DEBATT

Derfor jobber jeg for at Storbritannia skal forlate EU

Britenes viktigste valg på mange tiår. Norske Eline Storeide jobber for Vote Leave.

VIL UT AV EU: Eline Storeide, tidligere ansatt i EU-vennlige Høyre, jobber nå for Vote Leave, den offisielle kampanjen for å ta Storbritannia ut av EU.
 Foto: James Fraser
VIL UT AV EU: Eline Storeide, tidligere ansatt i EU-vennlige Høyre, jobber nå for Vote Leave, den offisielle kampanjen for å ta Storbritannia ut av EU. Foto: James Fraser

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hører britene hjemme i Den europeiske union eller er Storbritannia bedre tjent utenfor? Klokka 22.00 torsdag vil det være avgjort - i alle fall i denne runden.

Kampanjen som ønsker at Storbritannia skal forbli i Den europeiske union argumenterer for reform av EU, men sier kostnadene av Brexit er for store. Kampanjen som vil ta Storbritannia ut av EU, mener statsminister David Camerons forhandlinger med Brussel viste at EU har mistet evnen til å reformere seg selv. EU er på vei til å bli en politisk union, og de som hevder noe annet evner ikke å anerkjenne at euroen skapte eurokrisen og at Schengen skapte schengenkrisen.

Uansett utfall, sier ordskiftet mer enn nok. EU er ikke lenger det EU-velgerne sluttet seg til. Det ble lovet at en ikke ville få et teknokratisk overformynderi som forkler konsolidering av mer makt til elitene som et verdifellesskap. Jeg har hørt mange briter si de har ventet for lenge på denne folkeavstemningen.

Det er ikke første gang Storbritannia går til urnene for å ta det noe bakvendte valget om å videreføre samarbeid inngått på folkevalgt plan som mangler folkets samtykke. Først to år og ett regjeringsskifte etter at Storbritannia ble medlem av Det europeiske fellesskap (EF) i 1973, fikk folket si sin mening om saken. I løpet av de siste førti årene har EF mutert til EU. Mange av dem som stemte for videre medlemskap i EF i 1975, kommer i 2016 til å stemme for å melde seg ut av EU. Jeg forstår dem godt. EF er ikke EU, og bare eliten ønsker en politisk union.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer