern i forbindelse med beslag av upublisert materiale skal behandles. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Han påberoper seg kildevernet og mener PSTs beslag av upublisert filmmateriale hos ham den 8. juni i år er ulovlig. Han har tapt i både tingretten og lagmannsretten, men har anket helt til Høyesterett.

Der befinner filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen seg i dag - med filmkamera. Han filmer alt som skjer under saksbehandlingen mens hans advokat Kim Gerdts fører saken.

- Dette er en interessant prosess. Kanskje kan dette også bli en film, sier Rolfsen til Dagbladet.

Brytningstid Han viser til at det er flere parallelle saker på gang i utlandet: Så seint som i forrige uke ble BBC-journalisten Ian Burrells laptop beslaglagt av britisk politi etter at journalisten hadde brukt den til Skype-samtaler med IS-medlemmer i Syria.

- Vi lever i en brytningstid i den forstand at politiet tar og får mer rettigheter. Etter de siste terroraksjonene har de fått utvida fullmakter til å etterforske. Det er nettopp i slike tider det er viktig at pressen forblir fri og kan holde øye med politi og påtalemyndighet, sier Rolfsen, som jobbet med en dokumentarfilm om Profetens Ummah da PST slo til mot hans Curry Film AS i sommer.

- Det er lett å ta seg friheter når man får lov til å jobbe i hemmelighet, sier Rolfsen.

Kunne blitt arrestert Hans advokat prosederer på at ting- og lagmannsretten har overvurdert materialets betydning og viser til at også domstoler kan overreagere på bakgrunn av terrorfrykt.

På den annen side har Rolfsen fått kritikk av andre mediefolk for å akseptere at PST tok med seg fem minnepinner og harddisker med hans upubliserte materiale, som ble forseglet hos PST først dagen etter.

Men for ham ville alternativet vært å bli arrestert for å forhindre politiet i å gjøre sin jobb.

- Jeg er oppvokst på Østkanten. Jeg har lært meg å være høflig med politiet. De har makt til å legge deg i bakken, sier Rolfsen til pressekorpset i Høyesterett.

Han understreker at han ikke mener tjenestemennene som var på hans kombinerte bolig og arbeidsplass i Oslo i juni ikke er å klandre.

- De sa de ikke ville forlate stedet før de hadde sikret seg materialet. De gjorde selvsagt bare jobben sin, og er ikke skyldige i dette overgrepet, sier Rolfsen.