Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Jul i Blåfjell» på NRK nett-tv

Derfor kan du ikke se «Jul i Blåfjell» hos NRK

Er ikke lenger å finne i NRKs nett-tv.

KAN IKKE STRØMMES: Alle julekalenderne til NRK som er produsert etter 1997 er ikke lenger tilgjengelig på nett-tv, inkludert «Jul i Blåfjell» og «Jul på Månetoppen». Foto: NRK
KAN IKKE STRØMMES: Alle julekalenderne til NRK som er produsert etter 1997 er ikke lenger tilgjengelig på nett-tv, inkludert «Jul i Blåfjell» og «Jul på Månetoppen». Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den populære barne tv-julekalenderen «Jul i Blåfjell» ble sendt på NRK for første gang i 1999, og serien med «søskenparet» Turte og Tvilling i spissen ble raskt en stor favoritt hos seerne.

Det året serien ble sendt for første gang, var seertallet på 154.000 i kjernemålgruppa. Da den senere ble sendt i 2008, var det hele 236.000 barn mellom åtte og elleve år som ivrig fulgte med på blånissene.

Dette tilsvarer hele 90 prosent av målgruppa.

For dårlig kvalitet

I 2002 dukket også oppfølgeren «Jul på Månetoppen» opp på skjermen. Den handler om både blånisser og rødnisser - og ble tatt godt imot av norske seere.

«Jul i Blåfjell» ble sist sendt på tv i 2011, mens «Jul På Månetoppen» hadde sin siste oppvisning i 2014.

NRK droppet deretter å sende seriene fordi de mente fortellermåten var utdatert - og den tekniske kvaliteten for lav.

Finnes ikke på nett

Men i år er det ikke bare på tv man ikke får et gjensyn med blånissene. Nå er nemlig alle episodene også fjernet fra NRKs nett-tv.

Plansjef for tv i NRK, Elisabeth Mjøs, opplyser at de ikke lenger har rettighetene som gjør at de kan legge ut seriene på nett.

- Dessverre er det slik at julekalenderne sendt i perioden etter 1997 har avtaler som gjør at vi ikke legger dem ut på NRK TV på nett. Dette gjelder alle julekalenderne våre som ble sendt i perioden etter 1997, sier Mjøs til Dagbladet.

Høyt prioritert

- Vil man aldri kunne få se for eksempel «Jul i Blåfjell» eller «Jul på Månetoppen» på nett eller tv noen gang igjen?

- Jeg kan ikke love her og nå at disse seriene vil komme tilbake, men jeg kan love at vi kommer til å gjøre alt vi kan for at det vi produserer fremover vil bli så tilgjengelig som mulig, sånn at folk kan få se hva de vil når de vil.

Mjøs sier at tilgjengeliggjøring av innhold er høyt prioritert i NRK for tida.

- Vi skjønner veldig godt at «Jul i Blåfjell» er savnet, og at det skulle vært tilgjengelig for publikum. Men i år er det «Jul i Svingen» som er vår kalender. Det er manges julekalenderfavoritt, og har vært svært etterspurt.

Sinte seere

Da seerne i 2015 oppdaget at hverken «Jul i Blåfjell» eller «Jul på Månetoppen» skulle gå på tv - ble det bråk. Og kommentarfeltene til NRK fikk gjennomgå.

Flere mente blant annet at jula aldri ville bli den samme igjen.

Her er noen av kommentarene:

«Unnskyld. Men dette er faktisk ikke greit! Hilsen bekymret jente, som mener at jula aldri vil bli det samme uten Jul I Blåfjell/Månetoppen».

«Jaja.. Blir vel ikke noe jul i år da, synd.»

«Julekongen» gir ikke julestemning, den er heller ikke egnet for de minste! Skam dere, som ødelegger adventstiden med å skuffe så mange.»

Stort engasjement

Engasjementet ble så stort, at det i samme år ble arrangert fakkeltog gjennom Karl Johans gate i Oslo, til støtte for de populære juleseriene.

Mjøs vil nå minne om kalenderne «Emblas saga» og «Tidsreisen», som kan ses når man vil på NRKs demand-tjenester, NRK TV og NRK Super.

- Og for de litt eldre er det kanskje «Jul i Skomakergata» som gir den gode førjulsstemningen. Den er tilgjengelig i NRK TV for de som ønsker å se den.

Dagbladets serieanmelder, Marie Kleve, har laget en full oversikt over alle julekalenderne som du kan se på tv i år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!