<strong>TRENGER ET LØFT:</strong> Bård Vegar Solhjell og venstre trenger et løft, og det kan Jens Stoltenberg og oljeletingen gi dem. Foto: NINA HANSEN
TRENGER ET LØFT: Bård Vegar Solhjell og venstre trenger et løft, og det kan Jens Stoltenberg og oljeletingen gi dem. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Derfor jubler SV for oljeboring

En åpen strid om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja kan redde partiet ut av krisa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Miljøminister Bård Vegar Solhjell klarte nesten ikke å skjule sin glede da han kommenterte Arbeiderpartiets forslag om å konsekvensutrede de omstridte havområdene.

To ganger har SV sammen med miljøbevegelsen klart å stagge storebror Ap's oljetørst. Selv om det har ligget i kortene at det har vært snakk om en utsettelse, har det vært en av SVs viktigste seiere i regjeringen.

Solhjell er sikker på at partiet skal klare det igjen. Det er vel optimistisk. Men for et parti som lenge har kjempet mot sperregrensa, er Ap's forslag en livlinje. Det gir SV en ny sjanse til å vise hva partiet står for på et av sine kjerneområder, og til å ta tilbake velgere som har flyktet til Ap.

Ap?s forslag om å gå for konsekvensutredning var ikke overraskende. Selv om motstanden er markant også i Ap - flere fylkeslag har sagt nei - var programkomiteen sammensatt av ja-folk med unntak av AUF-leder Eskil Pedersen.

Jens Stoltenbergs syn har det aldri vært tvil om. Signalene fra oljeminister Ola Borten Moe har vært omstridt i hans eget parti, men ikke på Statsministerens kontor.

Miljøbevegelsen mener Ap har gjort knefall for oljeindustrien og LO, men det handler om høstens valg og velgere. Med et slikt vedtak på landsmøtet er Ap tilbake som et tydelig industri- og sysselsettingsparti.

Alle de rødgrønne partiene er i gang med å polere sine profiler og vil kjøre dem frem i valgkampen, uten særlig hensyn til en felles plattform. Det viste også Stoltenbergs kontante avvisning av en omkamp om EØS-avtalen.

Men slaget om oljeboring blir heftig. Ap hevder at kunnskapsinnhentingen, som var det rødgrønne kompromisset, er ferdig. Det er den ikke. Bare en av to rapporter er levert. Anslagene for arbeidsplasser i oljeindustrien er betydelig lavere enn de mest optimistiske har hevdet. Når gevinsten er mindre, vil usikkerheten om miljøkonsekvensene veie tyngre.

SV-leder Audun Lysbakken har gått så langt som han kan uten å stille ultimatum rett ut. Partiet har alt å vinne på at striden blir sentral i valgkampen.

Men ultimatum eller ikke, striden sår tvil om et videre rødgrønt samarbeid. Med et vedtak på Ap's landsmøte, er det ikke rom for et nytt kompromiss, og SV har ikke råd til å gi seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer