«Bond 25»

Derfor har Bond-«skuespillerne» prikker i ansiktet

På fagspråket kalles metoden for «face replacement».

<strong>PRIKKETE:</strong> Det vil trolig bli gjort digitalt etterarbeid på personene som var med i Bond-scenene fra Atlanterhavsveien. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PRIKKETE: Det vil trolig bli gjort digitalt etterarbeid på personene som var med i Bond-scenene fra Atlanterhavsveien. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ATLANTERHAVSVEIEN (Dagbladet): Dagbladets bilder viser at «skuespillerne» i bilene som det er gjort opptak av under «James Bond»-innspillingen denne uka, er påtegnet prikker i ansiktet.

I en Toyota Land Cruiser sitter det et «par» med en barnedokke i baksetet, de tre framstår som en kjernefamilie. I Bond-bilen, en Aston Martin V8 Vantage, sitter en mann i grønn jakke. Mest sannsynlig er alle erstattere for filmens mer sentrale skuespillerprofiler, blir Dagbladet fortalt.

<strong>BYTTER ANSIKT:</strong> Mannen i Bond-bilen vil trolig få ansiktet erstattet når den ferdige filmen kommer ut neste år. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BYTTER ANSIKT: Mannen i Bond-bilen vil trolig få ansiktet erstattet når den ferdige filmen kommer ut neste år. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Sjef i det norske spesialeffekt- og animasjonsbyrået Gimpville, Torgeir Sanders, er ikke i tvil om formålet med ansiktsprikkene. Gimpville står blant annet bak spesialeffektene i «Bølgen», «Skjelvet» og «Amundsen».

- Høyst sannsynlig skal ansiktene eller hodene byttes ut og mannen som kjører skal bli til en aktuell skuespiller seinere. Teknikken er populær og brukes mye, sier Sanders til Dagbladet.

På fagspråket heter spesialeffektteknikken «face replacement», eller «ansiktserstatning» på norsk, noe som kan forklare den manglende stjernefaktoren for innspillingen i Møre og Romsdal denne uka. James Bond selv, skuespiller Daniel Craig, var ingen sted å se, og Dagbladet har heller ikke observert andre i sentrale roller. For ei tid tilbake pådro Craig seg en ankelskade under innspilling på Jamaica, et uhell som krever en periode med rehabilitering.

FERSKE BILDER: Biljakt i høyt tempo på Atlanterhavsvegen under James Bond-innspillingen torsdag. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Limt på Jackman

Prikkene er der for at dataprogrammet for spesialeffekter skal ha punkter «å holde seg fast i», altså kunne følge og oppfatte bevegelsene til erstatterens ansikt og hode. Seinere legges det riktige ansiktet over.

- Tidligere sminket man folk og lette etter personer som liknet i større grad. Det trenger man ikke i dag. Et godt eksempel er Hugh Jackman. I en av kampscenene på slutten av «Logan», hvor han spiller superhelten Wolverine, ser det helt ut som Jackman slåss selv, men det er en stuntmann og ansiktet er limt på, forteller Sanders i Gimpville.

Under innspillingen på Atlanterhavsveien brukte de også et lite og hurtig kjøretøy kalt multikamerabil. Dette produksjonsverktøyet er sentralt i å «bytte ut» erstatterne på settet med ekte skuespillere på et seinere tidspunkt. Utstyrt med totalt åtte kameraer filmer kjøretøyet omgivelsene i en 360 gradersvinkel.

<strong>AVANSERT:</strong> En multikamerabil, utstyrt med åtte kameraer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
AVANSERT: En multikamerabil, utstyrt med åtte kameraer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Tilbake i studio plasseres bilene brukt i produksjonen i et greenscreen-rom, og de ekte skuespillerne setter seg til rette og later som om de er på Atlanterhavsveien. Filmmaterialet fra multikamerabilen legges deretter på greenscreenveggene i etterarbeidet og illusjonen om at skuespillerne har vært på jobb i Møre og Romsdal er komplett.

Godt og dårlig eksempel

Som et dårlig eksempel på «facial replacement» trekker Sanders fram «Fast and the Furious»-filmen som kom ut etter at skuespiller Paul Walker ble drept i en bilulykke i 2013. Han døde før filmen var ferdig og broren til Walker ble satt inn som skuespiller. Pauls ansikt ble deretter plassert oppå.

- Mange, meg selv inkludert, reagerte på at det ble kunstig, så det er ikke alltid like vellykket, sier Sanders.

Saken fortsetter under bildeserien:

Live-published photos and videos via Shootitlive

Opptakene av den 25. James Bond-filmen på Atlanterhavsveien ble avsluttet torsdag kveld og produksjonen satte sitt preg på området. Kystveien ble stengt i flere timer av gangen mens helikopter og filmarbeidere jobbet med å skyte bilscener. Bilister måtte pent vente før de fikk kjørte kolonne over strekningen.

Problemer på rekke og rad

«Bond 25» har vært plaget med en rekke problemer. Den opprinnelige regissøren, Oscar-belønte Danny Boyle, forlot prosjektet tidlig etter uoverensstemmelser med produksjonen, han skal blant annet ha ønsket å ta livet av Bond i den kommende filmen.

Tirsdag forårsaket det som skulle være en kontrollert eksplosjon store skader på 007-settet i Pinewood Studios i England. En person ble lettere skadd, meldes det på franchisens offisielle Twitter-konto.

Hovedrolleinnehaver Craig pådro seg som tidligere fortalt en ankelskade på settet på Jamaica for noen uker siden og innspillingen i Norge har også bydd på utfordringer.

Onsdag kunne Dagbladet fortelle at et BMW-treff forrige helg har skapt hodebry for filmproduksjonen på grunn av dekkmerker på asfalten. Linjeprodusent Per Henry Borch uttalte at de ikke har annet valg enn å filme, selv om den svidde gummien kan gå utover det visuelle i filmen.

Foreløpig er likevel premieredatoen for den 25. James Bond-filmen, Craigs siste, ikke flyttet på. Den er satt til april 2020 og vil trolig inneholde en rekke spektakulære scener fra Norge.

- Takk for lånet

Klokka 21.20 torsdag ble «James Bond»-innspillingen avsluttet, informerte linjeprodusent Per Henry Borch i produksjonsselskapet True North overfor Dagbladet samme kveld.

- Vi har hatt noen fantastiske dager med innspilling, og alle er meget begeistret over hva vi har fått filmet. Vi ønsker å benytte anledningen til å takke Fylkeskommunen. Averøy kommune og Eide kommune, samt innbyggerne for lånet av Atlanterhavsveien. Det norske og engelske innspillingsteamet har blitt veldig godt mottatt. Alle ser fram til å få vise det endelige resultatet, når filmen har premiere i april 2020, skriver Borch i en sms.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer