LITE SYNLIG: Kulturminister Thorhild Widvey har vært lite synlig i valgkampen, mener flere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LITE SYNLIG: Kulturminister Thorhild Widvey har vært lite synlig i valgkampen, mener flere. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Derfor har kulturpolitikken vært et ikke-tema

Valgforskere gir flyktningdebatten og en svak kulturminister skylda.

(Dagbladet): I helga gikk Arbeiderpartiets generalsekretær, Kjersti Stenseng, hardt ut mot mangelen på kulturfokus i årets valgkamp.

- Regjeringa har nedprioritert kulturen, og dermed spilt den over sidelinja i politikken. Selv om dette er et lokalvalg, så burde kultur spille en stor rolle. Det er tross alt ute i distriktene at kulturen skapes og vedlikeholdes, sa hun til Dagbladet.

KRITISK: Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng anklager regjeringen for å nedprioritere kulturen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
KRITISK: Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng anklager regjeringen for å nedprioritere kulturen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Etter årets kommunevalg har flere kastet seg på.

- Ekstra fraværende i år

- Denne valgkampen har vært spesielt dominert av flyktningdebatten, og da forsvinner de temaene som ikke ansees som like viktig lenger ned på lista, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til Dagbladet.

Han mener at kulturpolitikken sjelden er høyt oppe på dagsorden i en kommune- og fylkestingsvalg. Men at kulturen har vært ekstra fraværende på debattlista i år.

- Kulturpolitikk er noe mange velgere er opptatt av, men kultur er litt fraværende i norsk politisk debatt generelt, sier valgforskeren.

Georg Arnestad, kulturforsker ved Høgskulen i Sogn og Fjordane, er enig med Bergh.

- Jeg har hørt lite om kulturpolitikk denne gangen. I lokalpolitikken er folk mer opptatt av skole og eldreomsorg, miljø og klima, sier han.

Slår ikke an

Han trekker fram at idretten spiser stadig større andeler av kulturbudsjettene i kommunene, og synes det er rart at ingen debatterer dette.

- Kulturfolk av ulike typer har sagt at vi må snakke om kulturpolitikken. Men det slår ikke an i valgkampen. 

INGEN GOD VALGKAMP-SAK: Frank Aarebrot tror partiene heller holder kjeft enn å ta kulturdebatten Foto: Berit Roald / NTB scanpix
INGEN GOD VALGKAMP-SAK: Frank Aarebrot tror partiene heller holder kjeft enn å ta kulturdebatten Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- På kommunalt nivå utgjør nå idretten 32 prosent av kulturbudsjettene, men heller ikke det kommer opp, sier han.

Kulturpolitikken har ikke vært særlig høyt prioritert i de store tv-debattene i år, og det finnes få kulturspørsmål i valgomatetene Dagbladet har gått gjennom.

- Ikke dårlig samvittighet

Magasin- og debattredaktør i NRK, Kyrre Nakkim, mener likevel at deres dekning har vært god nok.

- Kultur har ikke vært blant topp fem, men blant topp ti. Vi satte av en hel dag til kultur gjennom våre temasatsninger, der det blant annet ble fokusert på kulturhus og bibliotek. I tillegg har vi hatt radioprogrammet «Kulturnytt» gjennom hele valgkampen.

- Vi kan selvfølgelig ønske mer, men jeg har ikke dårlig samvittighet. Kultur handler først og fremst om utøvelse og opplevelse, og det er bred enighet om at man er for kulturliv.

- Det er hvordan man innretter pengene som er det store spørsmålet, og jeg mener vi har hatt god dekning av dette, sier han.

Savner enkeltsaker

Arnfinn Bjerkestrand, leder av Kulturkampen og nestleder i Norsk Kulturråd, mener det har vært større lokal debatt om kultur enn det folk får inntrykk av, men savner likevel enkelte saker i årets valgkamp.

«Hun er regjeringens svakeste kort, også den mangel på prestisje hun har blant kulturfolket.» Frank Aarebrot

- Jeg skulle gjerne sett en debatt om kulturloven og kommunenes ansvar for å legge til rette fir kultur og kulturelle opplevelser for innbyggerne, sier han.

Valgforsker Frank Aarebrot mener kultur er et vanskelig tema i lokalvalgkamp.

- De store bevilgningene er interessante i stortingsvalg, sier han.

Professoren trekker fram at nybygg av kulturhus ofte blir heftig debattert, men at det er få diskusjoner om selve kulturinnholdet.

- De partiene som er for bevilgninger til drift av kultur, er det fordi de mener de er idealister, men få mener kulturpolitikken er en god valgkamp sak. Det er lettere å argumentere for å bevilge penger til spesialpedagoger enn til musikklærere. Derfor velger kulturpolitikerne heller å holde kjeft for ikke å ta kulturdebatten, mener han. 

- Svak Widvey

Det kan likevel være bra for feltet at det ikke har vært så mye debatt om kulturen, mener Aarebrot.

- Kulturpolitikken er et tapende spørsmål i valgkampen. Derfor prøver flere politikere bevisst å holde den unna debattene. Kultur er litt som smygepoker, sier han og mener at det er letter for politikerne å smyge inn penger til politikken om bevilgningene går under radaren.

Johannes Bergh trekker fram at kulturminister Thorhild Widvey (H) ikke har vært særlig framtredende i valgkampen.

Frank Aarebrot mener det er gode grunner for det.

IKKE LIKE VIKTIG? Johannes Bergh tror flykningdebatten har fortrengt kulturen i valgkampen.
IKKE LIKE VIKTIG? Johannes Bergh tror flykningdebatten har fortrengt kulturen i valgkampen. Vis mer

- Hun er regjeringens svakeste kort, også den mangel på prestisje hun har blant kulturfolket. Da hadde ikke sendt henne ut i mange kommuner. Skal de først sende rikspolitikere ut, må de sende ut sine sterkeste kort, sier han. 

- Tas på alvor

Kulturministeren er uenig i kritikken fra Bergh og Aarebrot, og viser til en omfattende reisekalender i valgkampen.

- Jeg opplever stor interesse for kulturpolitikk, og har stilt i fem debatter i Arendal, Bodø og i Dagsnytt 18. I tillegg har jeg vært i Nordland, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal, Hordaland, Oppland, Hedmark, Buskerud, Vestfold, Aust-Agder, Østfold, Oslo og Akershus, og åtte besøk i Rogaland. Jeg kan imidlertid bekrefte at Frank Aarebrot ikke var tilstede på noen av arrangementene.

Widvey vil ikke stå for at kulturpolitikken har vært fraværende i valgkampen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

- Høyre tar på alvor at dette er et lokalvalg. Det lokale kulturlivet blomstrer i hele landet og det har vært flott å kunne løfte Høyres kulturpolitikk lokalt. Selv om riksmediene og valgforskerne i liten grad har klart å fange det opp, sier hun.