DEBATT

Klimarettssaken:

Derfor har vi gått til klimasøksmål

I dag starter norgeshistoriens første klimarettssak i Oslo tingrett. Greenpeace og Natur og Ungdom har saksøkt staten for å bryte Grunnlovens miljøparagraf.

LANG KØ: Køene utenfor Oslo tingrett var lange tirsdag morgen før den historiske rettssaken som Greenpeace og Natur og Ungdom har anlagt mot staten.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LANG KØ: Køene utenfor Oslo tingrett var lange tirsdag morgen før den historiske rettssaken som Greenpeace og Natur og Ungdom har anlagt mot staten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Verden har allerede blitt én grad varmere enn førindustriell tid på grunn av menneskeskapt, global oppvarming. Det er fort gjort å tenke at én grad ikke er så mye, men allerede rammes millioner av mennesker og store økosystemer av klimaendringene.

Stormene som har herjet både i Karibien og i Stillehavet, men også på Sørlandet her i Norge er eksempler på dette. En ny rapport fra tyske Germanwatch viser at 524 000 mennesker har mistet livet på grunn av ekstremvær de siste 20 årene. Menneskene som har blitt påvirket av disse værkatastrofene tenker nok ikke lenger at én grad er lite.

At klimaendringene har store konsekvenser var en viktig grunn til at verden i 2015 ble enige om Parisavtalen, med mål om å begrense den globale oppvarmingen til maksimalt to grader, og strebe for å begrense den til halvannen grad. 22. april 2016 signerte Norge Parisavtalen.

Statsminister Erna Solberg kalte avtalen et historisk vendepunkt, og klimaminister Vidar Helgesen sa at Norge skulle bli en vinnernasjon i lavutslippssamfunnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer