Derfor klarer Musharraf seg

Den slu generalen og presidenten har ikke bare overlevd krise etter krise, han har også blomstret ved makten, skriver Prevez Hoodbhoy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN SISTE TIDENS trusler fra Bush-administrasjonen om å stoppe milliarder av dollar i bistand til Pakistan har utløst panikk i regjeringskretser. Og ifølge den pakistanske ambassadøren i Washington ville amerikanske militære angrep rettet mot al-Qaidas og Talibans tilfluktssteder inne i Pakistans stammeområder gjøre Pakistan ustabilt og muligens kunne føre til at general Pervez Musharraf mistet makten. Men hvor bekymret burde pakistanske myndigheter egentlig være når de står overfor voksende amerikansk press for å bli kvitt de militante islamistene?Til tross for litt frustrasjon nå og da er det usannsynlig at USA vil vende seg mot en trofast - og avhengig - alliert, spesielt en alliert der lederen har et nært personlig forhold til Bush. Og på grunn av mangelen på en organisert opposisjon vil heller ikke folkets sinne over Musharrafs pro-amerikanske politikk gjøre regimet hans ustabilt. Den slu generalen og presidenten har ikke bare overlevd krise etter krise, han har også blomstret ved makten.

HVORDAN FÅR HAN det til? Svaret ligger i en finslipt strategi, perfeksjonert gjennom mange år, der han sjonglerer med amerikanske krav og interessene til lokale etterretningssjefer, mullaer, stammeledere, korrupte politikere og en skare av lykkejegere. Et slør av intriger og skumle aktører skjuler detaljene, men prioriteringen er åpenbar.Først og fremst må amerikanernes utålmodighet holdes i sjakk. Pakistan forventes å levere resultater når det gjelder al-Qaida og Taliban. Men hele potten må ikke brukes opp på en gang. For eksempel da USAs visepresident Dick Cheney kom til Islamabad tidlig i mars og truet med bistandskutt og direkte amerikanske aksjoner mot militante islamister, talte han ikke for døve ører. Rett før det umerkede flyet hans landet, kunne Pakistan kunngjøre at de hadde fanget Mullah Obaidullah i Quetta. Obaidullah var nestkommanderende for Taliban-lederen Mullah Omar, som har holdt seg godt skjult. Det var utlovet en dusør på 1 million dollar for Obaidullah, og han var den øverste Taliban-lederen som var tatt siden november 2001.Arrestasjonen av Obaidullah ble gjennomført motvillig og framhever det pakistanske militærets tvetydige forhold til Taliban. Til tross for at over 700 pakistanere har dødd i kampene, ønsker mange i Musharrafs hær å beholde Taliban som kvasiallierte. For når amerikanerne en dag forlater Afghanistan, vil Taliban gi Pakistan den «strategiske dybden» landet trenger mot India. Så til irritasjon for Afghanistans president Hamid Karzai, er Quetta fortsatt et sentrum for Taliban-basert opposisjon mot hans regime.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.