Derfor heter «Øyevitne» «Øyevitne» og ikke «Øyenvitne»

Full forvirring rundt tittelen på NRKs nye storsatsning.

ØYEVITNER:  Henning (Odin Waage. t.v.) og Philip (Axel Gehrken Bøyum) blir vitner til mord i «Øyevitne». Foto: NRK.
ØYEVITNER: Henning (Odin Waage. t.v.) og Philip (Axel Gehrken Bøyum) blir vitner til mord i «Øyevitne». Foto: NRK.Vis mer

(Dagbladet): I kveld hadde NRKs nye storsatsing «Øyevitne» premiere.

Anmelderne har trillet femmere, og responsen for serien var stor blant tv-seerne på Twitter.

Valgte moderne Det store spørsmålet mange stiller seg er hvorfor NRK-serien har fått tittelen «Øyevitne» og ikke «Øyenvitne».

#øyevitne leverer- og vel så det. Drit i om det er øye- eller #øyenvitne. Kverulanter!, oppsummerer Unni Andersen på twitter.

- Det er ikke noe mystisk som ligger bak tittelvalget. Jeg snakket med noen unge folk i avdelingen som ikke visste hva øyenvitne var. Jeg ble litt overrasket og spurte om de visste hva et øyevitne var og da var svaret mer bekreftende, sier manusforfatter og regissør Jarl Emsell Larsen.

En kort presisering; øyevitne og det mer vanlige øyenvitne er likestilte former.

- Øyenvitne er forsåvidt et litt rart ord. Jeg innså at det muligens var litt gammeldags, derfor endte vi opp med å velge øyevitne som er tettest opp til språkbruken vår i dag, sier Larsen.

Han er kjent for dramasuksessene «Offshore», «Svarte penger, hvite løgner» og «Kodenavn Hunter».

Sentralt for serien Serien sendes i seks deler på NRK 1.

I første episode kjører to unggutter motorcross på et sandtak utenfor Mysen da de blir vitne til flere brutale mord.

Henrettelsen går ikke som planlagt, men gutta blir øyenvitner til det som skjer - og en gjerningsmann ser et av øyenvitnene.

Regissøren var aldri i tvil om tittelen.

- Tittelen på serien ga seg selv. Det de to gutta ser er så sentralt i serien at den måtte hete «Øyevitne», sier han.

Mange har ventet spent på serien. Hovedrolleinnehaver Anneke Von Der Lippe fortalte i dagens Dagbladet at hun har brukt tidligere polititopp Hanne Kristin Rohde som inspirasjon til rollen.

LENSMANN:  Emmy-nominerte Anneke von der Lippe spiller den tidligere Kripos-etterforskeren Helen Sikkeland i NRK Dramas thriller «Øyevitne». Foto: NRK.
LENSMANN: Emmy-nominerte Anneke von der Lippe spiller den tidligere Kripos-etterforskeren Helen Sikkeland i NRK Dramas thriller «Øyevitne». Foto: NRK. Vis mer