Asap Rocky-rettssaken:

Derfor kan Asap Rocky slippe fri på fredag

Mystisk kvinne kan redde den tiltalte artisten.

NY VIDEO FRA ANGREPET 30. JUNI: Denne nylig frigjorte videoen, viser en ny del av angrepet som Asap Rocky er tiltalt for. Video: Expressen Vis mer

STOCKHOLM (Dagbladet): Om kort tid åpnes dørene til rettssalen i Stockholm tingrett. Etter én dags pause er det nå klart for dag nummer to i rettssaken mot rapperen Asap Rocky og to menn fra hans følge. Alle tre står tiltalt for kroppsskade etter en voldsepisode i Stockholm sentrum 30. juni.

Mystisk vitne

Dagen i dag kan bli svært viktig for forsvaret, noe Asap Rockys forsvarer, Slobodan Jovicic, allerede har gitt uttrykk for. I dag skal vi nemlig få høre rapperens egen forklaring på hva som hendte. I tillegg vil forsvaret få anledning til å kryssforhøre den fornærmede 19-åringen.

- Vi kommer til å gi ham (den fornærmede, journ.anm.) en interessant dag på torsdag, sa Jovicic under en pressekonferanse etter at første dag i retten var gjennomført tirsdag.

Forsvaret har dessuten varslet at de kommer til å hente inn to nye vitner. Det dreier seg om Asap Rockys livvakt, samt en kvinne som ifølge forsvareren har sett noe interessant. Hvem denne kvinnen er, eller hvor stor betydning det hun skal formidle har for saken, har imidlertid Jovicic holdt tett til brystet.

MISFORNØYD: Asap Rocky-fan Ivan Waliullah er misfornøyd med hvordan svenske myndigheter håndterer saken rundt favorittrapperen. Reporter: Mathilde Lea. Video: Ørjan Ryland. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet TV Vis mer

Satser hardt på nødverge

Den første dagen i retten gikk med til presentasjon av saken, samt at aktor la fram de mye omtalte videobevisene sine. De tre tiltalte nekter alle straffskyld, og hevder de handlet i nødverge. Ifølge Fredrik Sjöshult, som er den svenske avisa Expressens krimekspert, er det tydelig at dette er forsvarets strategi.

I Sverige har de nemlig en helt spesiell juridisk form for nødverge, som ikke krever at du faktisk er truet.

- Det handler om at man tror at man er i en truende situasjon. Selv om man kanskje ikke er det, så er det en subjektiv bedømming som går ut på at man opplever at man er truet. Om man gjør det, da kan man frikjennes for lovbrudd i Sverige, forklarer Sjöshult til Dagbladet.

Krimeksperten mener at det er dette som ligger mellom linjene når forsvarsadvokatene legger fram klientenes versjon av saken. Blant annet oppgir samtlige av forsvarerne at deres klienter har følt seg forfulgte av den fornærmede 19-åringen.

- Man sier at Asap Rocky har livvakt fordi han er utsatt person. Det man vil løfte fram, er at han har slått, han har sparket - men at han hadde rett til å gjøre det på grunn av nødverge. Noe som da kunne føre til at han i dette tilfellet kunne gått fri.

SE TV: Expressens rettskommentator er lite imponert over USAs president Donald Trump sine forsøk på å påvirke rettssaken mot den amerikanske rapperen Asap Rocky, eller Rakim Mayers, som han heter. Video: Ørjan Ryland. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Aktors sterkeste kort

Dermed blir det å motbevise at det handlet om nødverge som blir aktors sterkeste kort, skriver Sjöshult i en kommentar for Expressen. Sentralt i aktors forsvar står dessuten også de videofilmene som finnes av hendelsen.

- Aktor bygger opp sin bevisførsel rundt de filmene som finnes, og det betyr flere filmer enn det som Asap Rocky har lastet opp på sin Instagram-konto. Det er tydelig at det veier tungt. Så legger de også stor vekt på de bildene som finnes av kuttskadene på offeret, som skal tyde på at ei flaske skal ha blitt brukt, skriver han.

Tirsdag viste aktor fram totalt fem videofilmer som en del av sitt bevismateriale. I tillegg til den mye omtalte videoen som Asap Rocky delte på sin Instagram-konto, ble også overvåkingsvideoer fra restauranten Max vist fram for retten. Dette er videomateriale som ikke tidligere har vært offentliggjort.

Se overvåkingsvideoen øverst i saken!

Aktor Daniel Suneson mente at rapperen har redigert bort sentrale deler av videoklippet, der det kommer fram at det var Asap Rockys livvakt som først var fysisk mot fornærmede.

- Det som ikke er med i denne filmen, er det løftet der livvakten til Asap Rocky løfter fornærmede etter halsen. Det finnes ikke i denne videoen, det er klippet bort, påpekte Daniel Suneson.

RETTSSAK: Asap Rocky møter retten i Stockholm tirsdag. Dette har skjedd så langt i dag. Video: Ørjan Ryland. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet TV Vis mer

I dag er det også ventet at vi skal få høre forklaringen til aktoratets to vitner, to kvinner som satt på restauranten Max og som filmet deler av hendelsen inne fra restauranten. Disse har imidlertid gitt uttrykk for at de føler «frykt og uro» knyttet til det å skulle vitne.

Disse to skal ha bedt om å få vitne gjennom en videolink i stedet, går det fram av dokumenter som svenske Aftonbladet har fått innsyn i. To av advokatene skal ha motsatt seg ønsket, og ønsker at vitnene skal være til stede i salen. Rettssaken begynner 09.00, og da vil det trolig være et av punktene som tas opp før man setter i gang med vitneforklaringene.

BILDEBEVIS: I dag kom nyheten om at den amerikanske rapperen Asap Rocky (30) er tiltalt for kroppsskade. Disse bildene er en del av politiets bevis mot den ham. Video: Expressen TV Vis mer

- Kan falle dom på fredag

Fredag er rettens siste dag. Da skal både aktor og forsvarerne legge fram sine argumenter, og deretter skal retten komme til en kjennelse. Fredrik Sjöshult tror det vil skje rimelig raskt.

- Selv om vi får inn dette med at det kan ha vært ei glassflaske med i bildet, så er det snakk om en voldshandling som muligens kan lande på én eller to måneders fengsel, tror Sjöshult.

Han forteller at man ofte pleier å ta hensyn til saker med utenlandske statsborgere, og derfor kan det hende at en eventuell dom vil kunne komme ganske raskt, og kanskje allerede på fredag.

- Da handler det kanskje om en eller to måneders fengsel, og da har de tiltalte i så fall sonet ferdig den straffen allerede. Og da får de reise hjem, helt enkelt, sier han.

Skulle det derimot bli frikjennelse, kan det bli en helt annen situasjon. Asap Rocky var i full gang med sin europaturné da han ble arrestert natt til 3. juli. Rapperen har måttet avlyse en rekke konserter - deriblant sin opptreden på Kadetten i Norge.

- Da kan det bli en veldig spennende prosess når det kommer til erstatning, og hvor mye han har tapt som artist på grunn av dette. Men det er en helt annen prosess som eventuelt kommer etter denne rettssaken, sier Sjöshult.