KOMMENTARER

Hovedkommentar: Mosul like ille som Aleppo

Derfor hører vi ikke
om lidelsene i Mosul

Flere hundre tusen sunnimuslimer i Mosul er rammet av krig, matmangel og kaldt vær.

VERDENS STEBARN: Flyktninger fra Mosul lever under elendige kår og går en usikker framtid i møte. Foto: DPA/Scanpix NTB
VERDENS STEBARN: Flyktninger fra Mosul lever under elendige kår og går en usikker framtid i møte. Foto: DPA/Scanpix NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Smak litt på ordene Aleppo og Mosul. Hva kommer deg i hu? Når det gjelder Aleppo tenker du sannsynligvis på tønnebomber, utbombede nabolag, sivile lidelser, lik i gatene og flyktninger på vei til en usikker skjebne. Hva så med Mosul? Ganske sikkert langt mer diffust, men det pågår jo en krig der også. Og terrorgruppa IS (den såkalte islamske staten) kontrollerer mesteparten av byen.

GENERALSEKRETÆR Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors, som besøkte Mosul-området rett før jul, har følgende treffende kommentar:

-Situasjonen i Mosul er like ille som den var i Aleppo. Det er en helt klar parallell når det gjelder sivilbefolkningens lidelser.

Så hvorfor hører og ser vi ikke mer fra oldtidsbyen i det nordlige Irak? Det er flere grunner til det.

DEN IRAKISKE HÆREN har de siste ukene tatt kontroll over rundt 70 prosent av Øst-Mosul og står nå ved breddene av Tigris, elva som deler byen i to. Det er bare innrullerte journalister som får være med under erobringen, og de får stort sett se det de irakiske offiserene ønsker. Derfor ser man sivile som flykter ut av IS-kontrollerte områder, og vi får høre sivile fortelle om IS’ nådeløse brutalitet. Det vi ikke får vite, er at mange sivile som er blitt «frigjort» flykter vestover, inn i områdene IS fortsatt kontrollerer. Det er nemlig sjiamuslimsk milits som stabiliserer områdene irakiske elitestyrker har erobret. Og – enten man liker det eller ikke – mange Aleppo-innbyggere frykter disse militsene mer enn de frykter IS.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer