FORLOT TWITTER:  Forfatter Anne Holt har vært en ivrig bruker av sosiale medier, men nå har hun logget ut for siste gang.

Foto: Agnete Brun / Dagbladet
FORLOT TWITTER: Forfatter Anne Holt har vært en ivrig bruker av sosiale medier, men nå har hun logget ut for siste gang. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

Derfor har Anne Holt slettet Twitter-profilen sin

Plutselig ble det stille fra forfatteren.

(Dagbladet): Det sosiale mediet Twitter er svært populært, og er de siste årene blitt et sted for personer både i og utenfor offentligheten. Der formidles alt fra politiske meninger og dagligdagse gjøremål.

En av dem som har brukt nettstedet hyppig er forfatter, advokat og tidligere justisminister Anne Holt (54).

Men for kort tid siden ble hun borte fra nettstedet.

- Jeg har slettet profilen fordi jeg syns Twitter tok litt for mye tid og fokus, skriver Anne Holt i en sms til Dagbladet.

- Ingen dramatikk, ingen vonde følelser, ingen rasing, ingen bebreidelser, og strengt tatt ikke noen sak for offentligheten, legger den anerkjente forfatteren til.

Etterspurt Holt sin Twitter-profil har til tider blitt oppdatert flere ganger om dagen, og siden hun logget av for siste gang, har flere lurt på hvorfor det har blitt stille fra henne. Noen av forfatterens tidligere følgere har på Twitter stilt spørsmål om hvor Holt ble av.

Nå har de fått svaret.

Twitter er de siste årene blitt brukt som informasjonskanaler og debattforum for politikere og popstjerner, og Holt er ikke alene om å slette sin profil.

Flere har også havnet i krangler på nettstedet.

Det skjedde med komedieforfatteren Jenny Johnson og artisten Chris Brown. Førstnevnte har flere ganger skrevet morsomheter på Browns bekostning, og ved flere anledninger tvitret om Browns tilsynelatende mangel på anger etter at han i 2009 banket opp sin daværende kjæreste Rihanna (24).

Brown svarte og kranglen utartet, noe som førte til at Brown, som hadde 11 millioner følgere, valgte å slette profilen sin.

Superstjerna Megan Fox skal også ha slettet profilen sin, fordi hun ikke syns det var noe morsomt, ifølge Seher.no.

Samfunnsdebattant Elin Ørjasæter har også lagt ned Twitter-profilen sin, før hun vendte tilbake. Også hennes ektemann, forfatter Nils Gullak Horvei, har brukt mye tid på Twitter. Så mye at han har fortalt at nettstedet ødela to romanprosjekter for ham.

- Jeg husker ikke hva min første tweet var, men straks etter at jeg hadde skrevet noe, kom det en tilbakemelding, og etter en måned eller to så begynte det å ta helt av. Jeg var bare meg selv, og det å få positiv respons når man føler at man er seg selv, er en enorm boos, sa han til NRK i høst.

- Skiller seg ut Førsteamanuensis ved NTNU, Berit Skog, har forsket på sosiale medier.

- Facebook og Twitter har ført til at mange kan si sin mening om aktuelle temaer som er gjenstand for debatt, slik at en blir bidragsyter og meningsbærer når viktige tema diskuteres. Sosiale medier har dermed ført til større deltagelse fra «menigmann», skriver Skog i en e-post til Dagbladet.

Hun forteller at Twitter skiller seg fra andre sosiale medier, fordi man i større grad kan følge og delta i forløpende debatter, enn man for eksempel kan på Facebook og Instagram.

- Dersom en er svært aktiv på Twitter og er meningsprodusent der, er det gjerne et underliggende premiss at en må følge med på og være oppdatert på aktualiteter, politiske debatter med mer. Tvitring innebærer også at en kan formulere seg kvikt og presist på de 140 normerte tegn, skriver Skog og legger til:

- Å levere meninger og synspunkter kan virke positivt inn på selvfølelsen. Det kan også gjøre en «synlig», generere mange følgere, og det kan være tilfredsstillende å oppleve at tweeten blir retweeted.

Etter at sosiale medier har fått et stadig større grep om hverdagen vår, er det også flere som har fått erfare at det også tar mye tid.

Selv om mange bruker Twitter som et verktøy i arbeidshverdagen, forteller Skog på generelt grunnlag at nett-deltakelsen kan gå utover både fritid og familie.

- Å være sosiale med venner via Facebook kan føre til at partner får mindre oppmerksomhet. Tilsvarende kan hyppig Twitter-aktivitet være et irritasjonsmoment, spesielt om en både må følge et debattprogram på tv og tvitre sine meninger til #debatten, eksempelvis.  Denne aktiviteten kan gå på bekostning av tid og oppmerksomhet, skriver Skog.