Derfor hyller Bannon Fremskrittspartiet

Trumps tidligere sjefsstrateg kaller Fremskrittspartiet et «glitrende eksempel på hvordan det skal gjøres», og mener rasismeanklager er et tegn på at du vinner.

HYLLER FRP: Da Dagbladet møtte den omstridte medielederen, og Trumps sjefstrateg, Steve Bannon, forklarte han hvordan Frp og Norge er et «et perfekt eksempel på hvordan det bør gjøres». Video: Johannes Fjeld Vis mer

BERGEN (Dagbladet): Steve Bannon snakker i telefonen mens Dagbladets journalist venter i konferanserommet i Grieghallen på Nordiske Mediedager.

Lenge.

- These populist parties are fire. The revolution continues.

Han smiler og ser ut til å stortrives.

- Tonight, if they hit those tariffs, the chinese are gonna go fucking nuts.

Omsider finner han veien til stolen hvor den brune jakka - en del av Bannons varemerke - henger slengt over stolen. På bordet står en tom boks Red Bull.

EU-kampen

Bannon har nettopp blitt intervjuet av Aftenpostens utenriksreporter Christina Pletten på Nordiske Mediedager. Intervjuet hadde tittelen «Steve Bannon: Hva vil han?»

- Så du intervjuet? Hva synes du? spør han.

- Jeg synes du gikk i dybden om veldig mye, men ikke nødvendigvis det overskriften lovet - hva du vil. Det er grunnen til at jeg vil spørre deg om «The Movement». Hva er «the populist cause», og hva mener du er kjernen av den populistiske nasjonalistbevegelsen som du har ambisjoner om å forene i Europa?

I BERGEN: Dagbladet møtte den omstridte medielederen og Trumps tidligere sjefstrateg under Nordiske Mediedager i Bergen. Video: Johannes Fjeld Vis mer

- For det første forener den seg selv. Det ser du med Salvini (Italias innenriksminister, red.anm) og Orbán (statsminister i Ungarn, red.an,). Den trenger ikke å bli forent, den har et naturlig organiserende prinsipp. Den enkle forklaringen er at det vi kjemper for, er det Norge kjempet for i 1994. Hvis du går tilbake på EU-debattene i Norge, handlet det om å beholde suverenitet, og å sørge for at borgere hadde makta til å fjerne medlemmer fra regjeringen. Ikke gi fra seg den politiske kontrollen til Brussel.

- Norge er viktig

Bannons plan er å hjelpe høyrepopulistiske partier inn i EU-parlamentet. Hvis planen lykkes, vil det føre til et Europa «bestående av nasjoner» i stedet for «administrative enheter», mener han. Nasjoner som løser sine egne problemer, styrer sin egen innvandringspolitikk, og kontrollerer sine egne grenser. Ikke ulikt Norge, ifølge Bannon.

- Norge er viktig av to grunner. For det første hadde dere denne debatten for tretti år siden. Dere forutså problemene. Dere visste at hvis dere ble med EU, ville byråkrater i Brussel ta kontroll over den politiske prosessen og ta makta fra borgerne deres …

- Så du ser på EU-valgene våre som profetiske?

- Veldig profetiske. Det andre er at de fleste av disse partiene er små opprørspartier. Populistpartiene deres her i Norge er imidlertid perfekte eksempler på det at du må lage koalisjonsregjeringer. Hvordan du får partiet til å vokse - og hvordan du styrer.

- Du snakker om Fremskrittspartiet?

- Ja, Fremskrittspartiet er et godt eksempel på hvordan et populistparti kommer seg i regjering, får forskjellige ministerposter, og begynner å skape forandring. Jeg sier til folk: Hvis du vil vite hvordan det funker, se på Norge. Fremskrittspartiet er et glitrende eksempel på hvordan det skal gjøres.

- Ikke antisemittisk

- Du har blitt anklaget for å være det meste som er galt her i verden. To ord kritikerne dine bruker spesielt mye er «frieri» og «hundefløyte» (et ord som virker hverdagslig, men har en spesiell betydning for medlemmer av høyreekstreme miljøer, red.anm.). «Steve Bannon er kanskje ikke rasist, men han frir til rasister». Dette vet jeg at du nekter hardnakket for. Så spørsmålet mitt er: Der de fleste ville begynt å trå mer varsomt i møte med slike beskyldninger, gjør du det motsatte. Du velger heller en «double down»-strategi. Det har blant annet gitt utslag i det berømte sitatet «bær rasist som en hedersbetegnelse», som du sa i en tale for Marine Le Pens parti i Frankrike. Forklar den strategien for meg.

- Når de anklager deg for disse tingene, er det fordi de ikke vil snakke om den økonomiske virkeligheten. De vil ikke snakke om hva kjerneproblemene egentlig er. Om hva suverenitet betyr. Om hva slags økonomiske forandringer som kommer til å måtte skje. De vil ikke snakke om det, derfor sverter de deg i stedet. Det var det Hilary gjorde: Med én gang jeg tok over kampanjen ble jeg kalt hvit nasjonalist, alt-right...

- Og det er ikke sant?

- Nei, det er nonsense.

- Så hvorfor sier du «bær det som en hedersbetegnelse»?

- Jeg sier bær anklagen som en hedersbetegnelse. Hør på hele talen. Trumps politikk har gjort mer for afrikansk-amerikansk og latinamerikansk arbeiderklasse enn noen president i historien. Martin Luther King var en økonomisk nasjonalist, han hadde vært stolt av Trump. Det får hodene deres til å eksplodere. Det er derfor jeg ikke krangler om anklagene. Jeg sier «bær anklagene som en hedersbetegnelse», fordi det betyr at de taper. Å kalle noen «globalist» er ikke antisemittisk. Det har ingenting med etnisitet å gjøre. Det er ikke det samme som å si at de leser «Sions vises protokoller» hver dag, uansett hva «snowflakes» sier.

- Kommer til å vinne

- Hvem er støttespillerne dine i Europa akkurat nå? Jeg vet at du har møtt en del skepsis hos flere av de du har villet hjelpe, og europeiske nasjonalister er ikke kjent for å være glade i amerikanere. Jérôme Rivière i Marine Le Pens parti har blant annet sagt at du ikke hører hjemme i europeisk politikk.

- Jeg tror du må ringe Jérôme Rivière. Vi er gode venner. National Rally-gjengen, Le Pen. Jeg skal til Tyskland denne uka, etter det skal jeg til Italia igjen.

- For å møte Alternative für Deutschland?

- Ja, jeg har blitt invitert av dem. Snakk med Nigel Farage (lederen for Brexit-partiet i England, red.anm), Le Pen i Frankrike, de i Italia, Orbán i Ungarn. Jeg er ikke en amerikansk «mesterhjerne» som kommer hit for å vise dem hvordan man vinner. Det vet de allerede, og de kommer til å vinne nå i mai.

Både The Guardian, Washington Post og Politico har skrevet at sentrale europeiske høyrepopulister nå distanserer seg fra Bannon, blant annet i Frankrike.

- Ikke alle de du nevner støtter deg offentlig.

- Det er ikke sant. Ring Le Pen! Ring Nigel Farage! Ring Salvini, ring Orbán. Snakk med Alternative für Deutschland. Du skal få numrene deres av meg.