OLJE: YouTube-bruker Cosmic Tingles har fått over 300.000 treff på en video hvor hun hvisker til seeren utkledt som Dorothy fra «Trollmannen fra Oz». Foto: Skjermdump fra videoen
OLJE: YouTube-bruker Cosmic Tingles har fått over 300.000 treff på en video hvor hun hvisker til seeren utkledt som Dorothy fra «Trollmannen fra Oz». Foto: Skjermdump fra videoenVis mer

Derfor hvisker Dorothy mens hun oljer deg

Tidenes mest lavmælte nettfenomen.

YouTube-brukeren Cosmic Tingles står på en sti dekket med gule brostein, utkledt som Dorothy med en oljekanne i hånda, stilt tett inntil kamera.

Det er som en scene i «Trollmannen fra Oz», sett fra synspunktet til tinnmannen, men Dorothy er adskillig mer lavmælt enn hun pleier.

Faktisk hvisker hun, så man må skru hodetelefonene sine høyt for å i det hele tatt høre henne.

— Sånn, nå skal jeg olje kjeven og munnen din slik at du kan snakke.

Hun flytter oljekanna til siden for kameraet, og i hodetelefonene beveger de knirkete lydene av oljepumpa seg fra venstre mot høyre øre.

— Jeg har savnet å høre stemmen din.

Hun fortsetter slik i 40 minutter.

De som måtte reagere på denne videoen og andre som den med et «oisann!» i stedet for et «hæ?» kan være disponert for en av de av de snodigere nisjene på YouTube:

ASMR-videoer.

Videoinnholdet er gjerne intimt av natur, som oftest med én person som hvisker mens de utfører husarbeid, blåser i mikrofonen, gnir
på hårbørster, skraper og trommer med fingrene, blar i bøker eller rollespiller at de gir seeren en hårklipp.

ASMR står for Autonomous Sensory Meridian Response og skal man tro nett-menigheten som har samlet seg rundt fenomenet utløser disse videoene hos enkelte mennesker en kriblende følelse i hodet som kan spre seg til resten av kroppen og gjerne er så avslappende at man sovner.

Enkelte har sammenlignet ASMR med synestesi, tilstanden hvor noen f.eks. ser farger når de hører visse lyder.

— Som sildrende vann
Et typisk eksempel på veien inn i ASMR kommer fra den amerikanske forfatteren Andrea Seigel.

I en episode av podkasten «This American Life» forteller hun om en hendelse da hun gikk i fjerde klasse.

En venninne kom på besøk og tittet gjennom sjøskjell-samlingen hennes mens hun mumlet for seg selv om hva hun likte med hvert enkelt skjell.

Noe i stemmen hennes traff Seigel.

— Jeg vet hvor rart det høres ut, men det var som stjerneskudd i hodet. Som varmt glitrende vann sildrende rett under skalpen min.

Hun begynte å lete etter andre stemmer som kunne få henne til å føle det samme, og kunne sitte i timesvis og se på instruksjonsvideoene til den lavmælte og vennlige maleren Bob Ross.

I voksen alder førte dette henne til ASMR-miljøet på nett, hvor hun kunne velge og vrake i videoer av folk med smattefeil når de hvisker og folk som snakker om smykker. Og GentleWhispering, den største YouTube-kanalen for ASMR, med over en halv million abonnenter og «den mest fascinerende serviettbrette-videoen jeg noensinne har sett».

Ikke fetisj
Flere har tolket ASMR-videoene som bare nok en fetisj, men ifølge en studie ved Universitetet i Swansea (gjengitt av The Guardian) er det bare fem prosent av brukerne som finner videoene seksuelt opphissende. for det meste handlet ASMR-videoene om å slappe av, takle stress og få hjelp til å sovne.

Men eksisterer virkelig ASMR, eller er det bare en internett-fostret pseudovitenskap? Noe definitivt svar finnes ikke, all den tid forskningen på feltet så langt er begrenset.

Da doktor i nevrologi Steven Novella ved Yale School of Medicine leste og analyserte ASMR-folkets beskrivelser av opplevelsene sine, skrev han likevel en lang bloggpost hvor han argumenterer for at tilstanden kan synes å være plausibel.

— De utløsende faktorene varierer, men alle har det til felles at de later til å engasjere de samme delene av hjernen - de vi bruker når vi samhandler varsomt og ettertenksomt med omgivelsene eller andre mennesker. Det har noe avslappet og tilfredsstillende over seg, skriver Novella.

— Kanskje er ASMR en type anfall. Anfall kan noen ganger gi nytelse, og de kan utløses av denne typen ting. Eller, kanskje det bare er en måte å aktivere belønningssystemet i hjernen.

Mens verden avventer vitenskapens endelige tommel opp eller ned fortsetter ASMR-videoene å strømme ut på YouTube i hopetall.

GentleWhisperer og et par kolleger har ifølge Boing Boing har begynt å eksperimentere med virtuell virkelighet, det finnes science fiction-ASMR og Vice forteller om en ny nisje i nisjen:

Skrekk-ASMR.

Så får det heller være at det å ligge våken på et operasjonsbord i én time kanskje ikke er alles ideelle form for avkobling.

ASMR-PARODI: Det finnes også parodier på ASMR-fenomenet. Her med Lord Voldemort i hovedrollen, i YouTube-sketsjegruppa Cruel Children Comedy's ni minutter lange «Voldemort's First ASMR». Foto: Skjermdump fra videoen
ASMR-PARODI: Det finnes også parodier på ASMR-fenomenet. Her med Lord Voldemort i hovedrollen, i YouTube-sketsjegruppa Cruel Children Comedy's ni minutter lange «Voldemort's First ASMR». Foto: Skjermdump fra videoen Vis mer