Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sandberg-saken:

Derfor kan Erna Solberg ofre Per Sandberg - uten risiko

Sandberg-saken er annerledes enn tidligere skandaler i Solbergs regjering.

MØTTE PRESSEN: Per Sandberg møtte pressen i Mandal før helga. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MØTTE PRESSEN: Per Sandberg møtte pressen i Mandal før helga. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bråket rundt Per Sandbergs Iran-tur har nå så mange elementer og er så omfattende, at det tar tid å gå gjennom alle sammen. Men for å forstå hva som til slutt førte til at Sandberg gikk av som minister, må vi rydde litt.

Vi får ta hurtigvarianten, og deler for enkelhets skyld komplekset opp i tre kategorier:

Sikkerhet og beredskap: Sandberg varslet ikke sitt eget departement eller Statsministerens kontor om hvor han skulle reise på ferie, og at det var til et land som Norge ikke har sikkerhetssamarbeid med - ett av tre land som trekkes fram av norske sikkerhetsmyndigheter som særlig utfordrende å reise til på grunn av et omfattende og ressurssterkt etterretningsmiljø - Iran, Russland og Kina.

Han tok med sin private telefon, med departementets saksbehandlingssystem installert. Dermed utsatte han sensitivt materiale for potensiell hacking, noe ledende sikkerhetseksperter tar for gitt har skjedd.

Den norske ambassaden i Teheran og Sandbergs departement ble varslet om reisen før Sandberg dro. Likevel vil ikke departementet svare på om sikkerhetsansvarlig i departementet ble kontaktet, eller om innholdet på Sandbergs telefon ble fjern-slettet.

Vi kunne ha stoppet her, og slått fast at dette er nok til at Stortinget kunne kreve Sandbergs avgang. Men vi må videre til neste kategori.

Politisk risiko: Fremskrittspartiet har en klar linje i Iran-spørsmålet, med sterk avstand til presteregimet i landet og skepsis mot politisk tilnærming. Dette har Per Sandberg likevel vasset uti med begge beina, til over underlivet. Sandberg har deltatt på forsøket på oppstarten av en iransk-norsk venneforening, sammen med hans nåværende kjæreste Bahareh Letnes. Han deltok ifølge seg selv som 1. nestleder i Frp.

Seinere deltok han, på invitasjon fra den iranske ambassaden, under feiringen av den iranske revolusjonsdagen. Han stilte som minister. I tillegg var han med på markering av iranske nyttår i den iranske ambassaden.

Opposisjonen på Stortinget har reagert, særlig på feiringen av den iranske revolusjonsdagen, hvor det ikke er vanlig for norske myndigheter å stille med annet enn representanter på embetsnivå.

I Frp har reaksjonene vært kraftige, med høylytt kritikk fra stortingspolitikere som Mazyar Keshvari og Christian Tybring-Gjedde, og fra en rekke lokallag. På Per Sandbergs egen Facebook-side har han måtte tåle mye kritikk. Under en statusoppdatering i helga, der han la ut et bilde av ham selv og Letnes med teksten «Vi står til "Dovre faller"», var det langt mellom støtteerklæringene, og utfallene mot ham mange, aggressive og uforsonlige.

AVGÅTT STATSRÅD: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur», men nå har reisen bidratt til at han gikk av som fiskeriminister og nestleder i FrP. Vis mer

Håndteringen: Per Sandberg gikk i forsvarsmodus da han kom hjem fra ferieturen i Iran. I Dagsnytt-18 studioet forsvarte han turen i seg selv, den manglende varslingen og sikkerhetsvurderingen. Sikkerheten var, ifølge ham selv, godt ivaretatt. Det har han måttet trekke seg på, og beklage. Han har også måttet presisere sin holdning overfor regimet i Iran. Det roet gemyttene internt i Frp. Verdien av denne presiseringen ble likevel svekket da det seinere ble bekreftet at han hadde deltatt som statsråd på feiringen av den iranske revolusjonsdagen.

Den aller siste utviklingen i saken er like uvanlig som resten av historien: At Per Sandberg ikke ville varsle Statsministerens kontor om Iran-turen fordi han var redd informasjonen skulle lekke til ekskona Line Miram Sandberg, som er statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet. Sandberg har stevnet kona etter skilsmissen, og de to ligger dermed i konflikt.

Det var Sandberg selv som hintet til denne forklaringen under et møte med pressen i Mandal forrige uke. Han sa det kanskje var en grunn til at han ikke ville varsle statsministeren om reisen, og lokket fram spørsmål om dette - som han bekreftet, uten å ville gå i detalj. Detaljene serverte hans datter i et intervju i helga.

Sistelinjeforsvaret til Sandberg var dermed at han var mer bekymret for at informasjon skulle lekke til ekskona, enn til iransk etterretning. Utgangspunktet for denne saken synes dermed å være et skilsmisseoppgjør internt i regjeringsapparatet, som har ført til at sikkerhetsvurderinger ikke er blitt fulgt og landets interesser dermed satt i fare. Dette er ikke bare pinlig og alvorlig for Per Sandberg, det rammer også Erna Solberg og hennes troverdighet som leder av regjeringsapparatet. Det er kanskje til og med farlig. Denne saken er ikke over selv om Sandberg går av. Hvordan departementet håndterte sikkerheten da de ble varslet om Per Sandbergs tur, er fortsatt uavklart. Sviktet beredskapen her, har regjeringen et forklaringsproblem.

En kan velge og vrake i begrunnelser for at Per Sandberg måtte gå av, men denne regjeringen har skapt tradisjon for stor romslighet når det gjelder statsrådenes opptreden. Solberg har holdt sin hånd over statsrådene.

Denne saken skiller seg likevel ut på én viktig måte. Andre kontroversielle saker har handlet om utspill som regnes som svært populære blant Frp's kjernevelgere. Som markerer partiets posisjon og primærstandpunkter. Sylvi Listhaug var ekspert på dette, og kunne holde på med det helt til hun gikk for langt og mistet kontroll da hun satte spørsmålstegn ved Ap's interesse for rikets sikkerhet.

Per Sandbergs Iran-sak har ikke noen appell hos Frp's velgere. Snarere tvert imot. Solberg har forsvart Frp-ere fordi hun har vært nødt til det. Nå har hun ikke dette presset. Ur-Frp-eren Sandberg har gjort seg upopulær i egne rekker. Han har mistet ryggdekningen, og gjort seg sårbar politisk. Per Sandberg var ikke lenger for stor til å falle.

Det kan til sjuende og sist være grunnen til at Sandberg måtte gå av. Solberg kan ofre ham uten risiko.

Frp suste oppover på meningsmålingene etter at Listhaug trakk seg. Det gjør de nok ikke nå.

* Saken er oppdatert etter at det ble bekreftet av Sandberg gikk av som statsråd.

SAKEN: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur». Turen har skapt kaos og nå sitter mange med ubesvarte spørsmål. Vi forklarer deg hva saken egentlig handler om. Video: Anna Näumann / Dagbladet / NRK Vis mer