Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Derfor kastet han seg inn i Resett-debatten

Sveinung Rotevatn (V) går hardt ut mot Resett: - Ikke journalistikk, mener han.

SVEINUNG ROTEVATN: Statssekretær Sveinung Rotevatn mener Resett.no ikke driver med journalistikk. Foto: Paul Paiewonsky
SVEINUNG ROTEVATN: Statssekretær Sveinung Rotevatn mener Resett.no ikke driver med journalistikk. Foto: Paul Paiewonsky Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere store annonsører svartelistet i forrige uke nettstedet Resett etter en kampanje på Twitter. Flere politikere, blant dem statssekretær Sveinung Rotevatn (V) i Klima- og miljødepartementet, støttet kampanjen. Nå forteller Rotevatn hvorfor han kastet seg inn i debatten.

- Jeg så at det var enkeltpersoner som gjorde annonsørene oppmerksomme på hva Resett er, og jeg så at de ble utsatt for angrep, både fra redaktøren og fra følgerne deres, sier Rotevatn til Dagbladet, og fortsetter:

- Det er sånn de holder på, forsøker å skremme folk til ikke å kritisere dem. Jeg tenkte at kanskje en av oss som er vant til å få mye dritt, og som har ganske hard hud, skal gå foran og vise at det er helt innafor å kritisere.

- En politisk kampanje

- Bra initiativ. Hvorfor dukker annonsene deres opp på Resett, Forskerfabrikken og AgvaKraft? Dette er virkelig ikke noko å støtte (indirekte) opp om, skrev Rotevatn på Twitter, da han kastet seg inn i debatten.

Resett-redaktør Helge Lurås har bekreftet at en rekke annonsører har trukket seg, og kaller situasjonen alvorlig. Han reagerer ifølge NRK på at Rotevatn som medlem av regjeringen har bidratt til det han kaller «annonsesabotasje». Det avviser imidlertid statssekretæren.

- Hvis det man snakket om her var et presseorgan som fulgte Vær varsom-plakaten og drev etter normale journalistiske prinsipper, så ville jeg - og burde - vært svært tilbakeholden. Men det er de ikke, de er en kampanje som driver politikk, og det gjør jeg også. Da må de tåle at vi opptrer på samme arena, og kan kritisere hverandre.

- Ikke journalistikk

Rotevatn sier videre han aldri har angrepet verken Resetts rett til å publisere eller ytre seg, men at han har sagt at det Resett driver med ikke er journalistikk.

- Journalistikken har en utrolig viktig rolle i det å sikre et fritt samfunn og en fri meningsdannelse, og som kilde til kunnskap og sannhet. Men hvis folk skal kunne ha tillit til hva som er journalistikk, så kan ikke vi som er en del av samfunnsdebatten være med på at politiske kampanjer seiler under falskt flagg og later som, både for å lure leserne sine og for å skaffe inntekter.

Tirsdag kom nyheten om at Googles annonsetjeneste skal ha blokkert Resett. Ifølge nettstedet Kampanje mener Google at Resett har brutt regelverket til AdSense, som sier at det ikke er lov til å oppfordre leserne til å klikke på annonser fra Google.

Det mener Rotevatn bare illustrerer poenget hans om at Resett ikke er noe vanlig avis eller nyhetsmedium.

- Dette er et organ som ikke er medlem i presseforbundet, og hvor redaktør ikke er medlem i redaktørforeningen. Det er det meget gode grunner til, tenker jeg. De skal få ytre seg alt de vil, men da bør vi andre forholde oss til dem som den politiske aktøren de er, og ikke den avisa de later som de er.

Resett selv har nå lagt inn reklamer der de ber leserne om å støtte dem ved å kjøpe annonser eller støtte dem økonomisk gjennom medlemskap eller Vipps.

- Ba ikke om kommentar

Den siste uka er Rotevatn blitt omtalt hos Resett en rekke ganger. I en av artiklene skriver Resett: «Boikottaksjonen kan få alvorlige konsekvenser for Rotevatn. Ifølge lovdata.no kan det være straffbart å oppfordre til boikott». Rotevatn sier han ikke ble spurt om å svare på disse anklagene før Resett publiserte saken.

- Det er også en ytterligere understreking av at de ikke driver med journalistikk, at de skriver alle disse artiklene uten å be om kommentar. De antyder at jeg bryter straffeloven uten å be om kommentar. Selv den minste lokalavisa i Norge vet at sånn driver man ikke journalistikk.

Resett-redaktør Helge Lurås har fått framlagt kritikken fra Rotevatn, og svarer følgende:

- At en gruppe venstresideaktivister oppfordrer annonsører til å boikotte oss får være så sin sak, det er deres rett. Slik det er vår rett å skrive om det. Hva annonsørene velger å gjøre er også opp til dem. Men det er problematisk at en representant for regjeringen deltar i en slik kampanje mot et medium som avslørte hans egen partileders svært problematiske opptreden på en nå mye omtalt bryllupsfest i Trøndelag, skriver Lurås i en e-post til Dagbladet.

Lurås skriver videre at det er «svært problematisk at Sveinung Rotevatn gir seg selv retten til å definere hva som er og ikke er journalistikk».

- Hvis det er politikere som skal avgjøre det, da er vi på ville veier. Hadde det vært Donald Trump eller Vladimir Putin som hadde sagt noe liknende, ville pressen slått det opp med krigsfonter. Nå ser det imidlertid ut til at mange har mistet evnen til å tenke prinsipielt om hvor viktig ytringsfriheten og reelt mediemangfold er for samfunnet vårt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!