Derfor kommer faktasjekkerne til kort i presidentvalgkampen

Løgnerjakten stopper der popkulturen begynner, skriver Hallvard Notaker.

SAGT OG USAGT: Faktasjekkerne jobbet på høygir etter tv-debatten mellom president Barack Obama og republikanernes presidentkandidat Mitt Romney 22. oktober. Men kandidatenes tv-reklamer handler først og fremst om følelser. Bildet er tatt gjennom vinduet til en koreansk restaurant i Chatsworth i Los Angeles. Foto: Robyn Beck / AFP / NTB Scanpix
SAGT OG USAGT: Faktasjekkerne jobbet på høygir etter tv-debatten mellom president Barack Obama og republikanernes presidentkandidat Mitt Romney 22. oktober. Men kandidatenes tv-reklamer handler først og fremst om følelser. Bildet er tatt gjennom vinduet til en koreansk restaurant i Chatsworth i Los Angeles. Foto: Robyn Beck / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hver gang USA skal velge president, dukker de opp på nett og på tv for å fortelle hvem som har dobbelt bunn i kofferten eller munnen full av løgner. Journalister og idealister med ambisjoner om å holde den offentlige debatten ærlig, tråler politikernes utsagn på jakt etter det som er usant. Den som lyver for å bli valgt, skal stilles til ansvar i egne digitale gapestokker.

Sannhetsmåleriet utføres av «faktasjekkere» og «sannhetsskvadroner». Hos Politifact.com måles kandidatenes reklamefilmer på et «Truth-O-Meter». De verste løgnerne klassifiseres i barnereglerubrikken «pants on fire» og stilles ut på nett bak animerte flammer. Hos andre får løgnerne tildelt fra én til fire Pinocchio-neser.

Det respekterte Factcheck.org holder en mer nøktern stil, men felles for dem alle er vekten på sannheten med stor S. De sverger til den uslåelige, men også utslitte formuleringen om at du har rett til din egen mening, men ikke til dine egne fakta.

Alle som ønsker seg en opplyst offentlig debatt, bør være glade for journalistikk med slike ambisjoner. Men det finnes også en svakhet med stor S. Faktasjekkerne kan bare sjekke fakta.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer