DEBATT

Debatt: Biodrivstoff

Derfor forsker vi for morgendagens biodrivstoff

Sammenliknet med fossilbasert drivstoff har avansert biodrivstoff lite eller ingen nettoutslipp, men inngår i et kretsløp.

TRE BLIR DRIVSTOFF: Teknologien for å omdanne trevirket til biodrivstoff vil bygge på kunnskapen vi har om foredling av enklere råstoffer, skriver artikkelforfatterne.
TRE BLIR DRIVSTOFF: Teknologien for å omdanne trevirket til biodrivstoff vil bygge på kunnskapen vi har om foredling av enklere råstoffer, skriver artikkelforfatterne. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I debatten om biodrivstoff lurer du kanskje på hvorfor det er viktig å forske på hvordan vi kan lage drivstoff av uutnyttet trevirke og hvordan vi går fram for å finne de beste løsningene. Her er noen av svarene:

Skal Norge overholde sine forpliktelser om reduserte CO₂-utslipp, trengs det vesentlige utslippskutt i veitransport, sjøtransport, luftfart, landbruk, bygg og avfallshåndtering. Transportsektoren må samlet stå for de største kuttene ved at fossilt drivstoff skiftes ut med fornybare alternativer som elektrisitet, hydrogen og biodrivstoff. Ingen av disse teknologiene vil alene kunne dekke dagens eller framtidas transportbehov.

En viktig oppgave er derfor å finne fram til hvilket drivstoff som er best egnet for de ulike transportbehovene. Dette er avhengig av energitettheten på drivstoffet og hvor enkelt det kan lagres og fraktes.

Flytende biodrivstoff er enklest å frakte over store avstander, og er en god løsning for fly og sjøtransport samt tungtransport på vei. Hybridsystemer som kombinerer elektriske motorer og motorer som drives med biodrivstoff eller hydrogen, vil på sikt være velegnet for tungtransport, samt bygg- og anleggstrafikk. Her kan biogass også være et godt alternativt. For personbiler vil det beste alternativet være elektrisitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer