Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB ScanpixVis mer

Derfor holdt flere norske medier munn om Märtha og Aris skilsmisse

TV 2, NRK og NTB aksepterte sperrefrist.

(Dagbladet): I går ble det kjent at Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn går hvert til sitt.

Nyheten om den første skilsmissen i det norske kongehusets moderne historie ble publisert nøyaktig klokka 18.00 fredag kveld.

Slottet bekrefter overfor Dagbladet at NRK, TV 2 og nyhetsbyrået NTB hadde fått vite om bruddet før prinsesse Märtha og Ari Behn selv gikk ut offentlig med nyheten, mot at de forholdt seg til en sperrefrist. Nyheten skulle ikke publiseres før klokka 18.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, har ikke sansen for bruk av sperrefrister.

- Å operere med sperrefrist er sjeldent i vår tid, og nærmest et avleggs verktøy. Pressens offentlighetsutvalg har også bedt om at det ikke brukes sperrefrister og eksklusive avtaler for offentlig informasjon - som dette må kunne kalles, sier Løken Stavrum.

Hun understreker at en sperrefrist ikke er noe som pålegges, men noe man takker ja til.

- Jeg vet ikke hvilke vurderinger som ligger til grunn hos redaksjonene som sa ja til denne, sier Løken Stavrum.

- Kjent strategi

Generalsekretæren reagerer dessuten på at tidspunktet Slottet valgte for å slippe nyheten om skilsmissen til mediene.

- Jeg reagerer på at slottet velger å være strategiske om tidspunktet for en nyhet som har så stor allmenn interesse. I denne saken har folk et berettiget informasjonsbehov, sier Løken Stavrum.

- Å slippe nyheter sent fredag ettermiddag er en kjent strategi når man ønsker å gi noe så lite oppmerksomhet som mulig. Da er det gjerne færre på jobb, mye av helgen er lagt. I tillegg kommer dette midt på sommeren og før åpningen av OL. Dermed ble det bare ekstra vanskelig og krevende å dekke dette for redaksjonene på en måte som lesere og seere forventer at de gjør, sier Løken Stavrum.

Hun får støtte av Gunnar Bodahl-Johansen, ekspert i presseetikk, som mener det ikke var nødvendig med noen sperrefrist på nyheten om den kongelige skilsmissen.

- Det er bare i helt spesielle tilfeller der liv og helse står i fare, at det er relevant å operere med sperrefrist, sier Bodahl-Johansen.

Han understreker at det er pressens plikt å sikre at opplysninger de går ut med er korrekte, og at dersom de har sikre kilder bør publisere nyheter som har offentlig interesse .

- Det ser jeg ikke at var nødvendig i denne saken, som åpenbart er godt planlagt fra Slottets side, sier Bodahl-Johansen.

-God erfraring med norsk presse

- Det var en enkel avgjørelse å gå ut til de to største TV-kanalene i Norge, samt NTB, slik at alle ble informert, sier kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen.

Davy Watne i TV 2 beskyldte i går NRK for å ha brutt sperrefristen, noe han reagerte sterkt på i flere tweeter. NRK, på sin side, nektet for dette.

Hagen forteller at hun har grunnlag for å tro at både NRK, TV 2 og NTB forholdt seg til sperrefristen som ble satt til klokka seks fredag kveld.

Tretti minutter før fikk redaksjonene en e-post fra Slottet.

- Vi har svært god erfaring med å samarbeide med norsk presse, understreker hun.

Hun avviser at det lå taktiske grunner bak å offentliggjøre den første skilsmissen i det norske kongehusets moderne historie sent en fredag ettermiddag.

- Vi visste at dette kom til å bli en stor sak i inn-og utland. Det var praktiske hensyn som lå til grunn for valg av tidspunkt, sier Hagen.

- Det er en selvfølge at vi bestemmer når denne nyheten kommer ut, det er vår nyhet. Det er et privilegium alle kilder har, legger Hagen til.

SKILLER SEG: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn har vært gift i 14 år. I dag ble det kunngjort at de skal skilles. Se de fine øyeblikkene fra forlovelsen og bryllupet deres. Video: NRK / NTB Scanpix Vis mer

- Skjønnsmessig vudering

NRK gikk med på å slippe nyheten klokka 18.00 slik Slottet ønsket. De har ikke svart på hvor lenge de visste om nyheten før fristen fredag.

Dagbladet har stilt følgende spørsmål på sms til NRKs nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord:

Hvorfor gikk dere med på å ha sperrefrist på nyheten om Märtha og Aris skilsmisse?

Hvilke vurderinger gjorde dere før dere gikk med på det?

Hvor lang tid i forveien fikk dere vite at de går fra hverandre?
Hvorfor lar NRK seg styre av slottet?

Dette er nyhetsdirektørens svar:

«De fleste store medier - ikke minst Dagbladet - har jevnlig forholdt seg til sperrefrister. Hvorfor Dagbladet velger å lage en sak ut av dette nå, og ikke de utallige gangene Dagbladet selv har akseptert en sperrefrist, er jo litt pussig.

Hvorvidt en sperrefrist skal aksepteres, avgjøres alltid ut fra en skjønnsmessig helhetsvurdering fra sak til sak.

I dette tilfellet er det snakk om en nyhet av høyst personlig karakter og som berører barn. Det dreier også om en sak som ikke har noen konstitusjonelle følger.

I denne konkrete saken mente NRK Nyheter derfor at det var greit å respektere prinsesse Märthas ønske om tidspunktet for offentliggjøringen.»

Fikk meldingen like før

NTB sendte ut en melding om at Ari Behn og Märtha Louise skulle skilles klokka 18.00.

- Vi hadde tilstrekkelig informasjon på et tidspunkt som gjorde at vi kunne sende ut en kort melding klokka 18 om at Ari Behn og Prinsesse Märtha Louise skulle skilles, sier nyhetsredaktør i NTB, Ole Kristian Bjellanes.

Han ønsker ikke å kommentere NTBs forhold til kildene utover det.

- Vår prinsipielle holdning i NTB er at all viktig samfunnsinformasjon skal tilflyte alle på samme tid, understreker Bjellanes.

Kastet seg rundt

Anne Weider Aasen var kveldsredaktør i TV 2-nyhetene fredag kveld, og bekrefter at det gikk ut en mail fra Slottet med sperrefrist klokka 18.00.

- Vi overholdt sperrefristen til klokka seks, noe som ikke var spesielt lenge. Det var kun nok til å kaste seg rundt og gjøre klart stoff til sending , sier Weider Aasen.

Weider Aasen understreker at sperrefrister er problematisk, men at det i denne sammenhengen var snakk om så kort tid at det ikke var noe alternativ for TV 2 å gå ut med saken tidligere.

- Det tar tid å rigge klart til en TV-sending og gjøre klart bilder, understreker Weider Aasen.

- Hadde fristen vært lengre, hadde vi nok gjort andre vurderinger, avslutter hun.