Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Skam» sesong 4

- Derfor kysset ikke Sana og Yousef

Spørsmålet som får «Skam»-fansen til å diskutere heftig.

FORELSKELSE: Hovedpersonen i fjerde sesong av «Skam», Sana Bakkoush (spilt av Iman Meskini) forelsker seg i Yousef. At han ikke er troende muslim blir et dilemma for henne. Foto: NRK
FORELSKELSE: Hovedpersonen i fjerde sesong av «Skam», Sana Bakkoush (spilt av Iman Meskini) forelsker seg i Yousef. At han ikke er troende muslim blir et dilemma for henne. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - At de ikke kysset er nok å gå over en grense for henne. Jeg antar at det er første gang Sana har hatt noen kjæreste, sier Maryam Trine Skogen.

Skogen er muslimsk blogger. Hun har tidligere gitt «Skam»-skaperne råd om hvordan Sana kunne bli så virkelighetsnær som mulig i sesong tre av NRK-serien.

Siden forrige episode av fjerde sesong, som ble sendt fredag, har spørsmålet om hvorfor Sana og Yousef ikke kysset hverandre blitt mye diskutert i «Skam»-forumer på Facebook.

- Jeg tenkte på om de ikke skulle ta på hverandre, men så kom den klemmen, sier Skogen. Hun mener episoden, uavhengig av kyss, stadfestet at Sana og Yousef er et par.

Balansegang

- Jeg tenker at de er sammen. Det viser også meldingen Yousef sendte etterpå hvor han skriver at hun ikke skal bli sammen med den basketstjerna de snakket om mens han er på ferie, sier Skogen.

- Du sier at det å kysse er å gå over en grense for Sana, men hva sier islam?

- Kyssing regnes som en intim handling som hører ekteskapet til. Det er ikke lov å være intim med en man ikke er gift med.

- Hva med klemmen da?

- For konservative er det nok langt over grensa bare å være sammen med en gutt ute til langt på kvelden. Det er mange muslimske jenter som ikke kunne ha gjort det da det kan føre til snakk eller rykter, sier Skogen.

Ifølge Skogen vil også konservative se ned på at man befinner seg på steder hvor folk drikker.

- I «Skam» er det mer innafor og det er mer balanse fordi Sana selv ikke deltar, sier Skogen.

Takler det doble livet

Skogen tror et eventuelt kyss ville ha forandret Sana-rollen.

- Hvis Sana hadde kysset Yousef hadde hun tapt budbringer-rollen som handler om en norsk jente som takler å leve med doble roller. Jeg tror skaperne har tenkt mye på grensene slik at ikke integriteten til rollefiguren mistes, sier Skogen og henviser til hvordan de andre hovedpersonene også har vist at de har integritet gjennom serien.

Hun mener at Sana absolutt er representativ for muslimske jenter i Norge.

- Hvis Sana hadde innledet et hemmelig forhold til Yousef, som jo er noe som ofte skjer i virkeligheten, hadde ikke serien tatt for seg prøvelsene hun møter.

- Hadde «Skam»-skaperne gjort det mer realistisk ved å la Sana innlede et hemmelig forhold til Yousef?

- Slik jeg kjenner Sana-figuren er det mest realistiske at hun deler det med sine venner, slik vi har sett. Og hun har delt følelser med moren også, som forsterker Sana-figuren som trygg og modig samtidig.

Tematiserer sosial kontroll

Skogen roser «Skam»-skapernes valg av tema.

- Jeg trodde at Sana kom til å drikke, men da hadde det blitt en enkelthendelse. Et kjæresteforhold har en større innvirkning i livet med tanke på tematikk og sosial kontroll som ofte har blitt et tema i offentligheten. Jeg synes de har sydd det fint sammen, sier Skogen.

Hun mener også at skaperne har funnet kjernen av Sana og at hun er en representant for Islam som snakker tydelig om religionen sin. Skogen synes også at Sanas forhold til moren viser noe viktig.

- Hun har en mor som er åpen og som støtter henne når det gjelder Yousef. Jeg synes det var positivt.

- La ikke moren føringer for hva Sana skulle gjøre i den samtalen?

- Jeg vet at det er folk som mener det, men med tanke på hva jeg vet skjer andre steder var det en utrolig fin samtale. Det var visdom bak rådet hun ga. Jeg lever selv i et ekteskap hvor bare jeg er muslim. Det kan være ensomt å leve som muslim sammen med en ikke-troende, sier Skogen.

- Handler mer om vennskap

- Det er klart at det er mange brennbare temaer «Skam» kunne tatt for seg denne sesongen, med ei muslimsk jente i hovedrollen. Jeg synes det startet veldig trygt og forsiktig og politisk korrekt, men det har tatt seg opp på slutten, da det har blitt tydeligere hva slags historie dette er, sier Dagbladets anmelder Marie L. Kleve.

Hun mener en voldsom problematisering av religion ville ha overskygget de nære, mellommenskelige temaene serien er god på.

- Den siste sesongen handler egentlig mer om vennskap enn om minoritetsproblematikk. Om at ei muslimsk jente ikke trenger å kaste sløret for å være bestevenn med en gjeng ikke-muslimer. Dessuten viser den at det ikke finnes noen lettvint løsning på religiøse dilemmaer. Slik sett er det fint at hun stod fast ved sine prinsipper og ikke kysset Yousef, selv om det brøt litt med fansens forventinger om en klassisk romantisk avslutning, sier Kleve.

Gir plass til andre karakterer

De siste klippene som er blitt publisert på NRK P3s «Skam»-side er, siden det som kanskje er avslutningen mellom Sana og Yousef, dedikert til andre karakterer i «Skam» universet.

Håkon Moslet i NRK P3 ønsker ikke å kommentere valgene regissør Julie Andem har tatt.

- Jeg synes Julie Andem tar veldig gjennomtenkte valg. Det subtile og usagte kan noen ganger gi de mest poetiske scenene, sier Moslet til Dagbladet.

Hele Norges coronakart