TROR PÅ KON-TIKI: Selv om oddsen ikke er i nordmennenes favør, har Harald Zwart troa.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
TROR PÅ KON-TIKI: Selv om oddsen ikke er i nordmennenes favør, har Harald Zwart troa. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

- Derfor kan «Kon- Tiki» vinne Oscar

Hollywood-regissørene forklarer.

LOS ANGELES (Dagbladet): Hvis «Kon-Tiki» skulle overraske og stikke av med statuetten for beste fremmedspråklige film i natt, blir regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg historiske. Til tross for flere nominasjoner tidligere, for «Ni liv», «Veiviseren», «Søndagsengler» og «Elling», har en norsk film aldri gått helt til topps i denne kategorien.

Men selv om Michael Hanekes «Amour» blir regnet som storfavoritt, har flere norske Hollywood-regissører tro på «Kon-Tiki».

- De har gode vinnersjanser, mener jeg. Alle snakker om «Amour», men jeg tror oppriktig talt at det ikke er så avgjort som man tror.  For det første er «Kon-Tiki» en godt laget film, men er også veldig minneverdig. Man må huske at akademiet ser store mengder film, der mange av dem er mørke og dystre, men Kon-Tiki blir blir man glad av, sier Harald Zwart til Dagbladet.

Han tok seg i går kveld fri fra etterarbeidet på den kommende fantasyfilmen «The Mortal Instruments - City Of Bones» for å dra på Moods of Norways før-oscarfest i Beverly Hills. Der var også «Hansel & Gretel»-regissør Tommy Wirkola, som har fått en godkjent kommersiell fart i Hollywood i det siste.

- Amour er jo den store favoritten, men jeg tror de kan overraske, sier regissøren.

Han stiller seg bak «den anonyme regissøren»s uttalelser i Hollywood Reporter, som hevdet at Amour ikke ville få så mange stemmer som man skulle tro på grunn av den ærlige framstillingen av alderdommens baksider.

- Det er jo ganske høy snittalder på de som stemmer, så han kan ha rett i det.

Marius Holst, som sist var aktuell med «Kongen av Bastøy» i 2000, er for tiden i Los Angeles for å ha litt møter om aktuelle prosjekter.

- Vi må heie når vi først er i byen. Jeg har møtt folk i akademiet som sier at de har den som favoritt, så jeg anslår vinnersjansen til 50/50, forteller regissøren.

HEKSEJAKT: Regissør Tommy Wirkola var til stede da Moods of Norway inviterte til oscarfest i Los Angeles. Store deler av gjengen bak Kon-Tiki er samlet i Los Angeles for å overvære utdelingen av den gjeve filmpriseni natt. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
HEKSEJAKT: Regissør Tommy Wirkola var til stede da Moods of Norway inviterte til oscarfest i Los Angeles. Store deler av gjengen bak Kon-Tiki er samlet i Los Angeles for å overvære utdelingen av den gjeve filmpriseni natt. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer