SKAL VI DANSE: Artist Raylee Kristiansen under sesongpremieren av TV2-programmet «Skal vi danse.» Sammen med programmet «Senkveld» har «Skal vi danse» mistet flere hundre tusen seere. Foto:Vegard Wivestad Grøtt/NTB scanpix
SKAL VI DANSE: Artist Raylee Kristiansen under sesongpremieren av TV2-programmet «Skal vi danse.» Sammen med programmet «Senkveld» har «Skal vi danse» mistet flere hundre tusen seere. Foto:Vegard Wivestad Grøtt/NTB scanpixVis mer

TV2 må spare 350 millioner

Derfor gikk det galt med TV 2

Kanalen mister seere og inntekter.

BERGEN/OSLO (Dagbladet): - Jeg er opptatt av at vi beholder kontakten med seerne våre. De er det viktigste vi har. Vi kommer til å gjøre justeringer, men i det store bildet vil befolkningen kjenne igjen et sterkt TV 2, sier administrerende direktør i TV 2, Olav T. Sandes til Dagbladet.

350 millioner skal spares inn og 177 mennesker slutter eller mister jobben i kanalen. I går ble alle ansatte i TV 2 informert om skjebnen til arbeidsplassen deres de neste åra, fram mot 2020.

Foruten kostnadskutt, nye ledere, oppsigelser og omdisponering av ressurser får selvfølgelig innsparingene også konsekvenser for seertilbudet til TV 2.

Nyhetsdekningen til TV 2 på sørlandet rammes hardt av innsparingsplanen «TV 2 i 2020». Distriktskontoret i Kristiansand legges ned. Samtidig vil alle lokalkontor med to ansatte miste én arbeider, bekreftet ledelsen torsdag.

TV 2 har lokalkontor i Bodø, Tromsø, Trondheim, Ålesund, Hamar og Stavanger.

Fjerner programmer

Sandnes bekreftet i dag at programmet «Vårt lille land» tas av lufta. Samtidig forsvinner «Lørdagsmagasinet» til fordel for sporten.

Under pressekonferansen ble det fra ledelsen flere ganger understreket at «TV 2 skal treffe seerne i skjæringspunktet mellom harde nyheter og ren underholdning».

- Det er viktig for oss å treffe alle aldersgrupper og hele landet. Seerne våre vil framover se mindre av programmer som treffer for smalt. Vi skal satse på brede programmer som «Åsted Norge» og «Petter uteligger». Det er konsepter som kommer tett på livet til folk, sier Sandnes.

Vondt for de ansatte

- Dette er dumt og vondt, men det må til, sier nyhetsanker Sturla Dyregrov til Dagbladet rett etter at han fikk vite at hele 177 stillinger skulle kuttes i kanalen.

- Verden og mediehverdagen forandrer seg, og vi er avhengig av en god og handlekraftig ledelse som tar tak i dette, fortsetter han.

I tillegg til nedbemanningen flytter TV 2 all nyhetsproduksjon over til TV 2 Nyhetskanalen. Flere programmer forsvinner dessuten fra skjermen for å spare penger.

- Det er dramatiske tall. Men nå ønsker jeg å ha tillit til at ledelsen tar de grepene som gjør at vi kan klare oss godt i framtida, sier Fredrik Græsvik på telefon til Dagbladet.

Han forteller at han synes det er trist at så mange må forlate kanalen, men har selv ingen lyst til å gi seg i TV 2.

- Det er et tap for oss å miste så mange dyktige kolleger. Men jeg har hatt det så flott i TV 2, at ingenting som får meg til å bytte jobb, sier han

- For lite til Sumo

Ledelsen innrømte at TV 2 har ventet for lenge med omstillingen.

- TV 2 er i for stor grad avhengig av inntekter fra lineær-tv. Over tid har vi prioritert for stor del av ressursene våre mot lineær-tv, som ikke lenger reflekterer markedet eller tv-tittingen, fortalte Sandnes under kanalens største krisedag noensinne .

- Derfor har vi presentert hva TV 2 skal leve av i 2020, deriblant en storsatsing på TV 2 Sumo. Det betyr at vi vil rette langt større ressurser dit, fortsatte han i pressemeldingen.

Under møtet med pressen presiserte Sandnes hva det betyr for seertilbudet.

- Kommer dere til å kjøpe mer innhold fra eksterne produksjonsselskaper?

- Nei, det er ikke planer om å outsource mer enn det vi gjør i dag. Vi skal derimot gjøre flere dokumentarer i eget hus og med egne ressurser, sier Sandnes til Dagbladet.

TV 2 ikke først ut

Jarle Thalberg i mediebyrågruppen GroupM påpeker at kuttene i TV 2 skjer samtidig som det er omstilling i hele mediebransjen.

- Mediene har vært i en omstillingsperiode og TV 2 er ikke først ut. Det har også vært endringer i de store avishusene. Det handler også om at man må få ned kostnadsbildet, samtidig som man har muskler til å satse videre, sier han.

Sumo kan bli dyrere

Morten Wiberg, TV og Radiosjef i medierådgivningsbyrået Carat, tror satsingen på Sumo er riktig.

- Tiden er inne. Vi ser at seerne trekker mot digitiale flater som Netflix.

- Kommer de til å lykkes?

- Ja, de har kommet langt i sin satsing. De er langt fremme og har god kompetanse på å vise sitt innhold på digitale plattformer. Spørsmålet er hvordan de skal tjene penger. Jeg regner med at prisen for seerne kommer til å bli dyrere, sier han.

Thalberg tror også at satsingen på Sumo kommer til å lykkes, men han tror ikke strømmetjenesten kommer til å bli dyrere.

- TV-titting er i endring og TV-seere er villige til å betale for TV-tjenester. På Sumo kommer TV2 til å få både reklameinntekter og brukerinntekter. Seerne får også bredere tilbud. Det er ikke en billig tjeneste så TV 2 vil nok satse på å få flere brukere istedet for å gjøre det dyrere, sier han.

Flere dokumentarer

At populære debattkonsepter vender tilbake er også vanskelig å forsvare, sier TV 2-sjefen.

- Da må de treffe bredere, for debattprogrammer er utfordrende å møte kommersielt, men vi skal gjøre flere dokumentarer fra eget hus. De skal bli mer tidsaktuelle og lages med våre egne ressurser, sier Sandnes.

Tidligere «Holmgang»-programleder og TV 2-slugger Oddvar Stenstrøm sier overfor Dagbladet at forventet å høre mer om hva slags innhold seerne vil bli presentert for i framtida.

- Seerne gir blaffen i hvordan TV 2 organiserer seg, for de ser bare på hvordan innhold de blir servert. Jeg savnet å høre mer om nyskapning og hva kuttene følges opp med, men noe kom det jo. Grepene ledelsen har tatt er riktige, men som seer er det uinteressant, sier Stenstrøm.

- Ingen seerflukt

Flere av TV 2s største programmer som «Senkveld» og «Skal vi danse» har tapt hundretusener av seere de siste åra.

Siden sesongstart i høst har «Senkveld» mistet 200 000 seere. Programmet har tidligere ligget rundt en halv million seere.

Sandnes benekter at TV 2 står overfor en «seerflukt».

- Så langt i år ligger vi høyere enn seertallene de siste seks årene, så en seerflukt er ikke riktig. TV 2 ser store endringer og færre ser lineært. Det treffer alle og derfor må vi gjøre endringer, sier Sandnes.

Strømmetjenesten TV 2 Sumo vil derimot få tildelt store ressurser i tida framover, uten at detaljene rundt dette ble framlagt.

Tjenesten skal i 2020 være en av bærebjelkene til kanalen, får Dagbladet opplyst. TV 2 søker nå en ny Sumo-direktør som skal få ansvar for å bygge den nye organisasjonen.