Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Derfor glemmer vi henne aldri

Mytene om Marilyn Monroe gjør henne evigvarende.

MYSTERIUM: Marilyn Monroe ble bare 36 år gammel. Hennes mystiske død har gjort det til et av historiens mest omtalte dødsfall. Foto: Stella Pictures
MYSTERIUM: Marilyn Monroe ble bare 36 år gammel. Hennes mystiske død har gjort det til et av historiens mest omtalte dødsfall. Foto: Stella Pictures Vis mer

(Dagbladet): Søndag er det 50 år siden Marilyn Monroe døde, 36 år gammel. Fremdeles er det ingen som vet hva som skjedde da et av tidenes største sexsymboler brått ble revet bort.

Spekulasjonene og konspirasjonsteoriene er mange rundt den kvelden Monroe ble funnet død i sin egen seng i Los Angeles.

Mysterium I kroppen fant man en dødelig blanding av medikamenter, og den offisielle dødsårsaken ble satt til «sannsynlig selvmord».

Ufullstendige dokumenter og endrede forklaringer fra den fatale natta satte fart i ulike teorier, som også holder liv i filmstjerna som døde før sin tid.

- Monroe levde et veldig glamorøst liv og det at hun levde et så kort og intenst liv, gjorde at hun ble en myteomspunnet skikkelse. Det at man heller ikke kan utelukke at det var et mord, bidrar selvfølgelig til at mytene består, sier forfatter Hans Olav Lahlum.

Monroe var kjent for kraftige humørsvingninger, hadde fire selvmordsforsøk bak seg og en viss tilknytning til mafiaen.

Kennedy-brødrene Ryktene vil ha det til at hun hadde affærer med president John F. Kennedy og hans bror Robert, og at hun ble så knust av presidenten at hun ikke orket å leve lenger.

Noen hevder at mafiaen tok livet av henne, mens andre sier myndighetene ville hindre at forholdet til Kennedy-brødrene ble offentliggjort.

- Marilyn Monroe var involvert i så mye og det spinner mye rundt henne fortsatt. Alle teoriene rundt henne gjør henne enda mer evigvarende, sier samfunnsdebattant og tidligere kinodirektør, Ingeborg Moræus Hanssen.

Ikon - Marilyn Monroe er ikke en man forbinder med mote eller et spesielt tidsbilde, og hun vil derfor alltid være der, sier Hanssen.

IKON: Monroe er fortsatt populær, 50 år etter hennes død. Foto: Stella Pictures
IKON: Monroe er fortsatt populær, 50 år etter hennes død. Foto: Stella Pictures Vis mer

Hva som egentlig skjedde den fatale natta en legende døde før sin tid, vil aldri bli kjent.

- Mytene har begynt å leve sitt eget liv, sier Hans Olav Lahlum som tror at Monroe mest sannsynlig kommer til å bli husket de neste 50 åra.

- Filmbransjen glemmer ikke sine ikoner, og hun kommer til å stå igjen i filmhistorien, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media