Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Derfor kan Twitter spå når du blir syk

Neste gang du får influensa: logg på Twitter!

TWITTER SMITTER: Måten influensa sprer seg på kan ses på Twitter, og brukes til å spå hvem som vil bli syke, viser ny forskning. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
TWITTER SMITTER: Måten influensa sprer seg på kan ses på Twitter, og brukes til å spå hvem som vil bli syke, viser ny forskning. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Influensa smitter som kjent gjennom dråpesmitte. Og smittekjeder kan overvåkes ganske effektivt. Særlig hvis folk tvitrer om det.

Twitter-spådommer Det har en gruppe forskere ledet av Adam Sadilek på University of Rochester i New York tatt på alvor. Derfor begynte de å analysere Twitter-meldinger om influensa i området rundt Manhattan. Det melder New Scientist.

De fant at man ved å analysere Twitter-meldinger om at folk er syke, i de fleste tilfeller kan forutsi når et individ vil bli syk hele åtte dager før influensaen bryter ut.

Stor treffsikkerhet Forskerne tok for seg 4,4 millioner tvitringer med GPS-stedsangivelser fra over 630 000 brukere rundt New York, over en måned i 2010.

Maskinen de brukte lærte seg å skille mellom uttalelser som «det er sykt fint vær i dag» og «jeg er ordentlig, ordentlig syk», for å skille ut de som faktisk var syke.

Forskerne fant at det var mulig å se når en frisk person ville bli syk, og deretter tvitre om det, inntil 8 dager inn i fremtiden, med 90 prosents treffsikkerhet.

Kan bli app Påstanden er ikke at Twitter-oppfinnelsen er en bombesikker måte å spå et influensaforløp på - det er ikke bare kontakten folk har med hverandre som avgjør hvem som får influensa og ikke. Trener du ofte, har du mindre sannsynlighet for å bli syk. Folk med lav sosioøkonomisk status har høyere sannsynlighet for smitte. Slike ting kan forkludre Twitter-resultatene.

Som om vi ikke var store nok hypokondere på egenhånd, håper forskerne på sikt at man vil kunne lage en smarttelefon-app. Den vil kanskje kunne fortelle deg når du er i et område med høy smittefare, eller når du sannsynligvis vil bli syk i nærmeste fremtid.

SNART AVLEGGS?: Twitter-analyse kan i fremtiden gi oss apper som vil spå hvordan en influensasmitte sprer seg. Da trenger vi kanskje ikke lenger å ha Antibac-dispensere på alle offentlige kontorer. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
SNART AVLEGGS?: Twitter-analyse kan i fremtiden gi oss apper som vil spå hvordan en influensasmitte sprer seg. Da trenger vi kanskje ikke lenger å ha Antibac-dispensere på alle offentlige kontorer. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media